L’evolució de la pandèmia, que a Cerdanyola i Bellaterra deixa ja aquest dilluns 26 d’octubre 1.658 casos des del seu inici, segueix afectant als centres educatius de Bellaterra. Si fa un dies els confinats éren a prop de 200 i es distribuïen de forma equitativa entre les escoles, ara sembla que la situació ha canviat.

Concretament, a data del 27 d’octubre i segons la Generalitat de Catalunya, a totes les escoles de Bellaterra hi ha 290 persones confinades. Tots els centres bellaterrencs tenen alguna persona confinada, sigui per contacte directe amb persones contagiades a l’exterior del centre o a l’interior, a excepció de La Llar d’en Pitus, que no comptabilitza cap confinat des del 14 de setembre, i l’Escola Waldorf, que ja no té cap confinat.

Per centres, però, el que acumula la majoria dels contagis és l’Escola Ramon Fuster, amb 196 confinats i 41 positius des de l’inici de curs (38 alumnes i 3 membres del personal). Unes dades esperables tenint en compte que és el que aplega més alumnes a la localitat, fins a superar el miler.

Imatge d'una prova PCR | ACN
Imatge d’una prova PCR | ACN

Els altres centres també han vist confinats a part del seu alumnat o personal. La Vall té 53 persones confinades, i acumula 4 alumnes positius, mentre que a l’Institut Pere Calders hi ha 32 confinats, amb un únic positiu del personal. Al centre Bellaire hi ha 8 confinats, amb un membre del personal positiu, i només un altre treballador confinat i un positiu acumulat a l’Escola Bellaterra

El risc de rebrot més alt des de l’inici de la pandèmia

Aquest panorama a les escoles bellaterrenques és fins i tot esperançador si tenim en compte l’evolució de la pandèmia al global de Catalunya i al municipi. I és que a data de 26 d’octubre són ja 240.118 els casos de catalans que han donat positiu des de l’arribada del virus, el que suposa un 3’17% del total dels 7.566.000 habitants de Catalunya.

De tots aquests casos, en l’actualitat n’hi ha 2.138 que han precisat ser hospitalitzats. D’ells, 368 són a la unitat de cures intensives (UCI) d’algun dels hospitals de Catalunya. Pel que fa a defuncions, se’n comptabilitzen ja 13.858 des del març.

El que més preocupa, però, és el risc de rebrot per COVID-19, que mesura la relació entre els casos nous i la velocitat a la que es produeixen. Aquesta relació s’ha disparat durant les últimes jornades del mes d’octubre i arriba ja als 887 punts, quasi doblant el màxim assolit durant el mes de març, quan el pic va arribar a 454 punts.

Al nostre municipi, aquest barem arriba als 759 punts, lleugerament per sota de la mitjana. Tot i això, supera ja els 748 punts màxims assolits al 23 de març, i també va més enllà dels indicadors de risc de la primavera. Alhora, dels 1.618 contagiats des de l’inici de la pandèmia, actualment 13 estan ingressats i un d’ells a l’UCI. Les defuncions pugen ja fins les 94, una més que fa una setmana.

FOTO PORTADA: Entrada a l’Escola Waldorf durant l’inici de curs | Toni Alfaro