El Departament de Salut va explicar la setmana passada als alcaldes del Vallès Occidental, a on es troba Bellaterra, com potenciarà encara més un dels àmbits i pilars fonamentals del sistema nacional de salut de Catalunya: l’atenció primària. En les trobades també van participar els municipis del Vallès Oriental, el Barcelonès Nord i Maresme .

Salut ho farà amb el Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària, que va més enllà de l’impacte que genera la COVID-19 i que compta amb una assignació total a la Regió Sanitària Barcelona-Metropolitana Nord de 22,6 milions d’euros fins al 2022. Aquesta quantitat correspon a les assignacions als sectors sanitaris del Vallès Occidental (9,2 M€), Barcelonès Nord i Maresme Central (8 M€) i Vallès Oriental (5,4 M€).

Les aportacions s’han presentat desglossades per àrees de gestió assistencial i/o municipis, amb l’import corresponent al 2020 i al 2021. Cal destacar les aportacions globals a grans municipis com: Badalona (2,7 M€ fins al 2022); Sabadell (2,6 M€); Terrassa (2,4 M€); Santa Coloma de Gramenet (1,3 M€); Mataró (1,6 M€); o Sant Cugat del Vallès (1 M€).

Amb aquesta assignació es finançaran programes conjunturals per donar resposta a la COVID-19, com la incorporació de gestors COVID i de referents COVID Salut i Escola, i també programes estructurals per millorar el suport assistencial a les residències, reforçar l’atenció a la cronicitat, incorporar treballadors socials i incrementar el suport administratiu i tecnològic.

Imatge d'una prova PCR | ACN
Imatge d’una prova PCR | ACN

Amb el desplegament imminent d’aquestes mesures, el Departament de Salut posa en marxa el pla d’enfortiment i transformació que està dissenyant des de fa mesos, i que la pandèmia ha accelerat. L’objectiu és millorar l’accessibilitat i els processos, augmentar la resolució i atendre bé la cronicitat, amb la incorporació de més professionals, enfortint el rol assistencial, maximitzant les competències professionals i incorporant altres perfils, així com les noves tecnologies.

Durant les reunions de la setmana del 23 al 29 de novembre amb els alcaldes i alcaldesses, la gerent de la Regió Sanitària Barcelona-Metropolitana Nord, Anna Aran, ha confirmat que el procés de contractació de nous professionals ja s’està produint i ha qualificat aquest Pla com “la gran palanca assistencial que ha de tenir l’atenció primària”.

Aran també va explicar l’estratègia de cribratges massius que s’han tornat a posar en marxa aquesta setmana i de cribratges més selectius que es duran a terme en breu, com els de joves majors de 18 anys d’entitats esportives.

FOTO PORTADA: El CAP de Serraparera de Cerdanyola és el centre de salut de referència dels bellaterrencs | Google