L’acte i ofrena floral de la Diada Nacional de Catalunya va tornar a celebrar-se a la plaça del Pi de Bellaterra enguany, tot i la COVID-19. L’esdeveniment va voler homenatjar el dia de la nació catalana aquest divendres 11 de setembre, amb els parlaments de l’alcalde de Cerdanyola, Carles Cordón, i els representants dels diferents partits a l’EMD de Bellaterra.

Vora unes 20 persones es van aplegar a la plaça principal del poble, a la zona d’aparcament amb horari limitat. Un acte que va destacar enguany per la cancel·lació de La Sansi de Bellaterra, que habitualment sol celebrar-se després de l’ofrena i els parlaments.

L’acte es va iniciar amb l’entrega de les diferents ofrenes florals, per part de Convergents, ERC Bellaterra, Gent per Bellaterra, l’alcalde Cordón i el president de l’EMD, Ramon Andreu. Tot just després van venir els parlaments dels dos màxims representants de Cerdanyola i Bellaterra. A l’ofrena també hi van assistir comandaments de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra, així com representants d’ERC Cerdanyola.

Bellaterra va retransmetre l'acte en directe | Toni Alfaro
BellaterraDiari va retransmetre l’acte en directe a través d’Instagram | Toni Alfaro

Cordón va voler destacar l’esperit d’una “Diada diferent” que “no podíem deixar de celebrar de la millor manera possible, tenint en compte les circumstàncies en les què vivim”. Alhora, va donar el seu suport a totes les víctimes del coronavirus i va posar l’accent en què “si ens seguim cuidant podrem seguir lluitant pels nostres ideals”.

Per la seva part, el president de l’EMD va destacar virtuts de la nació catalana, com que “la nacionalitat catalana aposta més pel que sigui modern”. Andreu va definir en el seu discurs que “un català és aquell que estima Catalunya, una persona que estima la nostra terra, la nostra llengua, que s’integra, que viu i que li agrada estar aquí”. A més, va remarcar com a típicament catalans valors com “la democràcia, el companyerisme i la feina ben feta”. El president es va acomiadar dient “Visca Bellaterra, visca Catalunya i visca la Humanitat”.

L’acte va finalitzar amb un minut de silenci en record de les víctimes de la COVID-19, i es va reproduir el Cant dels Segadors. Podeu veure el vídeo a continuació:

L’oposició, fora de l’acte institucional

L’organització de l’esdeveniment de l’EMD de Bellaterra va sorprendre tancant l’acte oficial sense els parlaments dels grups de l’oposició a l’administració bellaterrenca. Tot seguit, però, es va indicar que es durien a terme els seus discursos.

Jordi Macarulla va intervenir des de Convergents per “exigir els nostres governants que posin per davant els interessos generals al seu particular”. Un canvi per a, deia, arribar a “una situació més justa socialment i més pròspera econòmicament”. Va criticar, a més, la falta d’entesa entre els governs català i espanyol pels presos i la taula de diàleg, i va cridar al “seny i equilibri” pel dret a decidir, fins i tot arribant a la independència “si així ho decideix la majoria”.

Per la seva banda, Quim Oltra va recordar la contraposició entre la diada de 2017, en la que “homenatjàvem als cossos de seguretat que havien actuat en els atemptats de la Rambla“, i un mes després, quan “els mateixos cossos de seguretat que havien de protegir també eren capaços de causar dolor a les persones”, en referència a l’1 d’Octubre. A més, va voler destacar que “la clau dels països o nacions ha de passar per tenir cura de les persones i de la terra, sigui gran mitjana o petita”.

Vegeu les imatges de l’acte aquí. Tot seguit, podeu veure els parlaments dels grups de l’oposició:

FOTO PORTADA: Autoritats durant el minut de silenci a la Diada 2020 a Bellaterra | Toni Alfaro