CARTA LECTOR | En record d'”El mestre Iturralde”

by | nov. 3, 2020 | Cartes dels veïnat, Cultura

Pedro Iturralde, en una de les seves interpretacions | culturanavarra.es

“Durant les dècades dels anys 50-60’s, a diferents països d’Europa, sorgien grans mestres del Jazz que competien amb els de la gran onada americana. Espanya semblava de nou, quedar-se enrere d’aquest moviment però dos grans genis musicals van fer sentir i admirar la seva musica a tot el mon: Tete Montoliu i Pedro Iturralde. Els dos únics músics espanyols reconeguts al Diccionari del Jazz Larousse.

Ahir ens va deixar Pedro Iturralde, saxofonista, clarinetista i gran compositor, mundialment admirat El mestre Iturralde, va ser un saxofonista extraordinari que va crear escola en el món del Jazz i va buscar i trobar un lloc pel saxo dins la música clàssica. El mateix va fer en el món del flamenc, col·laborant amb nombrosos cantants i guitarristes excepcionals. La seva aportació a la música no es limità al seu instrument. Era també un gran clarinetista.

Us convido a escoltar la seva inigualable introducció al tema “Les feuilles mortes”. Però el mestre Iturralde va aconseguir un reconeixement mundial, encara més ampli, en el camp de la composició. La seva “Petita Czarda” és un dels temes més universalment interpretats, sigui en petita formació o en forma orquestral.

A la seva memòria, m’he permès seleccionar una gravació de la “Petita Czarda” interpretada en aquest cas, per banda de vent, La Banda de Música de Ciutadella. El saxo alt està en mans d’un molt jove i brillant intèrpret, Xavier Larsson. El so està registrat en un envelat. Amb les seves imperfeccions i amb la seva bellesa, fan la música més propera i, a la vegada, també més etèria i universal. Com al mestre Iturralde li agradava.”

Jordi Félez i Brugués, veí de Bellaterra

FOTO PORTADA: Pedro Iturralde, en una de les seves interpretacions | culturanavarra.es

Vols llegir més…?

Entrevista Marín: ‘Com més global sigui el món, més rellevància té l’ancoratge local’

Entrevista Marín: ‘Com més global sigui el món, més rellevància té l’ancoratge local’

Quina és la salut del panorama comunicatiu actual? Com ha evolucionat els darrers anys? Quina responsabilitat tenim cadascun dels actors socials en l’elaboració de periodisme de qualitat? Quins són els models de negoci amb els quals se sustenta l’ofici actualment? I quin és el model idoni per assegurar-nos un periodisme independent? I en el cas del periodisme local?

Recomanacions mediàtiques per aquest estiu 2022

Recomanacions mediàtiques per aquest estiu 2022

S’acaba la setmana de recomanacions culturals, en què hem pogut fer un petit tastet de llibres, sèries, pel·lícules i novetats musicals en català, però amb ella no voldríem passar per alt, el panorama mediàtic català i els nous continguts que s’hi fan periòdicament. És per això que farem una petita repassada a la varietat de podcasts i creadors de contingut en català que s’aproximen des de fa poc al món radiofònic i mediàtic. 

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: