“Durant les dècades dels anys 50-60’s, a diferents països d’Europa, sorgien grans mestres del Jazz que competien amb els de la gran onada americana. Espanya semblava de nou, quedar-se enrere d’aquest moviment però dos grans genis musicals van fer sentir i admirar la seva musica a tot el mon: Tete Montoliu i Pedro Iturralde. Els dos únics músics espanyols reconeguts al Diccionari del Jazz Larousse.

Ahir ens va deixar Pedro Iturralde, saxofonista, clarinetista i gran compositor, mundialment admirat El mestre Iturralde, va ser un saxofonista extraordinari que va crear escola en el món del Jazz i va buscar i trobar un lloc pel saxo dins la música clàssica. El mateix va fer en el món del flamenc, col·laborant amb nombrosos cantants i guitarristes excepcionals. La seva aportació a la música no es limità al seu instrument. Era també un gran clarinetista.

Us convido a escoltar la seva inigualable introducció al tema “Les feuilles mortes”. Però el mestre Iturralde va aconseguir un reconeixement mundial, encara més ampli, en el camp de la composició. La seva “Petita Czarda” és un dels temes més universalment interpretats, sigui en petita formació o en forma orquestral.

A la seva memòria, m’he permès seleccionar una gravació de la “Petita Czarda” interpretada en aquest cas, per banda de vent, La Banda de Música de Ciutadella. El saxo alt està en mans d’un molt jove i brillant intèrpret, Xavier Larsson. El so està registrat en un envelat. Amb les seves imperfeccions i amb la seva bellesa, fan la música més propera i, a la vegada, també més etèria i universal. Com al mestre Iturralde li agradava.”

Jordi Félez i Brugués, veí de Bellaterra

FOTO PORTADA: Pedro Iturralde, en una de les seves interpretacions | culturanavarra.es