Ja està disponible el vídeo de la presentació en línia organitzada per Som Economia Social i Solidària Cerdanyola centrada en el decreixement econòmic. La presentació va estar protagonitzada per Marta Conde i François Schneider, dos investigadors de l’ICTA (Institut de Ciències i Tecnologies Ambientals), centre acadèmic i d’investigació ubicat al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. Som ESS va néixer a partir de les reunions i els punts d’informació de Som Energia a Cerdanyola i aviat va evolucionar cap a la promoció del cooperativisme i les iniciatives d’economia social i solidària.

Marta Conde: «un canvi de model basat només en la implantació d’energies verdes és una utopia irrealitzable»

La primera de les dues ponències va ser protagonitzada per Marta Conde, Doctora per l’ICTA on coordina el mòdul «Ecologia Política» i el màster del mateix nom. Va començar la seva intervenció referint-se a la lluita contra el canvi climàtic, «potser la més important que ara mateix tenim a sobre de la taula», va dir, i a les solucions que per fer front a aquest repte es proposen des dels àmbits polítics, econòmics i empresarials. Va recordar com des d’aquests àmbits es llença de forma regular el missatge de que l’economia podria continuar creixent, però que el que caldria fer és «créixer millor», implantant solucions com les energies renovables o les economies circulars. Segons va dir, alguns asseguren que no hauriem de canviar la nostra manera de viure, i que el que simplement s’hauria d’implantar «el creixement verd». Un creixement que, a més, ens diuen que permetria posar en marxa nous negocis i noves activitats empresarials.

Podeu veure el vídeo aquí:

Conde va assegurar que aquest escenari i objectius senzillament no son possibles. I no ho són per diversos motius molt concrets. En primer lloc, tots els estudis demostren clarament que si el creixement econòmic continua és impossible fer disminuir les emissions de CO2 a atmosfera com fins fa uns anys alguns estudis defensaven que seria possible. En segon lloc, per implantar un model de creixement sostenible, basat en un 100 % en energies renovables són necessaris una gran quantitat de minerals que fan falta per construir equipaments com les bateries que haurien d’utilitzar, per exemple, els vehicles elèctrics. I ni tan sols explotant tot el planeta seria possible obtenir aquesta quantitat de minerals. Senzillament, no existeixen. En tercer lloc, encara que aquests minerals els efectes d’extreure’ls del planeta serien amb tota seguretat més perjudicial que els beneficis d’implantar les energies verdes.

Va criticar també algunes de les solucions tecnològiques que durant els darrers anys s’han defensat com a possibles vies per resoldre l’escalfament local, assegurant que els fets demostren que no són factibles i comentant algunes que, teòricament, havien d’haver entrat en marxa aquest mateix 2020 i que ni tan sols s’han començat a testar.

Finalment, va dir, «si acceptem que les solucions tecnològiques que ens han dit que ens salvarien no ho faran, si acceptem que no existeixen a tot el planeta els minerals necessaris com per implantar les energies verdes i si acceptem que no és possible desacoplar el creixement econòmic del canvi climàtic només ens queda una solució: començar a decréixer i a reduir el consum de materials». Assegurant-nos, a més, que aquest decreixement es faci de forma equitativa i justa per a tots els països, i que no acabi castigant, com habitualment passa, amb els més desenvolupats.

Can Decreix, una experiència pràctica per implantar tècniques de decreixement

A continuació, el també investigador François Schneider va explicar l’experiència de Can Decreix, una petita finca a la població de Cervera (a la frontera entre Espanya i França) on s’estan posant a prova diverses tècniques per a posar en marxa el decreixement en la vida quotidiana i en els hàbits del dia a dia. Tot i que algunes propostes poden semblar molt xocants, Schneider va explicar que Can Decreix no pretén donar solucions tancades sinó experimentar la forma d’adaptar-se a les circumstàncies particulars de l’entorn per extreure’n una experiència extrapolable a altres contextos.

FOTO PORTADA: Un moment durant la xerrada | SOM ESS Cerdanyola