L’EMD de Bellaterra va aprovar amb l’abstenció d’Esquerra, aquest dimarts i de forma definitiva, recaptar la taxa de sòl, subsòl i volada que li permetria gravar les empreses de subministrament d’aigua, electricitat i telefonia. Aquesta ordenança fiscal, que ja havia estat aprovada inicialment en un plenari anterior, va ser la que va desencadenar el plenari extraordinari i urgent d’aquest dimarts 29 de desembre, el segon en un mes.

L’aprovació d’aquesta nova taxa implicaria que l’EMD podria obtenir més beneficis per l’explotació del “sòl dels carrers, zones verdes i equipaments de Bellaterra”, deixava clar el president de l’EMD, Ramon Andreu. Un afegit de diners que l’Ajuntament de Cerdanyola, tanmateix ja porta cobrant des del 2015, i que l’EMD, des de llavors, “no hem cobrat perquè no hi hem caigut, ningú hi ha caigut”, expressava Andreu.

Un moment del ple de dimarts | Redacció

Tanmateix, les converses amb l’Ajuntament fan pensar que la nova font de finançament per l’Entitat Municipal podria portar problemes. “Si bé -l’Ajuntament- admet que l’EMD ha de cobrar aquesta taxa, també creu que ha de ser restada de l’aportació que li fa cada any”, mentre que des de l’EMD “no ho veiem així” deia el president. A més, afegia que “si bé políticament l’acord pràcticament està, a nivell tècnic no”.

Una taxa cap a un possible nou contenciós

Tot plegat podria implicar que la mateixa aprovació que es va dur terme aquest dimarts acabés en un nou contenciós amb el consistori cerdanyolenc. Per això, tant des de Convergents com des d’Esquerra Republicana de Bellaterra van mostrar-se “reticents” amb el pas definitiu cap al cobrament de la taxa que, segons es va aprovar al plenari en un altre punt, es faria a través de la Diputació de Barcelona.

Des de Convergents, Jordi Macarulla expressava que “crec que defensar incrementar les aportacions a les arques de l’EMD és positiu”. Tot i això, va matissar que “si hi ha temes legals crec que val la pena revisar-ho a fons perquè ens en puguem sortir”. En el mateix sentit es va expressar Quim Oltra des d’ERC Bellaterra, i va demanar que es retirés el punt i es pogués treballar amb l’Ajuntament, tot i que va estar d’acord en la necessitat de cobrar la taxa, especialment pel fet de poder-la rebre independentment de l’assignació de l’Ajuntament: “com que no paga bé ni a temps, tot el que puguis cobrar tu directament són diners que et permeten operar” va dir.

Andreu va defensar la urgència d’aprovar-ho ara, dient que “no es pot negociar el cobrament d’aquest any 2021 si no s’aprova la taxa”, i va dir que s’havien apropat posicions fins a un punt mort. Per això, “anem a mirar què diu un tercer, amb tranquil·litat”, va explicar. Un punt de vista sobre el que Oltra va dir que era “una manera curiosa de fer política”, recordant que contenciosos com el de la zona verda, les càmeres, les pilones i les funcions dels agents cívics s’havien resolt contra l’EMD: “l’històric no ens resulta gaire encoratjador”, va lamentar.

Durant el plenari també es va debatre sobre la taxa de guals | Redacció

El d’Esquerra va encoratjar a que, tot i el desacord, “espero que facin servir els serveis jurídics que han tirat endavant l’informe per reclamar els diners que l’Ajuntament, des de 2015, ha estat cobrant sobre la mateixa taxa”. Una opció que va ser desestimada per Guillem Nadal, de Gent per Bellaterra, que va dir que “si la taxa l’aprovem avui i entra en vigor l’any que ve, no podrem reclamar cap temps anterior perquè no la teníem aprovada”.

Canvis administratius en l’ordenança de guals

Més enllà d’aquest punt, el plenari de l’EMD també va tirar endavant uns canvis en el redactat de la taxa de guals i els usos d’aparcaments a la via pública, que segons van indicar, aporten uns 50.000 euros l’any a l’entitat. Aquestes modificacions haurien estat demanades per la Diputació de Barcelona per qüestions administratives, i no van incorporar les al·legacions de l’Ajuntament perquè “les diferències en les posicions són molt lleus”, va dir Andreu. Finalment, es van aprovar amb l’abstenció d’ERC Bellaterra i Convergents.

Podeu veure el vídeo de tota la sessió aquí.

FOTO PORTADA: La taxa permetrà recaptar diners de les empreses subminisrtadores d’electricitat i altres | Toni Alfaro