Iñaki Jorquera és director esportiu del Club Bellaterra. Va arribar al càrrec el setembre del 2018, i des de llavors ha estat gestionant una renovació esportiva del club. L’arribada del coronavirus i el confinament dels primers mesos han estat, però, un dels més grans reptes.

Tot i que el Club Bellaterra es va adaptar ràpidament a oferir tota una sèrie d’activitats a través de les xarxes socials obertes a tothom, la situació de tancament va ser molt negativa per l’entitat. Un panorama que ara, després de tot un estiu oberts, segueix preocupant a Jorquera i la resta de treballadors, i atiant-los per estar alerta i buscar solucions creatives.

Com ha estat passar una pandèmia mundial pel Club Bellaterra?
Principalment ha estat un repte, en molts sentits. Primer, perquè deixàvem de donar servei, un servei presencial, i també ha sigut bastant angoixant perquè afectava a tots els nivells del Club, i havíem de prendre decisions importants: des de poder donar servei de manera virtual, que va ser la primera que va sorgir i que vam fer, fins a tota la gestió del personal. Era una situació en què va entrar tota la plantilla en ERTO. I després, també ha sigut molt difícil la sostenibilitat econòmica, perquè en deixar de donar serveis a escoles, extraescolars i nadons, no vam poder comptar amb un gruix important de recursos. I gràcies a la solidaritat i la col·laboració amb els socis, vam poder disposar d’uns ingressos mínims. Ens ha ajudat molt, i volia començar agraint a tota aquesta gent que ens ha fet suport durant tot el confinament.

“El mateix dia que vam saber que ens havíem de tancar, ens vam posar tots a treballar”

Com vàreu fer el pas al digital?
Va anar molt de pressa. Crec que el mateix dijous 12 de març, que ens vam assabentar que havíem de tancar sí o sí, va ser l’Adrià Mas que va dir: “escolteu, i perquè no intentem planificar una sèrie de classes virtuals a través de xarxes?”. I ens vam posar tots a treballar, amb la Gemma, la Rosa i l’Adrià principalment, i després amb l’equip d’activitats dirigides i qui va voler col·laborar. El primer que vam fer va ser una planificació i a partir d’aquí vam executar-la. Amb el departament encarregat de les xarxes socials estàvem en comunicació constant per anar traient tota la informació i que la gent s’assabentés de totes les classes que oferíem. A partir d’aquí, és divertit perquè algun treballador li ha agafat el gust a fer classes virtuals, que en principi és una cosa que pot fer nosa perquè la gent et vegi a casa.

El Club ha apostat per les activitats virtuals a través de xarxes durant la pandèmia | Redacció

Les classes eren obertes a tothom?
Sí, clar. El que passa és que tu vens aquí i hi ha una interacció molt més personal. Una de les claus de fer activitat física amb presència d’algun tècnic o entrenador és que et pot corregir. Si tu ho fas de manera virtual com es fa a les classes per Instagram, això ho omets, amb el consegüent risc de que aquella persona es pugui lesionar, no faci bé l’exercici, tingui una descompensació, o altres problemes. Per tant, sempre insistim que quan es pugui fer activitat física i hi hagi una persona que et pugui tutelar i dir si estàs fent bé o no allò, és preferible a fer una classe virtual, sigui per aplicació, Youtube, Instagram o per on sigui.

“Una de les claus de fer activitat física amb algun tècnic o entrenador és que et pot corregir”

Quant de temps vau estar tancats? Com ho van portar els treballadors?
Vam tancar el 13 o 14 de març i vam tornar a obrir a finals de maig, aproximadament el dia 28, amb el pàdel. Les activitats a l’aire lliure es van començar a tornar a fer i nosaltres vam tenir la sort de poder obrir el pàdel. Els treballadors ho van passar amb molta angoixa: el fet d’entrar en ERTO i tota la gestió dels expedients de regulació per part del SEPE ha sigut, pel que he sentit, bastant nefasta i els va sobrepassar. En el nostre cas, com a molts altres llocs, hem tingut treballadors que o no cobraven quan havien de cobrar, o no apareixien com que estaven en ERTO, o que han cobrat i el SEPE els hi ha dit que tenien un cobrament indegut i havien de retornar els diners… Hem tingut totes les casuístiques possibles, i avui en dia encara tenim un problema amb això. Alguns treballadors intenten contactar amb el SEPE i és impossible, i nosaltres estem en constant contacte amb la nostra gestoria per intentar solucionar-ho, però anirà per llarg.

Heu tingut reaccions dels veïns de Bellaterra i els socis?
Sí, sí! N’hem tingut. Quan vam començar a fer les classes virtuals molta gent ens ho va agrair. També és cert que molta gent, en veure que tancàvem, ràpidament va deixar de venir, va deixar de pagar la quota o es va donar de baixa, perquè veia que això anava per llarg. Però bé, el feedback positiu l’hem tingut amb la gent que ens ha seguit, i com que som un club que tenim comunicació pràcticament directa amb el nostre soci, a través dels grups de WhatsApp de totes les classes, ens ha sigut més fàcil gestionar-ho tot.

Com heu viscut aquesta experiència?
Hem pogut arribar a més gent, i hem fet que més gent ens conegui, i això també ha sigut positiu per nosaltres. Han pogut veure com treballen els nostres tècnics, la predisposició que tenen… És més, tot es va iniciar amb les classes virtuals però en el moment en què vam començar la fase 2 i començàvem a desconfinar-nos, que encara no podíem fer coses presencials aquí al Club però sí es podien fer activitats a l’aire lliure, amb diversos grups que tenim de classes dirigides ja van quedar presencialment per anar a caminar per la Via Verda o entorns naturals. Vull dir que tampoc ens vam limitar a la part virtual.

“Si a més de les presencials ofereixes classes virtuals, el soci tindrà un altre mitjà en un altre moment per dur-les a terme”

Ara bé, l’experiència per si mateixa ja ha sigut positiva. Tot el sector, de fet, està d’acord en que és una cosa que s’hauria d’implementar a la llarga: tu pots oferir unes classes presencials amb un cert horari però sempre hi haurà gent que no podrà venir a aquestes classes. Aleshores, si tu li ofereixes aquestes classes virtuals, tindrà un altre mitjà en un altre moment per dur-les a terme. És una facilitat més, i creiem que s’ha de treballar i tenir els mitjans per fer-ho possible.

El director esportiu del Club, a una de les sales per activitats dirigides | Toni Alfaro

Un aprenentatge que destacaríeu
Al Club fem classes dirigides, tenim la part de fitness, la de pàdel, la de piscina -a on venen molts infants-, tenim nadons i nens petits… Vam intentar donar recursos per tots ells. Sí que potser ens vam centrar més en les classes dirigides, però la Rosa, per la seva banda, va anar proposant moltes activitats de manualitats per jugar a l’aigua. Al pàdel també vam intentar fer algun recurs perquè la gent tingués alguna cosa: és pràcticament impossible gaudir del pàdel si no tens l’espai, però sí que vam intentar fer alguna cosa perquè la gent es mantingués activa. Vam aprendre a millorar en cada camp, en cada aspecte, per oferir un millor servei. També tens molta més interacció: a través de les xarxes la gent et va dient el que li agrada i el que no. A més, si tu proposes una cosa i veus que no funciona, ja no ho aplicaràs en el futur, i si veus que funciona la potenciaràs.

“Anem dia a dia. No podem viure amb el neguit constant”

Per últim, quines perspectives de futur té el Club Bellaterra, havent de conviure amb la pandèmia?
Sabem que és complicat conviure amb aquesta situació, pero hem de confiar que aplicant totes les mesures de seguretat i higiene, i insistint en els protocols interns, tirarem endavant. Estem tranquils. Tot l’equip està implicat per tal que venir al Club Bellaterra sigui segur. És cert que tenim aquesta incertesa que pugui aparèixer algun cas però hem de viure el dia a dia amb certa normalitat. No podem viure amb un neguit constant. A més, hem de tenir en compte que fer activitat física reforça el sistema immunitari, i per tant ens ajudarà a millorar la nostra salut física i emocional.