La situació en el desè mes de pandèmia de COVID-19 ha implicat una baixada important del risc de rebrot i un descens en el nombre de casos, amb la sortida de la segona onada. Així ho indiquen les dades de la Generalitat de Catalunya.

Al municipi de Cerdanyola del Vallès, a on s’inclou Bellaterra, el risc de rebrot se situava aquest 14 de desembre en 137 punts, mentre que el nombre de contagis des de l’inici de la pandèmia ascendia a 2.447 casos, 214 més que a mitjans del mes de novembre. En aquest dia, 9 cerdanyolencs i cerdanyolenques estaven ingressats per COVID-19, i es compten 7 defuncions més a la ciutat que fa un mes, arribant a les 116 persones des del 13 de març.

Taxa de Risc de Rebrot

La caiguda en el nombre de casos ha fet que les autoritats hagin decidit seguir avançant en la desescalada, i permetent l’obertura de la mobilitat entre municipis al cap de setmana i la relaxació d’altres mesures. Unes mesures més laxes just abans de l’arribada de les festes de Nadal.

Les escoles de Bellaterra, amb molts menys contagis

Pel que fa a les escoles de Bellaterra, la tendència també implica una clara baixada en el nombre de casos, que poc te a veure amb les dades de finals d’octubre.

Segons les últimes dades, el centre amb més confinats segueix sent l’Escola Ramon Fuster, amb 24 confinats, 1 positiu en els últims 10 dies i 69 acumulats. La segueix l’Escola Waldorf, amb 23 persones confinades per un positiu en les últimes jornades i 2 acumulats, i La Vall, amb 20 confinats per un positiu recent, i un total de 6 acumulats des del 14 de setembre.

Alumnes de La Vall, en la tornada a l’escola, aquest 14 de setembre | Toni Alfaro

Completament lliures de positius i confinats actualment, d’altra banda, estan l’Escola Bellaterra, amb tres positius des de l’inici de curs, l‘Institut Pere Calders, amb 2 des de la tornada a l’escola i el centre Bellaire, amb només un positiu des del setembre.

Menys contagis i defuncions als municipis veïns que al novembre

La caiguda de la taxa de rebrot a Cerdanyola coincideix amb la d’altres municipis propers, com Sant Cugat o Sabadell, que també veuen com es frena l’augment de contagiats. Així, Sant Cugat ha acumulat en un mes 375 casos més, i Sabadell ha augmentat en 1.207 contagiats per coronavirus.

Casos confirmats de COVID-19 al Vallès

Pel que fa a la mortalitat, durant les últimes setmanes també hi ha hagut un descens en el nombre de persones que han mort per COVID-19 a les ciutats veïnes. I és que en un mes, Sant Cugat ha enregistrat 9 persones mortes més pel SARS-CoV-2, i Sabadell 25.

Caiguda generalitzada de les afectacions, a l’espera del Nadal

I és que el nombre d’afectats per coronavirus en general baixa, mostrant una sortida de la segona onada que, tot i ser encara molt present, sembla a les acaballes. Aquesta baixada és perceptible també en el conjunt de Catalunya, a on les dades mostren que entre novembre i desembre hi ha hagut 38.318 persones contagiades més, així com 1.282 noves defuncions.

Unes xifres esperançadores en unes setmanes clau, just abans de Nadal.

Casos confirmats de COVID-19 i la seva mortalitat a Catalunya

FOTO PORTADA: Una cua per comprar menjar al supermercat Condis de Bellaterra a l’abril | Toni Alfaro