Què cal fer davant la vespa velutina?

by | nov. 13, 2020 | Societat

Vespa velutina, alimentant-se | Pixabay

La vespa asiàtica (Vespa velutina) va arribar a Europa l’any 2004 a França, i a Bellaterra al voltant del 2018. Des de llavors, cada cop és més habitual trobar exemplars i ruscs d’aquest insecte invasor originari del sud-est asiàtic. Tot i que no són especialment perilloses pels humans, si no s’és al·lèrgic, aquesta espècie de vespa és també anomenada “vespa assassina” o “vespa depredadora“, a causa que afecta greument les comunitats d’abelles europees.

Tot i això, la vespa adulta no s’alimenta d’abelles i altres insectes sinó de diversos líquids dolços com nèctar i mel, així com de fruita madura amb alt contingut en sucres. La seva cerca d‘insectes com les abelles serveix per alimentar les seves larves, que sí són carnívores.

Com diferenciar una vespa velutina | Agents Rurals

Què hem de fer en cas de trobar-nos una vespa velutina?

Des del cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya ho deixen clar. Si ens trobem una vespa velutina al carrer o a casa nostra hem d’intentar fotografiar-la amb la major qualitat possible i enviar-la al correu velutinacar@gencat.cat, indicant la ubicació i la data d’observació. També hem d’indicar si coneixem la ubicació d’algun rusc proper. A més es pot contactar amb el cos d’agents rurals al 93 561 70 00.

Des de la Diputació de Barcelona, per la seva banda, han creat una aplicació que permet registrar dades i informació territorial sobre la vespa velutina.

Si intentem capturar o matar un exemplar, hem de tenir en compte que pot picar-nos. Per pal·liar el dolor, podem aplicar aigua i sabó i un element fred com gel. Tot i que la seva picada no és especialment perillosa per l’ésser humà, en cas de ser al·lèrgic pot suposar un problema: els símptomes d’al·lèrgia després d’una picada inclouen picor per tot el cos, baixada de tensió arterial, problemes respiratoris i pujada de temperatura, entre els símptomes lleus.

Diferents exemplars de vespes. A l’esquerra, l’asiàtica; a la dreta, tres espècies autòctones | Agents Rurals

I si trobem un niu?

Des del cos d’Agents Rurals indiquen que no poden ocupar-se de treure tots els nius, més enllà d’aquells que es troben a la via pública o en zones de perill com escoles o llars d’infants. En aquests casos, sí que cal trucar al seu telèfon per avisar de la ubicació del rusc, per tal que el retirin.

Si apareix un rusc a casa nostra, la solució sol passar per contractar una empresa especialitzada que el retiri, de manera similar al que passaria amb qualsevol altre plaga a casa.

FOTO PORTADA: Vespa velutina, alimentant-se | Pixabay

Vols llegir més…?

Obligatorietat del certificat Covid als interiors: “com ho viu Bellaterra?

Obligatorietat del certificat Covid als interiors: “com ho viu Bellaterra?

El Certificat Covid Digital de la UE s’ha de presentar, a partir d’aquest divendres 3 de desembre, als interiors de restaurants i gimnasos i als visitants de les residències. El fet es L’ampliació del certificat, que ja va ser validada judicialment pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i ha entrat en vigor aquesta mitjanit.

Què faran els bellaterrencs pel pont de desembre?

Què faran els bellaterrencs pel pont de desembre?

em sortit al carrer i hem preguntat als bellaterrencs i bellaterrenques quin era les activitats que farien pel pont. La majoria han decidit aprofitar el fred i la neu i, així anar-se’n a esquiar, majoritàriament cap a la Cerdanya.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: