Denuncien abocaments il·legals tòxics al Parc de l’Alba

by | gen. 13, 2021 | Mediambient, Societat

Les empreses BDR Y M i P92 de Barberà del Vallès, dedicades a la ferralla, han sigut denunciades per laFiscalia de Barcelona per delictes contra els recursos naturals i el medi ambient per abocar de forma il·legal residus tòxics a Cerdanyola del Vallès i els Hostalets de Pierola. Segons expliquen des del Diari de Sabadell, les dues empreses haurien posat en marxa sense autorització una fragmentadora de metalls, els residus de les quals s’haurien abocat a l’Ecoparc de Can Mata de la localitat de l’Anoia entre el 2018 i el 2019, i al Parc de l’Alba de la ciutat al 2019.

Segons explica el ministeri fiscal, com a conseqüència de l’activitat d’aquesta fragmentadora, les dues empreses haurien abocat il·legalment residus del tipus FLUFF-LIGHT, que contenen elements altament tòxics com Policlorurs de Bifenal. Aquests elements no es degraden en condicions ambientals, i per ser desfer-se’n de forma legal es necessiten procediments regulats que impliquen grans costos. Així, la fiscalia defensa que els abocaments il·legals s’haurien fet per evitar aquests costos.

Aquests materials abocats de forma il·legal s’integren dins els éssers vius i afecten el sistema reproductiu i immunològic de diferents espècies, a més d’estar relacionats amb alguns tipus de càncer. Per lliurar-se d’aquests residus altament contaminants, que provenien entre altres de bateries i motors de vehicles, les empreses van alterar la seva codificació en diferents viatges a l’Ecoparc de Can Mata, fent-los passar per altres de menys contaminants.

Ferralla provinent de vehicles | Pixabay
Ferralla provinent de vehicles | Pixabay

El cas de Cerdanyola, però, arribaria fins i tot a implicar als propietaris d’un terreny del Parc de l’Alba, al límit amb Sant Cugat del Vallès, i al vigilant de la parcel·la, per connivència amb els abocaments il·legals.

I és que, en una neteja rutinària contractada pel Consorci de l’Alba a la zona, es van detectar altes concentracions dels elements tòxics, entre d’altres provinents de plàstics dels tubs de motors de cotxe i restes de bateries de vehicles. L’organisme va denunciar al propietari dels terrenys a la Policia Local de Cerdanyola. Aquest va assumir la culpa i va al·legar confusió, però després s’hi van detectar nous abocaments, cosa que va engegar una segona denúncia.

Ara el cas es troba en mans del Jutjat de Cerdanyola, que ha obert una investigació arran de la denúncia de la Fiscalia.

FOTO PORTADA: Parc de l’Alba de Cerdanyola del Vallès, des de l’aire | Departament de Territori i Sostenibilitat

Vols llegir més…?

Obligatorietat del certificat Covid als interiors: “com ho viu Bellaterra?

Obligatorietat del certificat Covid als interiors: “com ho viu Bellaterra?

El Certificat Covid Digital de la UE s’ha de presentar, a partir d’aquest divendres 3 de desembre, als interiors de restaurants i gimnasos i als visitants de les residències. El fet es L’ampliació del certificat, que ja va ser validada judicialment pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i ha entrat en vigor aquesta mitjanit.

Què faran els bellaterrencs pel pont de desembre?

Què faran els bellaterrencs pel pont de desembre?

em sortit al carrer i hem preguntat als bellaterrencs i bellaterrenques quin era les activitats que farien pel pont. La majoria han decidit aprofitar el fred i la neu i, així anar-se’n a esquiar, majoritàriament cap a la Cerdanya.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: