Des de fa ja dues dècades, al centre de Cerdanyola hi ha un estudi de gravació que, ni tan sols durant els darrers mesos ha baixat el seu ritme de treball. El “Wheel Sound Studio” té habitualment llistes d’espera d’un any per poder-hi entrar que, en èpoques puntuals, han estat de dos anys i mig. Al seu front hi ha Txosse Ruiz un músic de llarga trajectòria que en el seu moment va conèixer l’èxit a escala internacional amb els “No Way Out”.

Txosse Ruiz (Cerdanyola del Vallès, 1980) es defineix, sobretot, com un músic. “La música és la meva vida”, diu. I ho és des de fa molts anys. Amb estudis de Publicitat i Relacions Públiques i especialitzat en realització i producció audiovisual, des de molt jove va tenir clar que es volia dedicar al món musical. Al cap de quinze anys ja formava part de les seves primeres bandes (recorda, entre d’altres, a Insert Coin).

En Txosse al seu estudi de Wheel Sound Studio | Cedida

Però el seu moment de gran èxit el va viure amb els per a molts mítics No Way Out. Amb aquesta formació, de la qual va formar part entre els anys 1998 i 2007 va enregistrar tres discos (el grup encara en trauria algun més després de la seva sortida) i va fer gires per diversos països d’Europa, i fins i tot pel Japó on van fer tres “tours”.

El seu actual estudi de gravació, de fet, va néixer durant els anys del No Way Out. Tal com recorda, “l’estudi el vaig muntar inicialment per gravar les nostres maquetes. Però ràpidament van començar a venir altres bandes de la ciutat, i em vaig adonar que si els començava a cobrar petites quantitats, les podia invertir a millorar els equipaments tècnics. Una cosa va portar a l’altra… i fins avui”. Actualment, compagina la seva tasca al capdavant de l’estudi amb un nou projecte musical, Mount Analogue.

Un any d’espera per enregistrar a l’estudi

Com ja hem dit, l’estudi és, des de fa anys, un projecte empresarial totalment consolidat. Habitualment, hi ha un any d’espera abans de poder accedir-hi per gravar. Hi van músics de tot l’Estat i, a vegades, també d’altres països europeus. Tal com ens comenta, “alguns venen a enregistrat tot un disc i altres vénen a fer una maqueta o una sola cançó. Cada any treballem, com a mitjana, amb unes 25 formacions”. L’activitat s’ha mantingut també durant els darrers mesos encara que, lògicament, adoptant totes les mesures sanitàries que l’actual situació fa obligatòries.

Ruiz tocant durant un concert | Cedida

“Cerdanyola actualment, és una ciutat musicalment morta”

Ruiz és, també, el president de l’Associació de músics locals Musikaos. Quan li preguntes com va aconseguir un grup com No Way Out que inicialment estava format per quatre nois de Cerdanyola arribar a fer tres gires pel Japó, no dubta ni un moment: “gràcies al Casal de Joves i a la seva sala de concerts, que ens proporcionava moltes oportunitats i ens obria moltes portes als músics locals. Allò ens permetia integrar-nos en una xarxa de petites sales, que a més els músics podíem utilitzar de franc, que d’una banda ens facilitava millorar artísticament i que d’altra banda ens permetia portar a Cerdanyola a músics estrangers que feien gires al nostre país en sales similars i que posteriorment ens organitzaven a nosaltres gires a fora. Això, finalment, t’acabava obrint portes”.

Es queixa que, fa ja molts anys, la ciutat està musicalment morta. “Vam tenir, als 90, una època daurada. Ara, a Cerdanyola les poques sales que hi ha o són massa petites o són massa grans i privades i per tant és molt difícil per a grups que comencen organitzar actuacions. Sembla que el nou Ajuntament té una voluntat real de capgirar la situació. Seria molt important que Cerdanyola tingués una sala de concerts que permetés organitzar actuacions per a 200 o 300 persones. Veurem si finalment la podem aconseguir…”.

Txosse, treballa en una mescla en un dels estudis amb els quals també col.labora | Cedida

De moment, Txosse té prou feina al seu estudi. Qualsevol persona que pugui estar interessada a tenir més informació o en entrar en contacte amb ell pot trobar-la visitant www.wheelsoundstudio.com.

FOTO PORTADA: Txosse Ruiz, treballant en el seu estudi | Cedida