L’Audiència de Barcelona ha absolt tres estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) acusats d’estripar una bandera espanyola d’una parada de Societat Civil Catalana (SCC) al campus de Bellaterra, el 19 d’abril de 2016. 

Els tres estudiants, que formen part de la Plataforma Antifeixista de la UAB, estaven acusats dels delictes de coaccions amb agreujant d’odi i d’ultratges a la bandera, i se’ls demanava penes de presó de 3 anys i 10 mesos per a cada un. El jutjat d’instrucció número 2 de Sabadell els va a absoldre del primer delicte, però va condemnar-los pel segon a 10 mesos de presó, fet pel qual van presentar recurs. Ara, l’Audiència de Barcelona ha fallat basant-se en el criteri del Tribunal Europeu de Drets Humans, que no considera delicte cremar una imatge del rei.

Des de la Plataforma Antifeixista de la universitat es congratulen per aquesta absolució i remarquen que ja sumen “cinc absolucions en els casos repressius“. En aquest sentit, consideren la decisió de l’Audiència de Barcelona un “nou revés judicial al fiscal de delictes d’odi de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, i a Societat Civil Catalana“.

En un comunicat, els antifeixistes de la UAB denuncien el paper del fiscal de delictes d’odi, Miguel Ángel Aguilar, que demanava una pena de presó de tres anys i mig per a cadascun dels processats, així com un total de 16.500 € d’indemnització per “reparar els danys morals que haurien patit els joves de Societat Civil Catalana (SCC).

Un dels joves encausats, Dani Tubau, fa balanç de la decisió de l’Audiència: “Es demostra que la nostra campanya tenia raó: estripar una bandera espanyola no és cap delicte. Després de quatre anys i mig, s’ha pogut demostrar”. “Malgrat que ens hagin intentat criminalitzar i perseguir per ser antifeixistes, el que estàvem fent no només era lícit des d’un punt de vista polític sinó que, a més, era legal, com s’ha acabat demostrant”, conclou Tubau. 

FOTO PORTADA: Els tres encausats, entrant als jutjats de Sabadell | ACN