Parlem avui amb una víctima de maltractament en l’àmbit familiar. En el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones, el 25N, entrevistem de forma anònima a una membre d’una família que ha patit aquesta situació i ha volgut compartir la seva història. Es tracta d’un cas particular que va acabar amb la fugida de la mare i les filles del domicili familiar, després de donar-se situacions de maltractament físic, però sobretot psicològic i emocional.

Una de les filles ens explica com, després d’una infantesa idíl·lica, a poc a poc va començar a créixer la desconfiança en el si de la família. El seu pare les va enganyar en nombroses situacions i sobretot en l’àmbit econòmic. Al destapar-se les mentides, el maltractament va anar a més. Una guerra encoberta que es va viure entre el pare i i la resta de la família.

Ens explica que “el maltractament físic és dur, molt dur, però és gairebé pitjor el maltractament emocional, que sí que va tenir i va fer amb totes”. “Hi havia un menyspreu i amenaces constants (…) al final, el xantatge emocional va arribar al punt de dir: si feu segons què, doncs jo faré segons què altre, per tant hi havia amenaces, maltractament psicològic a diari, xantatge emocional, i el maltractament físic que va carregar en mi perquè jo era la filla que va portar més a terme tot”.

“El maltractament físic és dur, molt dur, però és gairebé pitjor el maltractament emocional”

A l’origen, la situació a casa era la d’una família corrent i no presentava problemes relacionats amb violència de cap tipus. I ens explica: “en el moment en què comencem la investigació (per temes econòmics), ell evidentment se n’adona, perquè li arriben comentaris, i en aquest moment és quan comença a haver-hi maltractament”. “Ara estem acostumats al fet que tant la dona, com l’home o els fills van al banc i fan les seves gestions, però estem parlant d’un temps enrera en què l’home portava tota l’economia familiar; abans les dones pràcticament no anaven ni al banc”.

En conversa, ens explica que en cap moment va haver-hi maltractament físic amb la seva mare però que, en canvi, amb ella sí. “No vull treure ferro al maltractament físic, que queda gairebé de per vida, però en el meu cas vaig considerar molt més greu el maltractament emocional, perquè et dura molts més anys…”. Malgrat tot, “amb el maltractament físic sempre queden seqüeles, i aquella por darrera l’orella”. I en un àmbit més col·lectiu reflexiona: “una bufetada et pot fer mal en aquell moment, però que et trenquin el cor dura més temps, i això és una cosa que coneixem tots”.

“Abans les dones pràcticament no anaven ni al banc”

Pel que fa a l’origen de la violència afirmava: “no vull generalitzar, perquè cada cas és un món, però jo penso que darrere un maltractament sempre hi ha una petita mancança”. “Normalment l’home -i dic home perquè al 90% dels casos que es coneixen els causants són homes-, o la persona que està maltractant, sol tenir unes mancances, complexes o inferioritats que han de suplir amb aquest maltractament; amb aquest abús de poder es volen posicionar per sobre teu”.

I és que, per l’entrevistada, aquests “abusos de poder” són molt significatius: “amb aquestes accions es creuen que tenen més poder sobre tu”. I sobre el procés, narra: “al principi, en el primer ensurt o el segon, estàs completament sol, però en el moment que tu te n’adones que el pastís és monumental i que allò se t’escapa de les mans, sí que demanes ajuda, i ho fas a gent de molta confiança i gent que saps que mantindrà una miqueta la discreció, la confidencialitat, i t’ajudarà o t’assessorarà de la millor forma possible des de fora”.

“Algú des de fora sempre veu les coses molt més clares”

El procés de recuperació va ser lent: “nosaltres vam estar més de 10 anys patint aquesta situació” i va implicar a moltes persones: “vam demanar suport en diferents aspectes, no només en el familiar sinó en l’econòmic, el legal i altres a gent propera”. Sorprenentment van optar per no posar denúncia contra el pare, perquè ja n’hi havia d’altres de diferents entitats bancàries que el comprometien i l’afectaven personalment: “nosaltres el primer que vam fer va ser marxar de casa, i es va tramitar la separació legal dels pares, però no vam posar cap demanda contra ningú”.

Així i tot, continua: “sí que és veritat que passats 10 anys de judicis, en els quals ho vam anar guanyant tot, va haver-hi un moment en què jo vaig tenir un altre merder per culpa seva, i llavors sí que vaig demandar jo a títol personal”.

Quan li preguntem què diria a una persona que estigui patint una situació similar, ens respon: “jo no sóc qui per dir res a ningú, però sí que dic una cosa a tota la gent propera: la vida ens van donant senyals, i ens les dóna a la feina, amb els amics, amb la parella, amb els pares, els germans, la veïna i qui sigui, i l’únic que dic és que obriu bé els ulls”.

“A vegades no veus les senyals, però altres les veus i les deixes passar per alt”

Per acabar, insisteix en el fet que les expectatives juguen un paper clau: “les bufetades sempre venen perquè esperem alguna cosa d’algú que no ens la dóna”. I rebla: “hem de tenir els ulls oberts i veure les senyals que ens dóna la vida, no per ser radicals, sinó per col·locar a les persones al lloc on els hi toca estar”.


FOTO: La violència masclista té efectes devastadors per la salut emocional | Imatge d’arxiu PEXELS