CARTA LECTOR | En record d'”El mestre Iturralde”

by | nov. 3, 2020 | Cartes dels veïnat, Cultura

Pedro Iturralde, en una de les seves interpretacions | culturanavarra.es

“Durant les dècades dels anys 50-60’s, a diferents països d’Europa, sorgien grans mestres del Jazz que competien amb els de la gran onada americana. Espanya semblava de nou, quedar-se enrere d’aquest moviment però dos grans genis musicals van fer sentir i admirar la seva musica a tot el mon: Tete Montoliu i Pedro Iturralde. Els dos únics músics espanyols reconeguts al Diccionari del Jazz Larousse.

Ahir ens va deixar Pedro Iturralde, saxofonista, clarinetista i gran compositor, mundialment admirat El mestre Iturralde, va ser un saxofonista extraordinari que va crear escola en el món del Jazz i va buscar i trobar un lloc pel saxo dins la música clàssica. El mateix va fer en el món del flamenc, col·laborant amb nombrosos cantants i guitarristes excepcionals. La seva aportació a la música no es limità al seu instrument. Era també un gran clarinetista.

Us convido a escoltar la seva inigualable introducció al tema “Les feuilles mortes”. Però el mestre Iturralde va aconseguir un reconeixement mundial, encara més ampli, en el camp de la composició. La seva “Petita Czarda” és un dels temes més universalment interpretats, sigui en petita formació o en forma orquestral.

A la seva memòria, m’he permès seleccionar una gravació de la “Petita Czarda” interpretada en aquest cas, per banda de vent, La Banda de Música de Ciutadella. El saxo alt està en mans d’un molt jove i brillant intèrpret, Xavier Larsson. El so està registrat en un envelat. Amb les seves imperfeccions i amb la seva bellesa, fan la música més propera i, a la vegada, també més etèria i universal. Com al mestre Iturralde li agradava.”

Jordi Félez i Brugués, veí de Bellaterra

FOTO PORTADA: Pedro Iturralde, en una de les seves interpretacions | culturanavarra.es

Vols llegir més…?

BicMan signarà el seu llibre a la botiga de Cerdanyola Impressions.cat

BicMan signarà el seu llibre a la botiga de Cerdanyola Impressions.cat

El conegut ‘BicMan’ en les xarxes socials (sobretot a Instagram) aterra a la botiga ‘Impressions.cat’ de Cerdanyola, ubicat al carrer de Santa Marcel·lina, per tal de signar el seu llibre: un recull d’il·lustracions dibuixades amb el famós i típic boli de la marca ‘bic’.

Els joves de 18 anys rebran un bo cultural de 400 euros

Els joves de 18 anys rebran un bo cultural de 400 euros

El Govern espanyol destinarà part dels pressupostos a incentivar la cultura entre els més joves, concretament els que compleixin 18 anys el 2022, que rebran una ajuda directa de 400 euros per la compra de llibres o el consum de teatre, cinema, música i dansa

Arriba el 14è concurs literari AMIC-Ficcions

Arriba el 14è concurs literari AMIC-Ficcions

Ja s’han obert les inscripcions per participar al 14è concurs literari per a joves “AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries”. Un certamen que té com a objectiu impulsar la creació literària i el treball en equip dels estudiants de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà que en la darrera edició va aplegar més de 2970 estudiants de més de 223 instituts de tots els Països Catalans

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: