L’arribada de la pandèmia de COVID-19 i el confinament durant els mesos de març, abril i maig d’aquest 2020 va trasbalsar la vida per a tota la societat catalana, vallesana i de Bellaterra. Durant vora tres mesos, el país va quedar paralitzat i es va anar desconfinant de forma progressiva fins a tornar a una relativa normalitat que ara, amb l’arribada de la segona onada de la pandèmia, sembla tornar a encarar restriccions.

D’entre totes les limitacions del confinament, però, potser les més doloroses van tenir a veure amb la impossibilitat de dir adéu als éssers estimats. I és que entre l’inici de l’Estat d’Alarma del govern espanyol, el 13 de març, i l’arribada de la fase 0 avançada, el 18 de maig, no es van poder celebrar vetlles funeràries. Una circumstància que va implicar que les famílies i amics no poguessin acomiadar-se a aquells que ens deixaven.

Per això, molts ajuntaments i entitats locals van voler fer un homenatge conjunt a les persones que van morir durant el confinament, per causa de COVID-19 o altres raons. I tot i que la majoria d’ells van proposar una o altra cerimònia, l’evolució de la pandèmia ha implicat en molts casos ajornaments sense data dels homenatges.

Representants de la TCB durant el minut de silenci | Redacció
Representants de la TCB durant el minut de silenci a Bellaterra | Redacció

Bellaterra, sense homenatge oficial

A Bellaterra, l’EMD no va anunciar cap homenatge pels veïns difunts durant la pandèmia. Tot i això, alguns bellaterrencs i bellaterrenques, entre ells membres de la Taula Cívica de Bellaterra (TCB) o fins i tot integrants del mateix govern de l’EMD, van organitzar un minut de silenci a la plaça del Pi a finals del mes de maig.

Cerdanyola anuncia un homenatge posposat indefinidament

L’Ajuntament, per la seva banda, sí va anunciar un homenatge al mes de juliol, a on es retria dol col·lectiu a les víctimes del coronavirus i els difunts en general durant l’estat d’alarma. Ara bé, l’evolució dels contagis per coronavirus a Catalunya va fer que l’acte es posposés a després de l’estiu, a l’inici de curs “si les condicions ho permeten”. De moment, no hi ha notícies d’una nova data per l’acte.

Acte d’homenatge als difunts a Sant Cugat | Marc Quévy / TOT Sant CUgat

Sant Cugat diu adéu amb un acte públic al Monestir

A finals del mes de juliol, l’Ajuntament de Sant Cugat va decidir fer un emotiu acte de dol amb públic, a on es van destacar les distàncies de seguretat, la mascareta i el record als difunts durant l’estat d’alarma. La cerimònia va estar presentada per la periodista Mònica Huguet, i va incloure repic de campanes, lectura de poemes i actuacions de l’Orquestra Simfònica de Sant Cugat. Es va agraïr també la tasca als treballadors dels serveis essencials, i hi va haver parlaments de veïns que havien superat la malaltia i de l’alcaldessa Mireia Ingla.

Sabadell deixa en l’aire el seu homenatge

L’Ajuntament de Sabadell havia plantejat un acte amb públic pel dia 21 de juliol al Parc Taulí. Tot i això, com va ocórrer a Cerdanyola, es va optar per aplaçar sine die l’homenatge a les persones difuntes durant la pandèmia. La cerimònia havia de retre homenatge oficial també als treballadors dels serveis essencials, com el sector sanitari o el de seguretat ciutadana. Tot i que, segons recollia l’iSabadell, l’acte “no ve d’un mes fer-ho” per l’alcaldessa Marta Farrés, de moment el consistori sabadellenc no ha tornat a posar-hi data.

Sant Quirze planta un magraner com a símbol de memòria

El més tardà fins al moment dels homenatges vallesans va ser el de Sant Quirze del Vallès, que es va celebrar el passat dissabte 3 d’octubre. A la cerimònia hi va haver lectures de poesia, música i testimonis de veïns familiars de difunts per COVID-19 amb unes 200 persones de públic, al parc de les Morisques. L’acte també va incloure el parlament del director del CAP del municipi veí, el doctor Feliu Aliaga, com a representant del col·lectiu sanitari, i s’hi va plantar un magraner com a símbol de memòria.

Barberà va fer un acte amb un centenar de persones | Ajuntament de Barberà

Barberà homenatja els seus, sense públic

La cerimònia també es va celebrar a Barberà del Vallès, tot homenatjant les víctimes de la pandèmia i el personal dels serveis essencials. Tot i que s’hi van aplegar vora un centenar de persones, des del consistori no es va permetre que hi hagués públic de forma presencial i només hi van assistir responsables de les entitats, partits i membres de serveis essencials com la Creu Roja. L’acte del 17 de juliol a la Plaça de la Vila va estar marcat també per la música i la poesia, i es va obrir un llibre de condol a on els ciutadans i ciutadanes van poder expressar el seu pesar de forma pública durant els següents mesos.

Castellar planta una alzina centenària “de la Memòria”

Castellar del Vallès va poder celebrar també un acte a principis de juliol, potser un dels primers a la comarca, que també va estar marcat per la música i la poesia. Va ser un dels més multitudinaris, amb 300 familiars de castellarencs i castellarenques, i va incloure també parlaments d’alguns dels que havien perdut a un ésser estimat. El punt àlgid de la cerimònia va ser l’entrega d’una rosa blanca per cadascun dels veïns difunts durant l’estat d’alarma per COVID-19, davant d’una alzina plantada dies abans i que va ser batejada com “l’Arbre de la Memòria”.

Acte de dol a Castellar del Vallès | Q.Pascual / L’Actual

FOTO PORTADA: El dol ha sigut difícil de gestionar a causa de la pandèmia | Pixabay