Aquest any, marcat per la crisi sanitària i per un confinament estricte que ens va tenir tancats a casa durant setmanes, els serveis per incendis en edificis s’han reduït lleugerament respecte als anys anteriors, però de l’exercici 2020 encara queda un mes i s’esperen noves baixades de temperatures. És de preveure que moltes famílies decidiran encendre les llars de foc o engegar estufes, radiadors, calefactors i altres dispositius per compensar la temperatura.

Tot i aquest lleuger descens, les xifres de serveis per incendis en habitatges continuen sent altes. En concret, durant l’any 2019, es van atendre es van atendre fins a 649 incendis a la llar només al Vallès Occidental. I és per això que, amb la proximitat de l’hivern, des dels Bombers de la Generalitat volen posar en relleu com són d’importants els consells bàsics de prevenció i d’autoprotecció a la població per evitar incendis a la llar.

En aquest sentit també volen posar l’èmfasi en la conveniència d’instal·lar detectors de fum. El fum és el principal perill per a les persones en un incendi. Els detectors de fum són dispositius electrònics que en cas que hi hagi fum a la zona on estan instal·lats emeten una alarma acústica que avisa els ocupants de la llar en una etapa molt inicial de l’incendi, fet que permet a la persona actuar per evitar que el foc es desenvolupi. I, si és necessari, evacuar el pis en condicions segures, tancant totes les portes, i avisar els Bombers el més ràpidament possible. Un detector de fum és econòmic, fàcil d’instal·lar, segur i, a més, pot salvar vides.

Des de Bombers de la Generalitat han fet aquest vídeo on expliquen com els hem de col·locar perquè siguin eficients:

D’altra banda, i malgrat totes les precaucions i mesures preventives que es puguin prendre, des de Bombers són conscients que també s’han de remarcar les mesures d’autoprotecció quan ens trobem en un incendi a casa nostra o a un pis del nostre bloc. La nostra actuació pot ser clau a l’hora de salvar vides i de facilitar les tasques d’extinció dels Bombers de la Generalitat.

En aquest sentit es vol insistir de nou en la importància que, en cas d’incendi, cal tancar portes i finestres i no sortir a l’escala. El més segur, quan l’incendi és en un pis de les plantes inferiors, és quedar-se a casa i no obrir la porta. En cas de tenir l’incendi a casa, també és molt important tancar portes i finestres i confinar l’incendi en una habitació, cuina o menjador. Així, evitarem que el foc i el fum es propaguin lliurement.

Els Bombers de la Generalitat, actuant durant un incendi a Bellaterra | Cedida

El 2020 en xifres

Fins a 30 de novembre d’enguany, els Bombers ja han treballat en 3.710 serveis per incendis en edificis. Amb l’arribada del fred, es treballa en més incendis a la llar. El passat mes de novembre en van extingir a 349 a tota Catalunya i és de preveure que la xifra es mantindrà o fins i tot s’incrementarà fins al 31 de desembre, i més si continua aquesta tendència a la baixa de les temperatures.

Aproximadament un 20% dels incendis que afecten edificis tenen l’origen en xemeneies o altres sistemes de calefacció. És per això que també es vol posar atenció en la importància de fer una bona instal·lació i revisions per part de professionals, i netejar, mantenir i fer un bon ús de les llars de foc per evitar incendis. Prendre mesures preventives, com ara allunyar materials inflamables (roba, plàstics, fustes, cartró…), col·locar una pantalla mataguspires, si no apaguem la xemeneia quan marxem de casa, o tenir ventilació a l’estança, poden evitar ensurts.

FOTO PORTADA: Camió de Bombers de la Generalitat a la plaça del Pi | Toni Alfaro