L’Hospital Parc Taulí de Sabadellcentre hospitalari de referència pels veïns i veïnes de Barberà, ampliarà les seves instal·lacions i es reorganitzarà per poder donar una millor cobertura a la ciutadania. Així ho han indicat des de la Generalitat de Catalunya i l’ajuntament sabadellenc en una roda de premsa conjunta aquest dijous 17 de desembre.

Segons ha explicat el Vicepresident  de la Generalitat amb funcions de President, Pere Aragonès, es tracta d’una transformació necessària i una reivindicació històrica en una infraestructura cabdal a l’àmbit sanitari del Vallès Occidental que dóna servei a més de 400.000 persones. Aquesta transformació es farà a través d’una “inversió de 40 milions d’euros per posar al dia una infraestructura que fa temps que necessita una actualització”, ha apuntat Aragonès. Això servirà per sumar ajuda contra la COVID-19, “però també pel futur”.

El Vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la roda de premsa | Redacció
El Vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la roda de premsa | Redacció

De fet la transformació funcionarà en dues fases. El principal canvi serà la creació d’un edifici polivalent amb 105 llits més, 70 d’ells per a urgències i 35 per a usos polivalents. Seran llits per a crítics i semicrítics que “quedaran per la ciutadania”, ha remarcat el Vicepresident. A la planta baixa d’aquest edifici creixerà la urgència ambulatòria per a reforçar les Urgències del Taulí. La licitació d’aquestes obres ja ha començat i es preveu que els treballs s’iniciïn al gener de 2021, i que finalitzin a la tardor de l’any vinent.

D’altra banda, la transformació inclourà també la reforma de l’edifici de Gran Via, on actualment s’ubiquen les Urgències. Aquestes obres començaran al 2022 i es preveu que finalitzin al 2024, i preveuen augmentar 18 llits d’UCI i 6 nous quiròfans, que seran fonamentals per descongestionar les llistes d’espera a l’hospital de referència per la comarca. “A causa de la COVID-19, molta activitat ha estat desplaçada i cal recuperar-la, amb professionals però també amb infraestructures“, ha defensat Aragonès.

Localització del nou edifici polivalent al Parc Taulí | Generalitat de Catalunya
Localització del nou edifici polivalent al Parc Taulí | Generalitat de Catalunya

Una solució de futur, diuen des de Salut

Per la seva banda, la Consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que la transformació de l’àmbit Taulí, ampliant fins a 8.000 metres quadrats les seves instal·lacions, “ens permetrà ampliar la nostra capacitat assistencials”. “És una solució de futur, que té a veure amb la captació de talent al territori”, ha dit la titular de Salut, i ha afegit que el Taulí “pot ser un dels puntals al nostre sistema de salut“.

A més, ha promès que en un futur “el 95% de tots els problemes de salut es podran resoldre des d’aquestes instal·lacions”. Alhora, ha avançat que per a assolir aquest objectiu es necessitaran professionals sanitaris qualificats, i per això volen invertir en la “captació de talent” en l’àmbit sanitari al Taulí durant els propers anys.

A la roda de premsa ha intervingut també l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, que ha explicat que “no només es tracta d’una millora pels ciutadans de Sabadell sinó per tot el conjunt de la població”, especialment al Vallès Occidental Est. A més, ha recordat que aquests 40 milions de la Generalitat se sumaran als 4 milions que el consistori sabadellenc ja va invertir en la corporació. La transformació, en el seu global, permetrà “reduïr un element importantíssim a la nostra comarca que són les llistes d’espera, especialment en l’àmbit quirúrgic, i també els llits d’aguts”.

La Consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa | Redacció
La Consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa | Redacció

Segueix l’incertesa en l’augment de les restriccions per la pandèmia

En el torn de preguntes, la cap del Departament de Salut de la Generalitat ha refusat donar més informació sobre les noves restriccions que s’esperen per l’empitjorament de les dades epidemiològiques sobre la COVID-19. En qualsevol cas, ha indicat que les noves limitacions es donaran a conèixer “entre avui i demà“.

Tot i això, ha fet una crida a la responsabilitat personal, i ha demanat que “no ens podem acostumar a aquesta pandèmia”. Malgrat deixar clar que de moment “es manté la possibilitat de fer viatges per anar a visitar a la família a altres comunitats autònomes” durant les dates de Nadal, també ha dit que “cadascú ha de prendre les seves decisions de forma personal”. Una crida a la responsabilitat que també ha apuntat el Vicepresident Aragonès, que ha apel·lat a “l’actitud responsable de la ciutadania” i a “posar la feina fàcil a aquells que han de salvar les nostres vides”.

FOTO PORTADA: Una de les entrades al Parc Taulí de Sabadell | Toni Alfaro