Dos ajuntaments vallesans són premiats per la UAB per la seva transparència

by | set. 23, 2020 | Societat

La rectora de la UAB, Margarita Arboix, durant l'acte | Christian Ribas

La UAB va lliurar, aquest 21 de setembre, el Segell Infoparticipa a 122 municipis i entitats supramunicipals en un acte en què l’expert Joaquín Messeguer va defensar que la transparència “no és una condició sinó la matriu” de la gestió pública. Al Vallès van destacar per la millor nota a la transparència 2 municipis del Vallès Occidental: Terrassa i Castellar del Vallès.

La rectora, Margarita Arboix, va encoratjar les institucions a seguir col·laborant amb la universitat per millorar el servei a la ciutadania. I és que el Segell Infoparticipa és un guardó atorgat pel grup de recerca de la UAB ComSET com a reconeixement a la transparència informativa dels webs d’ajuntaments, consells comarcals i diputacions provincials.

Messeguer, director general de Transparència i Bon Govern de la Junta de Castella i Lleó, va dissertar sobre com incideixen les característiques del territori, amb poca densitat i una població envellida, en la gestió de la transparència. Alhora, va felicitar especialment els municipis petits reconeguts amb el Segell perquè el seu esforç és “inversament proporcional” a la seva població. Va afirmar, a més, que la transparència no és un “condiment” sinó “oxigen pur que permet que hi hagi vida en la gestió pública” i va reflexionar que, al llarg dels darrers anys, “s’ha avançat molt en dades obertes però no tant en regeneració democràtica“.

La rectora va sumar-se a les felicitacions a les entitats reconegudes, tot desitjant que la propera edició del lliurament dels Segells Infoparticipa es pugui organitzar en condicions normals, atès que enguany es va haver de limitar l’aforament de l’acte presencial, alhora que va ser retransmès en línia. Arboix va emfatitzar que la UAB ha col·laborat amb les institucions per fer front a la pandèmia i es va congratular pel bon funcionament del començament del curs 2020-2021, que es desenvolupa sota mesures de seguretat sanitària.

Un moment de la cerimònia d’entrega del segell Infoparticipa | Christian Ribas


“Una qüestió d’actituds”


El director del grup de recerca ComSET, Armand Balsebre, va lloar la tasca realitzada pels equips que han endegat aquest projecte des de la seva primera edició, ara fa set anys, sota la direcció de la professora Amparo Moreno. I va reflexionar que, tot i l’èxit que suposa poder reconèixer 122 institucions, a Catalunya hi ha prop d’un miler d’administracions locals, comarcals i provincials; per tant, “encara queda molta feina per estendre les avantatges que representa la transparència per prestar un bon servei públic“.

A l’edició d’enguany, a més, s’ha lliurat per primer cop un premi extraordinari que reconeix la qualitat i l’eficàcia comunicativa de quatre ajuntaments de localitats amb menys de 10.000 habitants (Centelles, Viladecavalls, l’Aldea i Llagostera) i el retiment de comptes sostingut de l’ajuntament d’una població amb més de 100.000 habitants: Santa Coloma de Gramenet.

Ignasi Giménez, alcalde de Castellar del Vallès i president del consell comarcal del Vallès Occidental, va intervenir en nom de les institucions premiades per afirmar que la transparència no és només una qüestió de gestió de recursos i de prioritats sinó també “d’actituds dels representants electes” de la ciutadania, tot encoratjant a convertir-la en un “element central” de la política municipal.

L’acte, que va ser conduït per la periodista Núria de José, va concloure amb unes paraules del conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Bernat Solé, qui va agrair a la UAB l’impuls d’aquest projecte, va felicitar les institucions distingides i va asseverar: “venim d’una generació on se’ns reconeixia la transparència; avui, s’ha d’exigir”. Solé va desitjar que Catalunya esdevingui un referent internacional en transparència i bon govern.

Ajuntaments amb el 100% d’indicadors positius a la setena edició de l’Infoparticipa:

 • Prats de Lluçanès
 • Sant Julià de Vilatorta
 • Sant Hipòlit de Voltregà
 • Sant Gregori
 • Sant Climent de Llobregat
 • L’Aldea
 • Begues
 • Llagostera
 • Alcanar
 • Llinars del Vallès
 • Cassà de la Selva
 • Premià de Dalt
 • Vallirana
 • La Garriga
 • Manlleu
 • El Masnou
 • Olesa de Montserrat
 • Castellar del Vallès
 • Calafell
 • Sant Vicenç dels Horts
 • Premià de Mar 
 • Martorell
 • Sant Joan Despí
 • Sant Feliu de Llobregat
 • Vic
 • Esplugues de Llobregat
 • Gavà
 • Granollers
 • Castelldefels
 • Manresa
 • Sant Boi de Llobregat
 • Reus
 • Santa Coloma de Gramenet
 • Mataró 
 • Terrassa
 • Barcelona

FOTO PORTADA: La rectora de la UAB, Margarita Arboix, durant l’acte | Christian Ribas

Vols llegir més…?

S’obre un nou CUAP al Vallès Occidental, coincidint amb la sisena onada de Covid

S’obre un nou CUAP al Vallès Occidental, coincidint amb la sisena onada de Covid

Coincidint amb la sisena onada de la Covid-19, entra en funcionament un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) al Vallès Occidental, concretament a Rubí. Ha entrat en funcionament de manera progressiva durant les festes de Nadal. El nou punt mèdic, permet atendre urgències de baixa i mitjana complexitat amb major resolució i millors instal·lacions.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: