Per primera vegada en la història d’unes eleccions catalanes, el govern de la Generalitat ha establert franges horàries per anar a votar el 14-F, un horari recomanat per anar al col·legi electoral segons el grup de població al qual es pertany. L’objectiu és que les persones tinguin franges horàries reservades segons la seva condició sanitària: una per a les persones de risc, una altra per a les persones aïllades pel coronavirus (ja siguin positives o contactes estrets) i una tercera per a la resta de la població.

Et concretem quines són les franges horàries recomanades per la Generalitat per anar a votar presencialment al col·legi el 14 de febrer.

Persones de risc: de 9 a 12 h

Les persones considerades de risc davant la covid-19 tenen la primera franja horària recomanada, tan bon punt obrin els col·legis electorals: de 9 a 12 h. Dins d’aquest col·lectiu, d’acord amb l’evidència acumulada fins ara, s’hi inclouen:

  • Persones majors de 65 anys.
  • Persones amb diabetishipertensióobesitat mòrbida o alguna malaltia crònica (cardiovascular, hepàtica crònica, pulmonar crònica, renal crònica, neurològica, neuromuscular crònica, immunodeficiència congènita o adquirida o càncer).
  • Embarassades.

Aquestes persones, en el cas d’infectar-se del SARS-CoV-2, poden tenir conseqüències greus (hospitalitzacions, ingressos a l’UCI o fins i tot defuncions).

Positius, contactes estrets i sospitosos: de 19 a 20 h

Hi ha una altra franja horària recomanada per a unes persones concretes: aquelles que guarden aïllament domiciliari per ser positius per coronaviruscontactes estrets de casos confirmats o aquells amb símptomes que siguin sospitosos de tenir covid-19. En aquest cas, se’ls demana anar a votar la darrera hora abans que tanquin els col·legis: de 19 a 20 h.

Precisament perquè aniran a votar persones contagiades, durant aquesta hora els membres de les meses hauran d’equipar-se amb equips de protecció individual (EPI) per reduir el màxim el risc de contagi. Les persones positives de SARS-COV-2 es recomana que duguin una bona mascareta per no difondre partícules contaminades.

Resta de la població: de 12 a 19 h

En canvi, tots els ciutadans que no siguin de risc i que no estiguin aïllats pel coronavirus tindran la major part de la jornada electoral per poder anar al seu col·legi: de 12 a 19 h. Tot i que són franges horàries recomanades, les autoritats apel·len a la responsabilitat ciutadana i demanen complir-les.

FOTO: Imatge d’arxiu de les eleccions del 28 d’abril del 2019 a l’entrada del Centre Cívic de Bellaterra