Atípic consens el que es va viure al Ple de la Junta de Veïns de l’EMD de Bellaterra d’aquest 19 d’octubre, el segon en celebrar-se de forma telemàtica des de l’inici de la pandèmia. I és que tots els punts es van aprovar per unanimitat, destacant una bona entesa entre els tres grups representats al plenari de l’entitat: Gent per Bellaterra, ERC Bellaterra i Convergents.

La sessió es va poder seguir en directe per la pàgina de Facebook de l’EMD de Bellaterra a partir de les 20 h. El plenari va destacar per aprovar definitivament els canvis en la regulació del trànsit al carrer de Can Miró i la seva entrada a l’Autònoma, així com una proposta per la millora de la transparència i el bon govern a l’EMD.

Concretament, els canvis impliquen que els cotxes ja no podran passar de Bellaterra a l’Autònoma pel pont de Can Miró, segons s‘havia predisposat ja en un Ple anterior. En canvi, aquells que baixin pel carrer de Can Miró s’hauran de desviar de nou cap a l’interior de Bellaterra a través del carrer Sardanista Serra. En sentit contrari, des de la UAB sí es podrà entrar a Bellaterra.

Canvis en la mobilitat a Can Miró | EMD Bellaterra
Canvis en la mobilitat a Can Miró | EMD Bellaterra

El consens va ser felicitat per les tres formacions representades a la Junta de Veïns. “L’objectiu era arribar a un consens en temes de mobilitat i així ha sigut”, destacava Guillem Nadal, de Gent per Bellaterra.

D’altra banda, el Ple també va donar el seu vistiplau per una moció d’ERC Bellaterra aprovada per Junta de Portaveus que instava a millorar la transparència i el bon govern de l’EMD, a partir de la Llei de Transparència. Quim Oltra, de la formació republicana, va remarcar que ja s’estaven fent canvis en l’administració bellaterrenca en aquest sentit, però a més va instar a “fer públic un registre de grups d’interès de Bellaterra i que es publiqui a la web de l’EMD”. És a dir, que es faci públic un registre sobre amb qui es reuneix el president de l’EMD i fins i tot l’agenda o les actas d’algunes reunions en concret.

Jordi Macarulla, de Convergents, va destacar que tot i els esforços de l’entitat, el resultat era “una mica just”, i va aprofitar per demanar que els diners de la Festa Major es reinvertissin en millorar l’espai públic. Per la seva banda, Ramon Andreu, president de l’EMD, va explicar que “la Diputació està fent tota una tasca de digitalització” de l’administració bellaterrenca per afavorir-ne la transparència.

Un moment del plenari, durant el debat de la moció pel comerç local | Redacció

S’aprova donar suport al comerç i minimitzar els “botellots” al Turó

D’altra banda, durant la sessió d’octubre es va aprovar també per Junta de Portaveus una moció proposada per Esquerra pel suport al comerç local, fent un catàleg dels negocis, empreses i restaurants i impulsant mesures per promocionar-les. Tot i que es va aprovar per unanimitat, Andreu va recordar que l’EMD “no té capacitat de promoció del comerç local”, i va assegurar que hauria de consensuar-se amb l’Ajuntament.

Un altre dels temes aprovats va ser insistir en la intervenció i adaptació a la zona esportiva del Turó de Sant Pau davant les reunions de joves que generen soroll i deixen deixalles després de realitzar “botellot”. “Sovint la gent que s’hi ajunta comet delictes de salut pública, perill a la circulació i deixa la zona molt bruta”, va destacar Oltra. Per això, es va demanar treure part dels bancs i augmentar el nombre de papereres, a més d’afegir un servei de mediació des de l’Ajuntament. Andreu va dir que no veia correcte incloure més papereres, perquè podien afavorir que s’hi deixés més brossa, però va indicar que era favorable a que se sancionés “perquè el botellón a aquella zona és molt més perjudicial que a un polígon industrial”.

Joves reunits a la zona esportiva del Turó de Sant Pau | Cedida
Joves reunits a la zona esportiva del Turó de Sant Pau | Cedida

L’últim tema aprovat va ser una moció per la suficiència financera dels ens locals, que ja s’ha aprovat a diferents municipis al país. Aquesta proposta, promoguda per l’Associació Espanyola de Municipis, destacava la seva negativa a que l’Estat central pogués disposar dels romanents de tresoreria dels ens locals per a les seves despeses, i ja es va retirar al Congrés. Tot i això, la moció es va debatre al plenari, i va servir perquè Macarulla insistís en que s’emprin els diners de l’EMD en “revisar el deteriorament de llums, carrers i tot de Bellaterra”, ja que va destacar l’aspecte dels espais públics del barri de “tercermundista“.

Les principals preocupacions veïnals, als precs i preguntes

Durant l’apartat de precs i preguntes, ERC Bellaterra va preguntar sobre diferents temes com la taxa de recaptació per l’ús de sòl, subsòl i volada d’empreses subministrament, la retirada de les pilones de la plaça Mare de Déu de Montserrat o l’estat de Can Jeroni Martí. També per la situació al Pla dels Estels, com s’ajudaria des de l’EMD a comerç i entitats per la pandèmia, la formació dels agents cívics o la remodelació de la plaça del Pi.

Des del veïnat es van enviar fins a una desena de preguntes, entre les quals es van trobar el conveni de competències amb l’Ajuntament, la publicitat institucional al TOT Bellaterra (600 euros mensuals), la pacificació de la BV-1414 o quan es repararan les voreres.

Podeu consultar el vídeo sencer del Ple aquí.

FOTO PORTADA: Una votació durant el Ple telemàtic | Redacció