[FOTOS MÉS A BAIX]

Gairebé irreconeixibles quan es fa de nit, els carrers de Bellaterra queden a les fosques cada vepre a l’espera d’una inversió per part de l’Ajuntament que encara no ha arribat, però que sembla que hauria de fer-ho durant el segon semestre del 2021.

La proposta de millora de l’enllumenat de Bellaterra va néixer durant el passat mandat de Compromís per Cerdanyola-CUP al consistori cerdanyolenc, ara farà 2 anys i 2 mesos. Un projecte que va continuar el Partit Socialista quan va agafar el relleu al capdavant de l’Ajuntament el maig del 2019. Amb tot, la instal·lació bellaterrenca – antiga i poc eficient – s’hauria de substituir després de l’estiu, per un primer import de 300.000 € l’any 2021 i 300.000 € més el 2022. I és que aquest divendres 12 de febrer l’ajuntament hauria d’aprovar els pressupostos generals de l’any i, amb ells, les partides del projecte d’il·luminació.

Quines instantànies ens deixa, però, actualment Bellaterra de nit? Veiem-ho en les següents imatges situades en punts claus. Hem sortit a documentar com queda Bellaterra quan el sol se’n va.

Feu clic a les fotografies per veure-les en gran:

Com neix el projecte?

El primer cop que sentíem a parlar del projecte va ser fa 2 anys i dos mesos. Setmanes més tard, el president de l’EMD, Ramon Andreu, agraïa aquí la inclusió del macro-projecte dins els pressupostos del 2020. Una inversió que, malgrat al principi se situava en 1,6 milions d’euros comptant amb uns fons FEDER de la Unió Europea, de moment no estaria contemplat.

Amb tot, des de l’Ajuntament afirmaven com la millora de l’enllumenat de Bellaterra volia compensar un espai públic degradat des de fa temps i que destacava sobretot en comparació amb el sistema d’il·luminació que utilitza el campus de la Universitat Autonoma de Bellaterra amb llums LED i de baix consum

El mes de juny de 2020 l’Ajuntament anunciava que la inversió específica es dividiria en diverses fases a causa de la gran quantitat de diners invertits. I el Regidor de Relacions Institucionals amb l’EMD de Bellaterra i Segon Tinent d’Alcaldia, David González, afirmava això en una entrevista el mes d’octubre del 2020: “Quan parlem amb tots els veïns i veïnes una de les qüestions que ens comenten és la mancança de manteniment de l’enllumenat, i aquesta inversió la volem fer. De fet, ja tenim pressupostat -si no diu el contrari el Ple de Cerdanyola- 300.000 euros d’inversions per l’enllumenament de Bellaterra durant el 2021, i 300.000 més pel 2022. I la nostra intenció és que aquest 2020, abans que acabi aquest exercici fiscal, també puguem fer una partida perquè ja es comencin a veure coses amb l’enllumenament de Bellaterra.”

Preguntat per la falta d’inversió històrica per millorar l’espai públic – competència que comparteixen amb l’EMD – afirmava: “és molt difícil, perquè som una ciutat molt gran: tenim més de 30 km2, tot i que és veritat que una immensa part forma part del Parc Natural de Collserola. Però el manteniment de l’espai públic sempre és molt complicat. Segurament, no sempre s’han fet les coses correctament, però sí que hem de dir, perquè pensem que hi ha un clar consens dins la ciutat i que així ens ho van manifestar els ciutadans i ciutadanes abans de les anteriors eleccions, que mai la ciutat havia estat tan deixada respecte a l’espai públic com en el mandat anterior”.

Una prioritat, la cura de l’espai públic que, com a mínim per sobre dels nostres caps – i pel que fa a la il·luminació – hauria de començar aviat.

FOTOS: Pau Quintana