El nou Pla de desescalada aprovat pel govern de la Generalitat torna a canviar el panorama de restriccions per frenar la pandèmia de la COVID-19. De manera similar al que va passar a la primavera d’aquest 2020, l’executiu ha plantejat una desaparició progressiva de les restriccions per a diferents àmbits.

La desescalada ha de durar, previsiblement, un total de dos mesos, amb quatre fases o trams diferenciats que aniran traient limitacions a la ciutadania de Catalunya. Cadascun d’aquests trams permetrà que s’obrin nous tipus de comerços i activitats, començant aquest dilluns 23 de novembre per la reobertura d’establiments esportius, servei als locals de bars i restaurants i la reobertura d’alguns espectacles culturals, com el teatre o els cinemes.

Alhora, tot i que les fases poden variar pel que fa a les dates, depenent de l’evolució de la pandèmia, es preveu un calendari que, en el millor dels casos seria com segueix:

 • Tram 1: Del 23 de novmbre al 6 de desembre
 • Tram 2: Del 7 de desembre al 20 de desembre
 • Tram 3: Del 21 de desembre al 3 de gener
 • Tram 4: Del 4 de gener en endavant
Calendari del pla d’obertura o desescalada de la Generalitat | Redacció

Tot i això, algunes mesures fonamentals per frenar la pandèmia es mantenen tot i arribar a la fase 4, com el manteniment de la distància de seguretat, l’ús de la mascareta o la prohibició de fumar a espais públics a menys de 2 metres de distància.

A aquestes restriccions se suma ara el toc de queda nocturn, que es mantindrà més enllà del 4 de gener. Les qüestions que no quedin reflexades seguiran vigents, segons el que explicava la Generalitat.

Què es podrà fer a cada tram?

Tram 1: Reobren bars i restaurants, cultura i equipaments esportius

A partir del 23 de novembre, es permetran els següents canvis

 • A la restauració i l’hostaleria es podran reobrir les terrasses al 100% de la seva capacitat amb una distància mínima senyalitzada de 2 metres entre taules o agrupacions de taules. Limitació de 4 comensals per taula o agrupacions de taula, excepte que es tracti de grups bombolla. De 6 h a 18 h i, de 18 h a 21.30 h, a la nit exclusivament per servir sopars. A l‘interior, es compliran totes les condicions citades, l’aforament serà del 30% i s’haurà de garantir una bona ventilació, sigui natural o no.
 • Pel que fa a les activitats culturals, continuen oberts museus, biblioteques i sales d’exposició al 50% de l’aforament. A la vegada, reobren cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts, amb un 50% de l’aforament i un màxim de 500 persones.
 • A l’àmbit educatiu, reobren les extraescolars organitzades pels centres educatius i l’ensenyaments de règim especial no reglats de forma presencial fins a un màxim de 6 alumnes. A més, a l’ESO, Primària i Infantil es mantindrà plena presencialitat.
 • Sobre l’esport, es reobren equipaments esportius a l’aire lliure, amb un aforament màxim del 50% i control d’accés. També les instal·lacions i equipaments esportius en espais tancats, amb un aforament màxim del 30%, amb cita prèvia i sense vestidors (excepte piscines). També es permet l’esport entre municipis limítrofs.

Tram 2: Es permet sortir del municipi i obren centres comercials

 • La mobilitat entre municipis s’obrirà també durant el cap de setmana, tot i que quedarà limitada a la pròpia comarca amb el mateix horari: des de les 6 h del divendres fins a les 6 h del dilluns.
 • Els cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts podran obrir a un 70% del seu aforament, amb un màxim de 500 persones.
 • Als equipaments esportius tancats, augmenta l’aforament fins al 50%.
 • A l’interior de bars, restaurants o hotels l’aforament podrà ser de fins al 50% i s’haurà de garantir una bona ventilació, sigui natural o no.
 • Al comerç, l’aforament augmentarà fins al 50% en superfícies de menys de 800m2 (i en els de més, proporcional a la superfície de venda). Els centres omercials podran obrir al 30% de la seva capacitat excepte a les zones comunes.

Tram 3: S’eliminen les restriccions de mobilitat per tota Catalunya

 • Ampliació de les activitats socials de 6 a 10 persones, corresponents a un màxim 2 bombolles de convivència habituals o 1 bombolla ampliada.
 • Desaparició de les restriccions de mobilitat a l’interior de Catalunya i cap a l’exterior.
 • Els equipaments esportius a l’aire lliure amplien el seu aforament a un màxim del 70%.
 • Les activitats de culte i religioses augmenten del 30% de l’aforament al 50%.
 • L’hostaleria pot oferir altres serveis més enllà dels sopars entre les 18 h i les 21.30 h.

Tram 4: Tornen les competicions esportives

 • Ampliació del públic a museus, biblioteques i sales d’exposició fins al 70% de l’aforament. A cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts s’amplia la capacitat fins a 1.000 persones.
 • A l’Educació, Batxillerat i cicles formatius poden tornar a la presencialitat. També es recupera tota la presencialitat a extraescolars i educació en el lleure.
 • Els centres comercials poden augmentar l’aforament al 50% excepte en zones comunes.
 • Els equipaments esportius a l’aire lliure amplien el seu aforament a un màxim del 70%. Alhora, es recuperen totes les competicions esportives.
 • L’hostaleria pot ampliar les taules o agrupacions de taules fins a 6 comensals.

FOTO PORTADA: Una família de Bellaterrencs caminant a la Via Verda | Toni Alfaro