Quan mor algú que coneixes, que t’ha estat veí, no només de poble sinó de carrer, i amb qui, en un temps vas compartir afanys per Bellaterra, el pensament et porta a dibuixar les imatges del seu record i tot allò que l’envolta. I el primer que em ve a la memòria és el seu pare, l’avi Faus, com li dèiem, que portava les butxaques plenes de caramels per regalar als infants. Només ho he vist dos cops això i tots dos a Bellaterra, amb l’avi Faus i amb el tio Polo de la nissaga Uribe. 

De l’Esteve em ve el seu tarannà d’home impassible, però que amagava un ferm temperament quan les coses es torçaven i no es feien com ell creia que calia fer, quasi sempre amb bon criteri. Evoco aquí La Puntual, betes i fils, de L’Auca del Senyor Esteve, de Santiago Rusiñol i el seu protagonista em recorda al nostre Esteve, o potser al revés. 

Amb ell vaig tenir una relació més propera quan l’Esteve formava part de la Unió de Veïns. Jo, un anàrquic de soca-rel, em vaig entestar a muntar una Festa Major recollint la iniciativa festiva de l’Anna Güell de l’any anterior. L’Esteve, home ponderat i de regles, no veia massa clar que la Unió de Veïns hagués de muntar una Festa Major, però tota la junta, ell inclòs, va avalar la idea. Recordo, ja que parlo d’un banques, que el dèficit de l’aventura va pujar unes 800 pessetes, prou assumibles, van dir.

D’aleshores que Bellaterra té Festa Major i caldria recordar que la titularitat hauria de ser de la Unió de Veïns, gràcies a aquella junta “audaç” del 1983 i que ara em plau de recordar: President, Josep Carballeira; Vicepresidents 1er i 2on., Esteve Faus i Marc Manich; Comptador, Hilari Gago; Tresorer, Joaquim Vaïllo; Secretari, Tomàs Marquès; Vocals, Gemma Subirà, Judith Borràs, Francesc Vié, Jordi Macarulla i Sefa Soler.

Més cap aquí, i quan vaig escriure el llibre de Bellaterra, l’Esteve estava molt interessant en què es reflectís la transformació econòmica que estava succeint amb “l’adveniment” de l’euro. Per a ell era important tenir la mesura d’aquest canvi i que el llibre contemplés l’índex general de l’IPC entre el 1930 i el 2007, dada de publicació del llibre. Gràcies a ell, doncs, podem consultar la conversió de pessetes a euros en la pàgina 474 del llibre i la seva fórmula, que diu: “Per convertir preus entre dos anys s’agafa el preu que es vol utilitzar com a bases, per exemple 10 pessetes, i es divideix per l’índex corresponent a la seva època, per exemple 1960; el resultat es multiplica per l’índex de l’any a comparar, posant per cas 1980. Així tindrem: 10 : 10 x 4737 = 85,50. És a dir, 10 pessetes de l’any 60 equivalen a 85,50 pessetes de l’any 80”.

L’Esteve es va incorporar el 1971 a la junta del Club Bellaterra com a Secretari. El 1975 va ser-ne el President i posteriorment va mantenir-hi un lligam fins l’any 1979. Pel que fa a la Unió de Veïns, va entrar l’any 1978 com a Comptador, i després, del 1982 al 1985, com a Vicepresident 1er. Van ser 14 anys dedicat al bé comú de la nostra comunitat i això Bellaterra n’ha d’estar agraïda. El teu record, Esteve, ens quedarà per sempre.