El govern de l’estat espanyol torna a aprovar l’estat d’alarma a tot el país a causa del creixement dels casos de COVID-19 i el risc de contagi i rebrot. Les restriccions, de les que només se salven les Illes Canàries, van entrar en vigor aquest diumenge 25 d’octubre després d’un Consell de Ministres extraordinari, i tot i que tenen un període de vigència de 15 dies, es volen prorrogar fins la primavera.

L’arribada de l’estat d’alarma implica principalment l’aplicació del toc de queda, que a Catalunya serà entre les 22 i les 6 h del matí, i regula que no hi haurà lliure circulació de persones entre aquestes hores. També se’n deriva que s’han de mantenir els grups de convivència amb les persones que convivim i les que ens relacionem a la feina o l’escola, així com es limitarà fins les 21 h l’horari de serveis, comerç minorista i restauració (inclòs servei a domicili), activitats esportives i recreatives i espais públics. Les activitats culturalses podran allargar fins les 22 h, i les persones que hi assisteixin tindran el temps mínim per tornar a casa.

Tot i això, la limitació a la mobilitat contempla diverses excepcions de diferent mena:

  • Per assistència sanitària d’urgència.
  • Per l’adquisició de productes farmacèutics per raó d’urgència a la farmàcia més propera.
  • Desplaçament per anar i tornar de treballar, amb el corresponent certificat de l’empresa.
  • Desplaçaments professionals, i personal voluntari acreditat, per fer serveis esssencials, sanitaris i socials.
  • Cura de persones grans, menors d’edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables per motius inajornables.
  • Actuació urgent davant d’òrgans judicials.
  • Retorn al lloc de residència habitual en cas de viatge.
  • Cura d’animals de companyia pel temps imprescindible, amb desplaçament individual proper al domicili, de les 4 a les 6 h del matí.
  • Altres causes de força major o situació de necessitat justificada.

Si necessiteu una autorització específica per a moure-us en horari no permès, podeu trobar-la aquí.

Prohibicions que es mantenen

D’altra banda, es mantenen les prohibicions de diferent tipus, com les reunions socials de més de 6 persones en l’àmbit privat i públic -a no ser que siguin de la bombolla de convivència-, la limitació d’aforament del 30% als comerços -a excepció dels de primera necessitat que serà al 50%- o la consumició de begudes i menjar a l’espai públic. De la mateixa manera, es manté la obligatorietat de les classes teòriques virtuals a les universitats, l’aforament al 50% en establiments hotelers o turístics i la prohibició de les activitats de restauració si no són de menjar i beguda per emportar.

Pedro Sánchez durant una roda de premsa | ACN

Així mateix, es limita al 50% l’assistència als actes religiosos i cerimònies civils, es prohibeix l’obertura de salons de joccasinos i sales de bingo, i de parcs i fires d’atraccions, incloses les estructures no permanents desmuntables. Alhora, es tanquen els parcs i jardins públics a partir de les 20 h, i no es podran fer fires comercials o activitats presencials a centres cívics i altres espais comunitaris.

En el cas del comerç turístic o a grans superfícies, es manté el tancament entre les 22 i les 7 h, i als centres comercials o establiments de més de 400 m2 s’ha de tenir un control d’accès i d’aforament en temps real. En general, s’ha de mantenir una distància interpersonal d’1’5 metres, i fins i tot als mercats no sedentariss’ha de mantenir un aforament màxim del 30%. Completament prohibida, d’altra banda, es manté l’obertura dels serveis de tractaments de bellesa -excepte les perruqueries- o a altres empreses de serveis que impliquen contacte personal proper, excepte serveis essencials, sanitaris o sociosanitaris.

Una situació “extrema”

Segons va afirmar Pedro Sánchez aquest diumenge, després de la reunió extraordinària, “la situació és extrema“. Per això, “aprovem de nou l’estat d’alarma perquè és l’eina més eficaç”, i l’executiu espanyol preveu una “batalla dura” contra un virus que, tot i que és el mateix, a “aquesta onada té unes altres característiques” per la mitjana d’edat i la tensió del sistema hospitalari, va afirmar el cap del govern.

Sánchez va dir també que tan bon punt la situació ho permeti, aixecaria l’estat d’alarma “sense ni un dia de demora”. Sánchez ha explicat que l’objectiu sanitari del seu govern és reduir la pandèmia fins als 25 casos per cada 100.000 habitants.

Aquest és el quart estat d’alarma que s’aplica Espanya des de l’any 2010, i el tercer en el mateix 2020. El primer va ser el 2010, per desactivar una vaga de controladors aeris, el segon va ser el decret que va implicar el confinament durant la primera onada del coronavirus, i el tercer aquest 9 d’octubre per adoptar mesures a la Comunitat de Madrid contra la pujada exponencial de contagis de COVID-19.

FOTO PORTADA: La mobilitat es limitarà durant la nit a Bellaterra | Redacció