Recomanacions davant el bernat marró marbrejat

by | nov. 23, 2020 | Societat

Un bernat marbrejat marró | Ajuntament de Cerdanyola

El bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys) és una espècie invasora estesa a Catalunya i que com a plaga representa un risc elevat per als cultius de fruita i horta. A la tardor, aquest insecte, inofensiu per a la salut de les persones, busca refugi als edificis per passar l’hivern. Per evitar les molèsties que pot ocasionar, és molt útil seguir una sèrie de recomanacions per controlar la seva presència a casa

Quan es detecti la presència d’aquests insectes als domicilis, cal tenir present que la seva captura i destrucció és important ja que això̀ ajudarà̀ a controlar-ne les poblacions i aquest fet beneficiarà̀ la sanitat dels conreus. Davant aquesta situació es recomanar el següent:

  • Com a mesura preventiva, s’aconsella instal·lar mosquiteres a les finestres i tapar amb malla altres forats que donin a l’exterior.
  • La captura és més fàcil a primera o darrera hora del dia, quan es mouen més lentament per la temperatura ambiental baixa.
  • Aquests insectes es poden recollir fàcilment amb aspirador o escombrant-los.
  • Un cop capturats es poden submergir en un pot amb aigua o sabó.
  • Una altra manera eficaç és deixar-los dins d’una bossa exposats al sol.
  • No es recomana alliberar els insectes a l’exterior dels immobles
  • En qualsevol cas, no s’han d’utilitzar insecticides. No són efectius

Segons dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, la plaga del bernat marró marbrejat  es va detectar a Catalunya al 2016. Actualment, es té constància de la seva presència a 133 municipis. Fins a aquest any, la plaga es localitzava principalment a l’entorn urbà̀, lloc on es desenvolupa i reprodueix.

A l’estiu, personal tècnic del DARP, l’IRTA, les Agrupacions de Defensa Vegetal i agricultors l’han localitzada en diferents parcel·les de cultius de fruita dolça, fruita seca i horta, cosa que representa un risc molt elevat per a aquests conreus. Amb l’arribada de la tardor, ja s’ha detectat la presència de l’insecte a l’entorn urbà.

El seu control i detecció per part de la ciutadania, una vegada l’animal ha entrat a casa, és molt important per tal d’evitar la proliferació. També es pot col·laborar amb el control reportant la presència del bernat marró marbrejat a l’espai web: https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted

Per a més informació o assessorament en el cas d’haver detectat la presència del bernat marró marbrejat es pot posar en contacte amb el servei de Salut Pública de l’Ajuntament enviant un correu electrònica a salut@cerdanyola.cat

Entre totes i tots fem BellaterraDiari.

Gràcies per llegir aquest contingut

Vols llegir més…?

Collserola, en alerta màxima pel risc d’incendis aquest estiu

Collserola, en alerta màxima pel risc d’incendis aquest estiu

La falta de pluges i l’augment de la temperatura viscuda durant les darreres setmanes ha fet saltar les alarmes sobre el perill que Collserola pateixi un incendi important durant aquest estiu. De fet, ja en són 5 els incendis que han cremat el parc natural en els darrers 2 mesos

Decauen els límits de les trobades socials i es permeten espais de ball

Decauen els límits de les trobades socials i es permeten espais de ball

S’apropa la revetlla de Sant Joan, i amb ella l’arribada de noves directrius per flexibilitzar les mesures anti-covid. Així doncs, cauran el límit de persones que es poden trobar a reunions socials i famliars, ampliarà el nombre màxim de persones que poden seure a taula i s’autoritzarà habilitar espais de ball, com envelats. També es permetrà la reobertura l’oci nocturn

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: