La Diputació de Barcelona ha donat a conèixer aquest dijous 3, durant el decurs d’una gala telemàtica, la guanyadora de l’edició del Premi Frederic Roda de Teatre 2020, organitzat juntament amb l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB), dotat amb 8.000 euros i l’edició del text. La guanyadora ha estat Sílvia Navarro amb l’obra “Negatius”.

El segon premi ha recaigut en José Ignacio Garzón per l’obra “Quan els llops udolen”. Aquest segon premi extraordinari, dotat amb 4.000 euros, premia el millor text que ha contemplat una proposta escènica que s’ajusta al nou context sanitari.

El diputat de Cultura de la Diputació, Joan Carles Garcia Cañizares, que ha encapçalat l’acte, ha destacat durant la seva intervenció la importància del premi Frederic Roda en el foment de la cultura teatral i ha subratllat, ara més mai, la idea de la cultura com a bé essencial. «Un bé que durant el confinament ens va aportar, dins de la greu situació que vam viure i que estem vivint, vida per seguir endavant ja que sense cultura no es pot sobreviure».

Cañizares ha subratllat també el suport que des de la Diputació de Barcelona se li dona sempre a la Cultura, i com els pressupostos de la corporació cada any inverteixen més en aquest àmbit, com per exemple els destinats al proper any que representen una inversió en Cultura del 12% del pressupost total. «El que pertoca a totes les administracions, i es té molt clar, és la necessitat de donar suport a tot el sector cultural que ho està passant malament, i sobretot aquella cultura de proximitat adreçada els municipis més petits», ha afirmat.

El bellaterrenc Ignasi Roda ha representat l’ADB durant l’entrega dels premis | Diputació de Barcelona

De la seva part, el bellaterrenc Ignasi Roda, fill de Frederic i representant de l’ADB, ha destacat «el suport que s’ha de donar a qualsevol iniciativa cultural relacionada amb el teatre ja que és el reflex de la societat i tot i les dificultats que pateix sempre sobreviu».

Roda ha volgut tenir un record per a la recent desapareguda actriu Montserrat Carulla i ha posat en valor els 45 textos originals que han participat al concurs. «Textos que paradoxalment el confinament ha ajudat a crear».

Els guanyadors han coincidit en el seu agraïment  pel premi rebut i en el fet que per ells suposa, no només «l’aportació econòmica que ajudarà en aquests temps de pandèmia sinó la projecció i el reconeixement professional que implica el guardó». 

El jurat del premi ha estat format entre d’altres per representants de diferents teatres de la província de Barcelona i membres de l’ADB, que han decidit l’obra guanyadora entre 6 finalistes.

El premi Frederic Roda

Creat l’any 2014 per l’ADB i l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona amb el suport d’Òmnium Cultural, el Premi Frederic Roda va néixer el 2014 per reconèixer textos dramàtics inèdits escrits en català en el marc de la Nit de Santa Llúcia. Des de l’any 2018 el premi ha rebut un nou impuls a través de la Diputació de Barcelona i la implicació dels teatres municipals de la província de Barcelona. La guanyadora de l’edició del 2019 va ser Marta Buchaca amb l’obra “Rita”. Peça estrenada a la Sala Beckett l’octubre de 2019, dirigida per la seva autora i interpretada per David Bagés i Anna Moliner.

El premi de l’edició 2018 va ser per a la peça “Lamarr: natura morta”, de Carles Batlle, que actualment s’està representant al TNC com a “Monroe-Lamarr”, dirigida per Sergi Belbel, i protagonitzada per Elisabet Casanovas i Laura Conejero. Anteriorment els guardonats havien estat Lluïsa Cunillé per “Boira”, l’any 2014, i David Plana per “Els encantats” ¡ Josep Maria Miró per “La travessia”, l’any 2015.

El nom del guardó ret homenatge a l’actor, director, pedagog, dinamitzador cultural i crític teatral Frederic Roda i Pérez (Barcelona, 1924 – 2006), que va ser fundador de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona i sotsdirector de l’Institut del Teatre.

Sílvia Navarro i “Negatius”

“Negatius” és la història d’un fotògraf de ficció ambientada al París dels anys 30. El jurat ha destacat la qualitat narrativa de l’obra que genera un gran interès en el lector. L’obra planteja una temàtica actual amb un argument que denuncia el silenci sobre les dones.

Sílvia Navarro és llicenciada en Sociologia per la UB i en Direcció i Dramatúrgia per l’Institut del Teatre. Amb la seva companyia, La Canina, ha estrenat “Alguien que apague la luz” (2014), “94 minuts” (Tantarantana, 2017), “La inversemblant peripècia d’en James Richards” (2018) i “Ifigènia en Taxi” (Tantarantana, 2019). Com ajudant de direcció ha treballat amb Cristina Clemente a “El Test” de Jordi Vallejo (2016). L’any 2018 guanya el premi Ciutat d’Alcoi amb “Un turista se suïcida”. El 2020 és seleccionada per formar part del VIII Laboratorio de Escritura Teatral Fundación SGAE amb “El último Soviético”.

José Ignacio Garzón, Iñaki Garz, i “Quan els llops udolen”

“Quan els llops udolen” és la trobada entre una jove directora de teatre i una actriu retirada del Teatre d’Art de Moscou, a qui demana que torni als escenaris. El jurat ha destacat l’enginy i la diversió de l’obra, molt ben ambientada i que en tot moment planteja intriga i una certa angoixa que pot atrapar l’espectador.

Iñaki Garz és llicenciat en Art Dramàtic a l’Institut de Teatre de Bilbao, BAI, i ha realitzat cursos d’escriptura i dramatúrgia a la Sala Beckett. És director i dramaturg, co-fundador de la companyia lcaroteatre de Barcelona l’any 2001. Ha estrenat les següents obres d’autoria pròpia: “La Marquesa vaig Sortir a les cinc” (2018), “Si planeges venjar cava dues tombes” (Sala Badabadoc, 2017), “La senyora Oliver” (Teatre Tantarantana, 2016), “Les dominiques” (La seca, 2015), “Si planeges venjar …” (Àtic 22, 2014), “La cambra de les dones” (Sala Ivanow, 2013), “Cant per la mort de LiliTofler” (Círcol Malda, 2011), “Els mots de Yorik” de Josep Palau i Fabra (Espai Brossa, 2009), “Quan Arribi la batalla, pensa en mi” (Teatre Tantarantana, 2007), “L’italià” de Thomas Bernhard (Sala El Canto de la cabra. de Madrid i Teatre Tantarantana, 2006), “Un bagul groc per a Nofre Taylor” d’Alexandre Ballester (Teatre Tantarantana, 2006), “Estricta vigilància” de Jean Genet (Teatre Tantarantana, 2005), “Màquina Hamlet” d’Heiner Muller (Sala El Canto de la cabra de Madrid, 2005 i Sala Beckett, 2004), “Hemisferis” (Sala Beckett, 2003) i “Romeu i Julieta”, de William Shakespeare, en versió de teatre de carrer i circ (Plaça Sant Felip Neri, 2002).

FOTO PORTADA: Sílvia Navarro i Jose Ignacio Garzón han estat els guanyadors del V premi Frederic Roda | Diputació de Barcelona