GUIA | Què podrem fer les següents setmanes?

by | nov. 20, 2020 | Societat

Una família de Bellaterrencs caminant a la Via Verda | Toni Alfaro

El nou Pla de desescalada aprovat pel govern de la Generalitat torna a canviar el panorama de restriccions per frenar la pandèmia de la COVID-19. De manera similar al que va passar a la primavera d’aquest 2020, l’executiu ha plantejat una desaparició progressiva de les restriccions per a diferents àmbits.

La desescalada ha de durar, previsiblement, un total de dos mesos, amb quatre fases o trams diferenciats que aniran traient limitacions a la ciutadania de Catalunya. Cadascun d’aquests trams permetrà que s’obrin nous tipus de comerços i activitats, començant aquest dilluns 23 de novembre per la reobertura d’establiments esportius, servei als locals de bars i restaurants i la reobertura d’alguns espectacles culturals, com el teatre o els cinemes.

Alhora, tot i que les fases poden variar pel que fa a les dates, depenent de l’evolució de la pandèmia, es preveu un calendari que, en el millor dels casos seria com segueix:

 • Tram 1: Del 23 de novmbre al 6 de desembre
 • Tram 2: Del 7 de desembre al 20 de desembre
 • Tram 3: Del 21 de desembre al 3 de gener
 • Tram 4: Del 4 de gener en endavant
Calendari del pla d’obertura o desescalada de la Generalitat | Redacció

Tot i això, algunes mesures fonamentals per frenar la pandèmia es mantenen tot i arribar a la fase 4, com el manteniment de la distància de seguretat, l’ús de la mascareta o la prohibició de fumar a espais públics a menys de 2 metres de distància.

A aquestes restriccions se suma ara el toc de queda nocturn, que es mantindrà més enllà del 4 de gener. Les qüestions que no quedin reflexades seguiran vigents, segons el que explicava la Generalitat.

Què es podrà fer a cada tram?

Tram 1: Reobren bars i restaurants, cultura i equipaments esportius

A partir del 23 de novembre, es permetran els següents canvis

 • A la restauració i l’hostaleria es podran reobrir les terrasses al 100% de la seva capacitat amb una distància mínima senyalitzada de 2 metres entre taules o agrupacions de taules. Limitació de 4 comensals per taula o agrupacions de taula, excepte que es tracti de grups bombolla. De 6 h a 18 h i, de 18 h a 21.30 h, a la nit exclusivament per servir sopars. A l‘interior, es compliran totes les condicions citades, l’aforament serà del 30% i s’haurà de garantir una bona ventilació, sigui natural o no.
 • Pel que fa a les activitats culturals, continuen oberts museus, biblioteques i sales d’exposició al 50% de l’aforament. A la vegada, reobren cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts, amb un 50% de l’aforament i un màxim de 500 persones.
 • A l’àmbit educatiu, reobren les extraescolars organitzades pels centres educatius i l’ensenyaments de règim especial no reglats de forma presencial fins a un màxim de 6 alumnes. A més, a l’ESO, Primària i Infantil es mantindrà plena presencialitat.
 • Sobre l’esport, es reobren equipaments esportius a l’aire lliure, amb un aforament màxim del 50% i control d’accés. També les instal·lacions i equipaments esportius en espais tancats, amb un aforament màxim del 30%, amb cita prèvia i sense vestidors (excepte piscines). També es permet l’esport entre municipis limítrofs.

Tram 2: Es permet sortir del municipi i obren centres comercials

 • La mobilitat entre municipis s’obrirà també durant el cap de setmana, tot i que quedarà limitada a la pròpia comarca amb el mateix horari: des de les 6 h del divendres fins a les 6 h del dilluns.
 • Els cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts podran obrir a un 70% del seu aforament, amb un màxim de 500 persones.
 • Als equipaments esportius tancats, augmenta l’aforament fins al 50%.
 • A l’interior de bars, restaurants o hotels l’aforament podrà ser de fins al 50% i s’haurà de garantir una bona ventilació, sigui natural o no.
 • Al comerç, l’aforament augmentarà fins al 50% en superfícies de menys de 800m2 (i en els de més, proporcional a la superfície de venda). Els centres omercials podran obrir al 30% de la seva capacitat excepte a les zones comunes.

Tram 3: S’eliminen les restriccions de mobilitat per tota Catalunya

 • Ampliació de les activitats socials de 6 a 10 persones, corresponents a un màxim 2 bombolles de convivència habituals o 1 bombolla ampliada.
 • Desaparició de les restriccions de mobilitat a l’interior de Catalunya i cap a l’exterior.
 • Els equipaments esportius a l’aire lliure amplien el seu aforament a un màxim del 70%.
 • Les activitats de culte i religioses augmenten del 30% de l’aforament al 50%.
 • L’hostaleria pot oferir altres serveis més enllà dels sopars entre les 18 h i les 21.30 h.

Tram 4: Tornen les competicions esportives

 • Ampliació del públic a museus, biblioteques i sales d’exposició fins al 70% de l’aforament. A cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts s’amplia la capacitat fins a 1.000 persones.
 • A l’Educació, Batxillerat i cicles formatius poden tornar a la presencialitat. També es recupera tota la presencialitat a extraescolars i educació en el lleure.
 • Els centres comercials poden augmentar l’aforament al 50% excepte en zones comunes.
 • Els equipaments esportius a l’aire lliure amplien el seu aforament a un màxim del 70%. Alhora, es recuperen totes les competicions esportives.
 • L’hostaleria pot ampliar les taules o agrupacions de taules fins a 6 comensals.

FOTO PORTADA: Una família de Bellaterrencs caminant a la Via Verda | Toni Alfaro

Vols llegir més…?

Cerdanyola cultiva la cultura a través d’un joc literari virtual

Cerdanyola cultiva la cultura a través d’un joc literari virtual

preguntes amb tres opcions de resposta (únicament n’és correcta una d’elles). L’objectiu és fer passar una bona estona, oferir informació de la ciutat i les persones creadores vinculades i al mateix temps, engrescar a qui jugui a endinsar-se en el món de la literatura.

0 Comentaris

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

 1. La parròquia de la Santa Creu demana reservar hora per les misses de Nadal - BellaterraDiari - […] és que, complint amb les restriccions de la fase 1, els actes religiosos només podran tenir vora un terç…

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: