La Generalitat torna a recomanar el certificat d’autoresponsabilitat per a justificar els desplaçaments que es facin en territori català durant les restriccions a la mobilitat nocturna –confinament nocturn, toc de queda– pel coronavirus que ha entrat en vigor aquest diumenge 25 d’octubre. El document, igual que el que es va instaurar durant el primer estat d’alarma i el confinament, s’utilitza tant per a desplaçaments a peu com amb cotxe.

El Govern ha decidit que la restricció vagi des de les 22.00 de la nit a les 06.00 del matí. Si bé es contemplen unes certes excepcions, com aquelles per motius sanitaris, per motius laborals o per retorn al lloc de residència. No és necessari el certificat per a sortir breument de casa, com tirar les escombraries o passejar al gos.

El document es podrà portar de manera física, imprès, o digital. S’haurà de fer un certificat per a cada desplaçament. No és obligatori, però serveix per a declarar de manera responsable que l’activitat que s’està fent en l’espai públic és una de les autoritzades per l’estat d’alarma, facilitant a policies locals i Mossos la comprovació, en estandarditzar formats. Només ho poden requerir agents de policia.

Al no ser obligatori no es multarà per no portar-ho, però s’haurà de certificar en aquest moment que l’activitat s’ajusta a les autoritzades. El certificat no substitueix al que faciliti l’empresa. S’han d’emportar tots dos.

El certificat es pot omplir digitalment a través d’aquest enllaç i a continuació figura la versió per a empresa . En ell es recull el motiu del desplaçament, el trajecte a l’origen i destí i les dades personals i signatura de la persona.

La Generalitat ha anunciat que la restricció de mobilitat comptarà amb algunes excepcions: l’assistència sanitària d’urgència; la compra de productes farmacèutics per raó d’urgència, en la farmàcia més pròxima; el desplaçament per a anar i tornar al treball, amb el certificat de l’empresa; desplaçaments de professionals i voluntaris acreditats per a serveis essencials, sanitaris i socials; cura de persones majors, menors, dependents, amb discapacitat o vulnerables per motius inajornables; actuacions urgents davant òrgans judicials; volta al lloc de residència habitual en cas de viatge; cura d’animals de companyia –passejar el gos, per exemple– amb desplaçament individual pròxim al domicili, pel temps imprescindible, de les 4.00 a les 6.00; i altres causes de força major o situació justificada.

FOTO: Imatge d’arxiu d’un control policial | PIXABAY