El catedràtic d’enginyeria química i nou rector de la Universitat Autònoma, Javier Lafuente, va prendre possessió del càrrec de rector de la UAB el passat divendres 13 de novembre. Ho va fer en un acte a on van participar també el conseller Ramon Tremosa, l’exrectora Margarita Arboix i l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón.

En l’acte d’investidura com a nou rector de la UAB, Javier Lafuente va fer una crida a ser “innovadors, disruptius i capdavanters” a tota la comunitat universitària i va expressar el seu orgull per ser el rector d’una institució que “ha passat de ser una universitat jove a ser una gran universitat”. La cerimònia es va desenvolupar al Rectorat amb un aforament restringit i va ser retransmès en directe per streaming

Lafuente es va referir a la situació que imposa l’actual pandèmia tant a l’educació superior com al conjunt de la societat i va tenir “un record molt personal de totes les persones de la nostra comunitat i dels seus familiars que ens han deixat” a causa de la COVID-19. Pel que fa a l’afectació que pateix la universitat, va reflexionar que “la situació del 2021 està plena d’interrogants” i va denunciar que “l’emergència del moment ha impedit avançar en un nou model de finançament per a les universitats”.

D’esquerra a dreta: L’exrectora Margarita Arboix, el conseller Ramon Tremosa i el rector Javier Lafuente | UAB

Tot i això, Lafuente va fer èmfasi en què “necessitem aquest nou model” per superar l’actual que, entre altres aspectes, “és molt injust per a la nostra universitat” atesa la singularitat que suposa la gestió del campus.

Lafuente ha declarat també que la situació de pandèmia “ha posat de manifest la confiança que la societat diposita en la ciència” i ha afirmat que “el que cal ara ja no és tan sols adaptar-nos als canvis sinó fer un pas per liderar-los” treballant “conjuntament amb la societat, no únicament per a la societat”.

El conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa, va reconèixer que actualment travessem “temps molts durs” que suposen un “estrès brutal sobre les finances públiques“. En referència al finançament universitari, va assegurar que el Govern “està treballant en un pla plurianual de fons universitaris” per respondre a les necessitats del sistema. Tremosa va declarar que “és molt important no perdre la potència de la universitat catalana“.

Finalment, l’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón, va assegurar que “hem de ser capaços de reconstruir amb una economia sòlida i estable i això requereix un sistema d’educació superior del màxim nivell”.

FOTO PORTADA: Javier Lafuente, nou rector de la UAB, parla durant la investidura | UAB