El ple de la Diputació de Barcelona va donar llum verda a un marc pressupostari d’1.008.041.135 euros per l’any 2021, que representa un augment del 4% respecte el pressupost inicial d’aquest 2020. En concret, el passat dijous 26 de novembre es va aprovat un pressupost inicial de 965.234.000 euros, al qual s’aplicarà una partida addicional de més de 40 milions d’euros provinent del romanent líquid de tresoreria, com a conseqüència de la supressió temporal de l’obligació de compliment de les regles fiscals d’estabilitat pressupostària i despesa per als anys 2020 i 2021.

D’aquesta forma, la Diputació de Barcelona continuarà treballant per reforçar els ajuntaments per a fer front a la crisi econòmica i social provocada per la COVID-19. El 80% del pressupost de la corporació per al 2021 va destinat directament als ajuntaments, ja sigui a través de suport econòmic o tècnic.

Per la “reactivació econòmica i la reconstrucció social”

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, va parlar durant la roda de premsa posterior a l’aprovació, sense cap vot en contra, del pressupost. Segons deia, s’ha “demostrat que és possible treballar d’una forma diferent, d’acordar i posar de manifest un gran acord entorn d’un pressupost que ens permet fer dues coses, per nosaltres essencials, que són la reactivació econòmica i la reconstrucció social que la nostra província i la nostra demarcació necessita”.

En aquest sentit, Marín va defensar que “és un pressupost que malgrat estar en un context molt difícil i molt complicat ens ha permès, també, innovar en les polítiques” i “que està orientat per la sortida social de la crisi“. També ha ressaltat que el pressupost per a l’any que ve “permet desenvolupar el Pla d’actuació i tot un seguit de programes i de projectes que estan alineats també amb aquest plantejament de recuperació de la Unió Europea“, fet que ajudarà a “captar una part dels 72.000 milions d’euros de fons europeus que corresponen a Espanya fins a 2023″.

Núria Marín, presidenta de la Diputació de Barcelona | Pau Fabregat / Diputació de Barcelona

Durant la seva intervenció, la presidenta va recordar que el projecte presentat ha tirat endavant per dos motius. Per una banda, perquè la Diputació “és una institució sanejada i forta a nivell econòmic”; i, de l’altra, “gràcies a les dues mesures que el govern de l’Estat ha pres recentment: la derogació d’algunes de les regles d’estabilitat pressupostària i de sostenibilitat financera i, també, que s’hagin augmentat les bestretes que estan previstes a l’avantprojecte de pressupostos de l’Estat”.

Pressupost de consens

La proposta de pressupost va comptar amb els vots favorables dels grups de l’equip de govern (PSC-CP i Junts), dels grups ECG, PP, TxT, i l’abstenció d’ERC-AM i C’s.

La corporació ha reorientat i mobilitzat una part important dels seus recursos econòmics per pal·liar les necessitats socials i econòmiques més urgents del territori, amb l’objectiu d’impulsar la reactivació econòmica i la reconstrucció social de la província.

Cal destacar que per primera vegada tots els programes de la Diputació s’inclouen dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) promoguts per les Nacions Unides. A més, la corporació invertirà 1,5 milions d’euros al desplegament de les polítiques de participació i als reptes globals de l’Agenda 2030 de la mà del món local.

D’altra banda, l’aprovació d’aquests pressupostos tornarà a posar a disposició dels governs locals tot un conjunt de recursos extraordinaris per ajudar els sectors més afectats per la crisi, com són els àmbits relacionats amb l’ocupació, el benestar comunitari, la cultura, l’educació i l’esport, destinant 35,9 milions d’euros a través del Pla de Xoc.

FOTO PORTADA: La presidenta de la Diputació i els diputats de cultura i recursos humans, durant l’exposició del Pla | Pau Fabregat / Diputació de Barcelona