La rectora de la UAB, Margarita Arboix, ha agraït a tota la comunitat universitària la resposta donada davant la pandèmia de COVID-19 en l’acte institucional d’inauguració del curs 2020-2021, en què Gemma Puigvert ha rebut el II Premi a l’Excel·lència Docent i Joaquim Segalés ha pronunciat la lliçó magistral “COVID-19: d’on venim, on som i on anem. Ciència, conspiració i infodèmia”. La inauguració ha tingut lloc aquest matí a la sala d’actes del Rectorat, amb un aforament restringit, alhora que ha estat retransmès en directe pel canal de YouTube de la UAB.

Puigvert, directora del Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana, ha estat presentada pel degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, Joan Carbonell, com una docent que “sap que el coneixement es construeix raonant” i “condueix les classes amb l’entusiasme de qui descobreix el que està explicant alhora que ho explica, al mateix temps que els estudiants”. Carbonell ha afirmat també que es tracta d’una “professora excel·lent” i una gran coneixedora de la seva disciplina.

L’homenatjada, en la seva intervenció, ha expressat el seu agraïment als seus familiars, amics, col·laboradors, mestres i alumnes, així com a la pròpia universitat, a la que ha felicitat per reconèixer l’activitat docent amb aquest guardó: “l’ensenyament de mala qualitat -ha dit, citant George Steiner– és assassina”. Puigvert, a més, ha defensat la presencialitat com un valor “fonamental per a l’aprenentatge” per tot el que suposa d’estímul i interacció entre les persones, i ha lloat el valor dels clàssics, que “serveixen per entendre qui som”, tot fent al·lusions a multitud d’autors des de Sòfocles fins a Thomas Mann passant per Píndar, Lucreci o Boccaccio. Puigvert ha tancat el seu parlament citant la cançó de bressol composada per Ara Malikian en record de les persones que han hagut de morir en soledat a causa de la pandèmia de COVID-19.

La rectora, Margarita Arboix, amb Gemma Puigvert | UAB

I sobre la pandèmia ha versat la lliçó inaugural del curs que ha pronunciat Joaquim Segalés, catedràtic del Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals i investigador del Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CRESA). Segalés ha relatat els coneixements que ja es tenien sobre aquest tipus de virus -tot remarcant la diferència entre el virus i la malaltia, una confusió que, com ha afirmat, es troba sovint als mitjans de comunicació– i ha explicat la importància del concepte one health (una sola salut), que implica la interacció entre la salut humana i la d’altres espècies, per fer front a crisis com l’actual. El ponent ha descrit els objectius de la recerca que s’està realitzant per trobar “solucions terapèutiques i preventives” i ha advertit que, tot i ser un factor imprevisible, “difícilment podrem tenir abans de dos anys una vacunació massiva”.

“Fer front a la nova revolució del coneixement”

En els parlaments institucionals, Gabriel Masfurroll, president del Consell Social de la UAB, s’ha referit també al “context atípic” d’aquesta inauguració de curs per afirmar que “les situacions més complexes són també una oportunitat per aprendre” i ha reivindicat la necessitat d’acabar també amb “el virus de l’egoïsme”. Ha alertat, a més, que “el virus marca noves necessitats que s’afegeixen a les mancances històriques de finançament de les universitats”, i ha volgut agrair la tasca de la rectora i el seu equip durant el mandat que acabarà properament, expressant a més “tot el suport” al rector o rectora que agafi el relleu després de les eleccions del proper mes d’octubre.

Pel que fa als representants de les administracions que han presidit l’acte, l’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón, ha recordat que la universitat és “la institució determinant per a la riquesa de la societat i per a la igualtat d’oportunitats” i ha expressat “el profund agraïment i orgull” de la ciutat pel “paper jugat per la nostra estimada UAB en la lluita contra la pandèmia”. I el conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa, ha evocat el seu passat com a estudiant de la UAB, ha destacat els bons resultats de recerca de la Universitat i ha reconegut que “moltes necessitats socials han passat per davant però ara ha de ser objectiu del govern mantenir els estàndards del sistema universitari“.

L’alcalde de Cerdanyola, Carles Cordón, també va assistir a l’acte | UAB

Finalment, la rectora ha tancat l’acte referint-se especialment als reptes que la UAB haurà d’afrontar en el futur: segons ha afirmat, “caldran innovacions disruptives per respondre a les noves necessitats de la societat” i, en aquest sentit, es fa necessari “incorporar gent jove per fer front a la nova revolució del coneixement“, tot posant èmfasi en factors com el desenvolupament de la intel·ligència artificial, la resposta al canvi climàtic o la lluita per la igualtat de gènere. La universitat, ha assegurat, haurà “d’assumir riscos” des d’una “orientació global i multidisciplinària”. I ha vaticinat que entrem en una nova era que “ens obligarà a pensar en un canvi de model en la idea d’aula i en la relació entre professorat i alumnat”.

En aquesta inauguració de curs atípica, les mesures de seguretat sanitària han obligat també a presentar l’actuació del Cor de la UAB de manera no presencial: han estat projectades les interpretacions prèviament enregistrades de sengles temes de Joan Manuel Serrat (Pare) i Coldplay (Viva la vida), així com el tradicional cant universitari Gaudeamus igitur, amb el que ha conclòs la cerimònia.

FOTO PORTADA: La cerimònia va incloure una xerrada sobre la COVID-19 de Joaquim Segalès | UAB