L’òxid i el pas del temps passen factura a l’esquirol de Bellaterra

by | des. 30, 2020 | Cultura

Escultura “Esquirol de Bellaterra” d'Emili Colom Comerma | Toni Alfaro

La famosa escultura de l’esquirol situada al bell mig de Bellaterra, just davant del Centre Cívic de Bellaterra, acusa especialment el pas del temps. Inaugurada al 1978 a mans de l’Ajuntament de Cerdanyola, l’escultura Esquirols de Bellaterra d’Emili Colom i Comerma, s’ha transformat amb el pas dels anys en un emblema de la localitat. Ara, però, es troba rovellada en diversos punts, i amb fragments enganxats amb brides.

Segons explica Txema Romero, director del Museu d’Art de Cerdanyola (MAC), “la peça dels esquirols està en un estat preocupant, tot i que és l’escultura pública més emblemàtica de Bellaterra”. I és que no és per a menys: en aquests 42 anys des de la seva implantació ha estat no només afectada pels elements naturals, sinó també per “vàndals durant una Festa Major”, diu Emili Colom fill, fins ara un dels propietaris de l’immobiliària Axis.

El també veí de Bellaterra explica que “és trist que l’únic monument que tenim aquí fet per un artista de Bellaterra hagi quedat en aquest estat”. Indica que, fins i tot, en una ocasió un dels esquirols de ferro que formen part del conjunt escultòric va desaparèixer, i un altre va ser trobat sense braç i sense cua.

El Centre Cívic de Bellaterra, a la plaça Maragall | Toni Alfaro
L’escultura dels esquirols es troba al centre de la plaça Maragall | Toni Alfaro

El desgast no ha sigut reparat mai per l’Ajuntament de Cerdanyola, ni tampoc per l’EMD. De fet, Colom fill explica que fa temps que proposa a l’EMD restaurar l’emblemàtica escultura bellaterrenca, i tot i que “ho tenen previst”, assegura, “mai hi ha diners”. “La Cultura sempre és l’últim”, lamenta.

Un bellaterrenc amb un llegat per tota Catalunya

Tot i que Esquirols de Bellaterra és l’única escultura d’Emili Colom i Comerma a la localitat, segons expliquen tant el seu fill com Romero, des del MAC, la seva figura “hauria de ser objecte de revisió“, diu aquest últim. De fet, l’expert indica que “té moltíssima obra a tota Catalunya“, i se’n poden visitar exemples a pobles i ciutats com Cerdanyola del Vallès, Arenys de Mar, Santpedor o Vilanova i la Geltrú.

Malgrat la seva extensa obra, es tracta d’un escultor principalment d’estil noucentista “poc conegut de l’època de Postguerra” diu Romero. De fet, indica, forma part d’una generació d’artistes especialment interessants perquè van haver de reeixir després de la Guerra Civil i van crear molta obra durant el Franquisme. Com molts d’ells, Colom i Comerma “té molta obra de caràcter religiós, però també molts treballs menys coneguts de caràcter intimista” que “estaria molt bé que es poguessin recuperar” proposa el director del MAC.

Exposició sobre l’obra de Colom al Museu d’Art de Cerdanyola al 2018 | Cerdanyola.info

L’oportunitat existeix. De fet, explica el fill de l’artista, “algunes obres inacabades van estar exposades al Centre Cívic fa uns anys, però es van retirar per motius de seguretat“. I no és l’única ocasió, ja que recorda que “fa dos anys, el Museu de Cerdanyola va fer un homenatge” a les obres de l’escultor bellaterrenc, tot i que no es va materialitzar en més exposicions. “Estem al darrere de fer alguna cosa, però avui en dia si no fas ferros recargolats no agrada”, diu Colom.

Per la seva part, la família segueix mantenint al carrer de Pin i Soler “una part de l’atelier que és una joia”, amb un munt d’obres inacabades, esbossos, models i altres mostres del seu treball, explica Romero. Segons afegeix Colom fill, encara hi guarden una cinquantena d’obres de l’escultor que voldrien poder exposar a diferents llocs del territori, entre ells Bellaterra.

L’òxid és un dels elements que més ha afectat a l’escultura de Colom a Bellaterra | Toni Alfaro

Caldrà esperar que les condicions siguin les adequades i que hi hagi sort per revisitar el llegat d’un bellaterrenc oblidat abans que, com l’escultura de la plaça Maragall, acabi rovellat i esquinçat per l’oblit.

FOTO PORTADA: Escultura “Esquirol de Bellaterra” d’Emili Colom Comerma en l’actualitat | Toni Alfaro

Vols llegir més…?

BicMan signarà el seu llibre a la botiga de Cerdanyola Impressions.cat

BicMan signarà el seu llibre a la botiga de Cerdanyola Impressions.cat

El conegut ‘BicMan’ en les xarxes socials (sobretot a Instagram) aterra a la botiga ‘Impressions.cat’ de Cerdanyola, ubicat al carrer de Santa Marcel·lina, per tal de signar el seu llibre: un recull d’il·lustracions dibuixades amb el famós i típic boli de la marca ‘bic’.

Els joves de 18 anys rebran un bo cultural de 400 euros

Els joves de 18 anys rebran un bo cultural de 400 euros

El Govern espanyol destinarà part dels pressupostos a incentivar la cultura entre els més joves, concretament els que compleixin 18 anys el 2022, que rebran una ajuda directa de 400 euros per la compra de llibres o el consum de teatre, cinema, música i dansa

Arriba el 14è concurs literari AMIC-Ficcions

Arriba el 14è concurs literari AMIC-Ficcions

Ja s’han obert les inscripcions per participar al 14è concurs literari per a joves “AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries”. Un certamen que té com a objectiu impulsar la creació literària i el treball en equip dels estudiants de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà que en la darrera edició va aplegar més de 2970 estudiants de més de 223 instituts de tots els Països Catalans

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: