Baixada important del risc de rebrot a Catalunya en les últimes dues setmanes. Després que a finals del mes d’octubre s’arribés a màxims la taxa de perill d’expansió de pandèmia des del mes de març, la puntuació baixava aquest dimecres 11 de novembre fins als 595 punts.

Això suposa gairebé 300 punts menys que a finals del mes passat, especialment a causa de la baixada de la taxa de reproducció (Rt), que ja està per sota d’1 (0’87). Això implica que cada persona que pateix COVID-19, contagia a menys d’una persona del virus.

15 dies han servit perquè la baixada hagi sigut notable, tot i que la quantitat de casos ha pujat considerablement i les UCI es troben prou congestionades. Segons dades d’aquest dimecres, ja es comptabilitzaven 309.740 casos al Principat, 69.622 més que fa 15 dies, amb 2.687 persones ingressades per coronavirus i 583 pacients a les diferents unitats de cures intensives. Pel que fa a defuncions, se’n comptabilitzen ja 14.886, poc més de mil morts més que fa dues setmanes.

Al municipi de Cerdanyola, on s’inclou Bellaterra, tenia aquest dimecres 425 punts de risc de rebrot, sensiblement per sota de la mitjana. Una important baixada que, tanmateix, encara no es veu reflexada en els casos, que han crescut fins als 2.148 des del març, amb 530 més que al 27 d’octubre. Actualment hi ha 20 hospitalitzats per SARS-CoV-2, i les defuncions a Cerdanyola i Bellaterra pugen ja fins les 107, 13 més que fa dues setmanes.

Entrada a l'Escola Ramon Fuster en la tornada a l'escola 2020 | Toni Alfaro
Entrada a l’Escola Ramon Fuster en la tornada a l’escola 2020 | Toni Alfaro

201 confinats a les escoles

A data del 12 d’octubre i segons la Generalitat de Catalunya, a totes les escoles de Bellaterra hi ha 201 persones confinades. Pocs centres bellaterrencs tenen confinats actualment, i la molts estan treballant dins la relativa normalitat de la pandèmia. És el cas de La Vall, l’Escola Waldorf-Steiner El Til·ler, el centre Bellaire o La Llar d’en Pitus.

Altres centres, però, sumen casos. El centre que lidera el nombre de confinats a Bellaterra és l’Escola Ramon Fuster, amb 117 confinats per 12 positius en els últims 10 dies; comptant amb 63 positius des de l’inici de curs (57 alumnes i 6 membres del personal). Tot i això, baixa el nombre d’afectats des de fa dues setmanes en el centre més nombrós de Bellaterra.

A més, també hi ha 26 confinats a l’Escola Bellaterra, amb cap contagi des de fa 10 dies però 2 des del 14 de setembre (un alumne i un membre del personal). L’Institut Pere Calders compta, d’altra banda, amb 58 confinats per un positiu en els 10 últims dies, amb 2 positius des de l’inici del curs.

FOTO PORTADA: Dues noies porten mascareta a la plaça del Pi | Toni Alfaro