El primer ple de l’any 2021 a Bellaterra va destacar per les crítiques i preguntes al voltant de la situació econòmica de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra actualment. Una situació que els grups de l’oposició van qualificar de “precària” fruit d’una “pèssima gestió econòmica“, segons apuntaven els grups de Convergents i ERC. Mentrestant, el president de l’EMD i líder del partit Gent per Bellaterra, Ramon Andreu Atik, defensava que simplement es tracta de “problemes de tresoreria puntuals” causats per problemes amb la renovació de la pòlissa de crèdit anual.

Les preguntes tenien el seu origen en la preocupació que els grups de l’oposició sostenien tenir per la falta de pagament a les entitats, els proveïdors i el personal de l’EMD a dia 18 de gener. Uns pagaments mensuals que no s’han efectuat a proveïdors i treballadors i que “porten a pensar que la situació és força precària, en un any en el qual s’han reduit considerablement el servei d’agents cívics, no hi ha hagut festa major, s’han hagut de subvencionar menys activitats d’entitats…”, expressava Jordi Macarulla de Convergents. Un “estalvi” que Macarulla calcula que es podria quantificar en 50 o 70.000 euros.

A més, el mateix grup criticava que dins de tot aquest context l’EMD hagués contractat una nova empresa de servei informàtic i digitalització de l’administració. “No entenem ni la conveniència ni la legalitat” d’aquest gestor que els ha de facilitar l’empresa externa de serveis informàtics. Tot i així, el president argumentava que aquesta persona agafa feines que ja feia una altra empresa i admetia: “la situació econòmica de l’EMD no és bona, però és que mai ho ha sigut, perquè l’aportació que rep cada any per part de l’AJuntament per poder funcionar és insuficient”. “L’EMD té un problema de tresoreria, no pot pagar al dia”, explicava. “Estem bolcats en demanar subvencions a la Diputació“, continuava “però qualsevol projecte l’has de finançar abans i després justificar, per tal de rebre els diners”. A més, argumentava que l’Ajuntament paga en els mesos de gener i juny. Per tant, fins que no arriba l’import, s’enredereix el pagament de les despeses de l’entitat.

Falta de liquiditat a l’EMD

El tema va portar cua perquè el mateix Macarulla afirmava que “la tresoreria és d’allò més important, és el dia a dia… i es necessita una bona gestió” i “això no hauria de passar, perquè si una cosa no es pot pagar, no s’hauria de fer”. Des d’ERC, Quim Oltra, quantificava en 49.000 els euros que la Diputació de Barcelona hauria adjudicat a l’EMD però que, en canvi, només se’n havien justificat 9.000. A continuació, demanava més informació sobre perquè no s’havien justificat les subvencions i tampoc s’havia pagat encara a les entitats els diners equivalents a la Festa Major.

Laura Batalla, també d’ERC, afegia “jo també vinc del món de l’empresa i està molt bé posar una empresa que ajudi a organitzar i millorar el sistema informàtic, però quan una entitat té problemes econòmics, això és un luxe” .

Segons explicava el president, aquest any els problemes han vingut causats perquè la renovació de la pòlissa de crèdit ha quedat encallada al despatx del nou Interventor de l’Ajuntament de Cerdanyola, qui finalment ha delegat la gestió en la secretària i una gestió anual àgil s’hauria arrossegat tres mesos i mig. I el vocal Guillem Nadal subratllava que “l’EMD no té deutes ni problemes financers”.

Nombroses preguntes sobre el Centre Mèdic

El ple va durar gairebé 2 hores i mitja. Fins a 1 hora i mitja per als diferents temes a debat i 1 hora més per a precs i preguntes, 15 minuts dels quals es van dedicar a preguntes del veïnat. I entre elles 3 van ser sobre la instal·lació d’un consultori mèdic.

En relació a aquesta qüestió, la vocal Chus Cornellava transmetia la bona actitud per part de la directora del Catsalut, coneixedora de les necessitats i especificitats de Bellaterra. Tot i així, es decantava – de moment – per seguir potenciant l’assistència domiciliària i que les farmacèutiques s’incorporessin al pla de personal mèdic per esdevenir personal sanitari que pogués tractar les patologies cròniques coexistents. “Entre tots aconseguirem el consultori mèdic”, afirmava.

Andreu afegia que si cal tornarien a portar la instal·lació d’un Centre Mèdic al Parlament, tal com va fer la representant del PP, Carme León fa gairebé 10 anys quan es va aprovar per unanimitat. “Tenim el problema de la pandèmia, li hem de donar temps, però ho aconseguirem”, coincidia Andreu.

Agents Cívics, Can Miró, Tanca, Bicibox i Enllumenat

Altres temes que vàren tractar-se en el ple varen ser els agents cívics, dels quals el president va explicar que l’Ajuntament retiraria la denúncia que havien interposat, ja que s’adequarien a un conveni i, aquesta vegada si, adaptarien totes les seves funcions a les d’altres agents cívics de Cerdanyola, a més de reduir-ne les jornades. En segon lloc, van anunciar que el projecte d’enllumenat nou per a tot Bellaterra anunciat per l’Ajuntament començaria finalment aquest 2021 – i no durant el 2020 com estava previst – i se’n farà el 50 % d’execució el 2021 i l’altre 50 % el 2022. Un gest que descriuen ja com “l’única inversió que farà l’Ajuntament per Bellaterra en aquesta legislatura”.

D’altra banda, les obres que havien de començar al Carrer de Can Miró de moment no s’executaran perquè la tresoreria no ho permet. I encara en un carrer concret,van aclarir que en el carrer Apel·les Mestres no s’està instal·lant una línia d’alta tensió soterrada, sinó que es tracta de l’ampliació de la xarxa de corrent de la companyia i és de baixa tensió

Entre altres, el ple de l’EMD també va decidir que retiraria la tanca instal·lada al carrer Emili Vilanova i la substituiria per una cadena per a poder-hi accedir públicament. Respecte si hi ha una diferència de tracte amb aquest cas i en d’altres espais públics privatitzats que podrien haver a l’àrea de Terranova per exemple, el president assegurava que demanarà a l’Ajuntament si té registre de casos similars per tal d’actuar.

Tot seguit, es va rebutjar la proposta d’instal·lar un bicibox a la plaça de l’estació a l’espera de conèixer el projecte integral de Ferrocarrils i l’EMD va anunciar una campanya de reparació de voreres amb participació veïnal de cara a finals del 2021 i principis 2022.

Per anar acabant i pel que fa a la mobilitat, la proposta de pacificació del trànsit i convertir tota Bellaterra en una zona 30 km/h – com sembla que passarà a partir del maig per una llei estatal – va quedar sobre la taula per a treballar-hi conjuntament

Dues últimes preguntes de veïns van ser, per un costat, la petició d’un veí que demanava asfaltar l’únic carrer que queda pendent a Bellaterra i, des de presidència, Ramon Andreu explicava que aquesta és una competència de l’Ajuntament – igual que l’urbanisme – i que hauria de demanar-ho al consistori i que l’EMD oferiria el seu suport. L’altra va ser la que va obtenir per resposta que l’EMD mantindria també aquest any la col·laboració amb la revista mensual Tot Bellaterra per difondre informació institucional, contraportada i agenda per un preu de, segons afirmen, 600 € al mes.