La situació en el onzè mes de pandèmia de COVID-19, en l’entrada d’un nou any marcat per la malaltia, ha implicat repunt molt significatiu en el risc de rebrot i el nombre de casos respecte a abans del Nadal. Una tendència que permet parlar clarament de tercera onada a Catalunya. Així ho indiquen les dades de la Generalitat de Catalunya

Al municipi de Cerdanyola del Vallès, a on s’inclou Bellaterra, el risc de rebrot se situava aquest 13 de gener en 575 punts, mentre que el nombre de contagis des de l’inici de la pandèmia ascendia a 3.111 casos, 664 més que a mitjans del mes de desembre.

En aquest dia, 13 cerdanyolencs i cerdanyolenques estaven ingressats per COVID-19, i es compten 14 defuncions més a la ciutat que fa un mes, arribant a les 130 persones des del 13 de març. D’altra banda també cal remarcar que ja es comptaven 927 vacunats a tot el municipi des de finals del 2020.

Taxa de risc de rebrot

L’augment en les dades negatives ha fet que les autoritats hagin decidit fer marxa enrera en la desescalada, tot allargant les restriccions que ja van tornar enrera fa unes jornades. Es tracta d’una situació que ja havia sigut prevista per molts experts, que vaticinaven més contagis després de les festes de Nadal.

Augment de contagis i caiguda de defuncions als municipis veïns

L’augment de la taxa de rebrot a Cerdanyola coincideix amb la d’altres municipis propers, com Sant Cugat o Sabadell, veuen com els indicadors negatius reboten després de la caiguda d’inicis de desembre en una clara tercera onada. Així, Sant Cugat ha acumulat en un mes 720 casos més -gairebé el doble que al mes passat-, i a Sabadell han augmentat en 2.175 els contagiats per coronavirus.

Casos totals de contagis per COVID-19 al Vallès

Tot i l’augment dels casos i els indicadors negatius, de moment la mortalitat es desploma a l’espera de l’evolució epidemiològica dels pròxims dies, amb l’excepció de Cerdanyola, que acumula 14 persones difuntes per COVID-19 en un mes (el doble que durant el mes passat). Durant les últimes setmanes hi ha hagut un descens en el nombre de persones que han mort per COVID-19 a les ciutats veïnes: Sant Cugat ha enregistrat només 3 persones mortes més pel SARS-CoV-2, i Sabadell 21.

Pel que fa a les vacunacions, que van començar a finals d’any, a data del 13 de gener Sant Cugat acumulava ja 1.379 persones que havien rebut el tractament contra la COVID-19. A Sabadell, per la seva banda, ja hi ha 2.733 persones vacunades, i al global de Catalunya se’n compten ja 105.080 persones ja tractades.

Mortalitat al Vallès per SARS-CoV-2

Catalunya, completament immersa en la tercera onada

A nivell de Catalunya, els indicadors de risc també augmenten en general. Entre el 13 de desembre i el 13 de gener, fins a 80.981 persones més han sigut infectades, doblant la pujada entre el novembre i el desembre. La tercera onada deixa també 1.300 defuncions més, mantenint-les estables respecte als dos últims mesos.

Es tracta de xifres, les de després de Nadal, que tot i preveure’s no deixen de preocupar els experts, que mantenen restriccions a l’espera d’una millor situació epidemiològica. Aquest control podria ser clau per evitar un possible aplaçament de les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 14 de febrer.

Des de l’inici de la pandèmia, el coronavirus SARS-CoV-2 ja deixa un històric de 444.563 contagis a la comunitat (gairebé un 6% de la població total de Catalunya) i 17.847 morts al territori.

Casos confirmats de COVID-19 i la seva mortalitat a Catalunya