Aquest divendres, el president en funcions Pere Aragonès i la portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, han anunciat les noves restriccionsdavant l’empitjorament de les dades de la Covid-19 dels últims dies. Aquestes mesures entraran en vigor el pròxim dilluns, amb excepcions els dies festius, i s’allargaran fins a l’11 de gener.

Bars i restaurants podran obrir en franges horàries

Una de les novetats més destacades és la que afecta a bars i restaurants, que a partir del pròxim dilluns obriran per franges horàries, per oferir dinars i esmorzars. Així, podran fer-ho de 7.30 a 9.30 del matí i de 13.00 a 15.30 de la tarda. A més, per als sopars només es podrà oferir servei de recollida al local, entre les 19h i les 22h, i a domicili, fins a les 23h.

A més, es prohibeix l’obertura dels bars i restaurants dels centres comercials, una mesura que no s’havia aplicat fins ara i que pretén “reduir la interacció social”, ha explicat Budó. 

Pel que fa als espais, bars i restaurants poden obrir a l’interior, amb un 30% de l’aforament, i les terrasses. A les taules hi poden seure fins a 4 persones, ampliables a 6 si són bombolla de convivència.

La mobilitat passarà a ser comarcal

La mobilitat passarà a ser comarcal tota la setmana, a més dels caps de setmana. El confinament comarcal, però, tindrà algunes excepcions. Per exemple, una bombolla de convivència podrà anar a una segona residència, a una destinació fixa com un hotel o casa rural, o per visitar familiars que viuen en una altra comarca.

Reunions de no més de sis persones, excepte els dies festius

Pel que fa a les reunions de persones, es podran reunir un màxim de sis, amb l’excepció de Nadal, Sant Esteve, Cap d’any i Reis. En aquestes dates es podran reunir fins a deu persones, d’un màxim de dues bombolles de convivència. 

Excepció en el toc de queda durant tres dies de Nadal

Es manté el confinament nocturn, exceptuant la Nit de Nadal i el Cap d’Any,  quan el toc de queda s’allargaria fins a la una de la matinada, i la Nit de Reis, fins a les 23 h.

Només activitats de baixa intensitat en els gimnasos

Tampoc podran obrir els gimnasos dins dels centres comercials, i la resta hauran de mantenir un aforament del 30% i fer totes les activitats amb mascareta. Per tant, les activitats d’alta intensitat s’hauran de fer en espais exteriors o suspendre’s.

Enduriment de les multes

Meritxell Budó ha assegurat que esten “en una fase crítica, no anem bé, i les dades ens estan alertant”. En l’àmbit de les sancions el màxim podrà arribar als 600.000 euros per l’incompliment de les últimes mesures anticovid. 

FOTO PORTADA: La terrassa del Bar del Club, buida en un dia d’hivern | Toni Alfaro