L’esperança que Bellaterra pugui gaudir d’un consultori mèdic propi, a on puguin acudir els veïns sense haver de desplaçar-se a altres localitats, s’esvaeix. Això és el que explica la regidora de Salut Pública de l’Ajuntament de Cerdanyola, Carme Arché, després que a principis de novembre hi hagués una reunió a tres bandes entre els representants del Servei Català de la Salut, els de la Taula Cívica de Bellaterra i la regidoria.

Les seves impressions són clares: “CatSalut està molt capficat en què no hi haurà un consultori mèdic a Bellaterra”. Per l’organisme encarregat dels centres d’atenció primària de Catalunya, explica la regidora, la quantitat de gent resident a Bellaterra no seria suficient per a justificar la implantació d’un centre al poble.

Però no només és la quantitat d’usuaris el que frena l’arribada del metge a Bellaterra: “es va argumentar que no hi ha suficients usuaris, però a més és que tenen en ment un altre model de sanitat“, diu Arché. Un model de sanitat que es basaria més en l’atenció telemàtica i en menys presencialitat, que tanmateix no tothom accepta bé. De fet, remarca, “a la gent els hi costa acostumar-se, i hi ha queixes”.

Per tot això, la cerdanyolenca no es mostra massa esperançadora, i recorda que la no implantació del metge correspon exclusivament al CatSalut, “de la mateixa manera que és competència seva tenir tancat el CAP de Fontetes” a la ciutat.

Carme Arché, regidora de l'Ajuntament de Cerdanyola | Cerdanyola.cat
Carme Arché, regidora de l’Ajuntament de Cerdanyola | Cerdanyola.cat

Malgrat tot, Arché diu que “es van demanar una sèrie de dades de cara a pressionar” i que “farem alguna trobada més”. Tot i això recorda que, per exemple, durant la campanya de vacunació de la grip -única dada exclusivament bellaterrenca que tenen sobre salut-, només es va vacunar a 199 persones, tot i que molts metges es van desplaçar a casa dels pacients.

Sobre les incomoditats del desplaçament dels bellaterrencs cap al CAP de Serraparera, a on els correspon l’atenció primària, diu que “entenem que a molts se’ls fa feixuc desplaçar-se fins a Cerdanyola, però això també els hi passa a altres veïns de la ciutat; no tots els barris tenen un CAP”.

D’altra banda, Arché diu que la comunicació sobre aquest i altres temes és fluida amb el govern de l’EMD de Bellaterra. Explica que tot i que no va assistir a la reunió cap representant de l’entitat, just en finalitzar “vaig trucar a la Chus Cornellana, encarregada dels temes de Salut a Bellaterra, per explicar-li el que havíem parlat”. A més, explica, sempre que el president, Ramon Andreu, li ha demanat informació, li ha explicat sense problemes.

La TCB remarca la “necessitat” del consultori

Per la seva banda, la Taula Cívica de Bellaterra (TCB) insisteix en la importància de tenir un metge a Bellaterra, tot i les dificultats esgrimides des de l’Ajuntament per aconseguir-ho. La seva presidenta, Laura Batalla, indica que tot i que entenen que ara no sigui una prioritat, a causa de la COVID-19, “la pandèmia passarà, tornarà la normalitat i el consultori ha de ser una realitat“.

Membres de la TCB, durant una reunió, fa uns anys | Redacció

Sobre que les dades de la vacunació de la grip suggereixen poca necessitat assistencial, Batalla explica que “a la vacunació de la grip hi va anar poca gent perquè no es va avisar amb suficient antelació” i molta gent s’havia vacunat ja. A més, remarca que des de la Farmàcia Bellaterra, únic centre vinculat a la salut al poble, són testimonis que els bellaterrencs estan molestos per la falta d’un centre mèdic a Bellaterra.

Alhora, sobre haver d’anar al CAP de Serraparera, la presidenta de la TCB diu que “una cosa és que el CAP no el tinguis al barri, i l’altra és que no hi puguis accedir amb transport públic i que si hi vas amb transport privat sigui gairebé impossible trobar lloc a on deixar el cotxe“.

“Disposar del consultori és una necessitat que per dret ens han de donar”, finalitza Batalla.

FOTO PORTADA: Ubicació a on es projecta el centre mèdic de Bellaterra, al carrer Lluís de Ábalo | Laia TR