Radio Televisió Espanyola (RTVE) tindrà un nou president, José Manuel Pérez Tornero, després que el Grup Parlamentari Popular i el Grup Parlamentari Socialista hagin aconseguit un acord que permetrà la renovació del Consell d’Administració de l’ens públic, com han confirmat diferents mitjans nacionals.

Aquest dijous se celebrarà una votació en el Congrés dels Diputats per a l’elecció dels sis membres del Consell i que culminarà amb la votació dels quatre membres que triarà el Senat.

La llista dels consellers és la següent: José Manuel Pérez Tornero (que serà elegit president), Ramón Colom Esmatges, Elena Sánchez Caballero, Concepción Carmen Cascajosa Virino, José Manuel Martín Medem, Roberto Lakidaín Zabalza, María Carmen Sastre Bellas, Jenaro Castro Muiña, María Consuelo Aparicio Avendaño i Juan José Baños Loinaz.

Pérez Tornero és periodista i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, director de la Càtedra UNESCO Media and Information Literacy and Quality Journalism, de la Càtedra sobre Innovació dels informatius (RTVE-UAB) i Doctor Honoris causa per la Universitat Aix-Marseille. És a més el creador del programa divulgatiu “La aventura del saber” i ha estat assessor de programes infantils i educatius.

És director a més del grup de recerca Gabinet de Comunicació i Educació de la UAB, l’Observatori per a la innovació d’informatius (RTVE-UAB), OI2; i EduMediaLab, laboratori dedicat a investigar sobre innovació en periodisme, comunicació i educació. Segons el seu currículum, també és consultor de la UNESCO i la Unió Europea en serveis públics audiovisuals i alfabetització mediàtica i digital.

En la defensa del seu projecte per a presidir la Corporació, el catedràtic originari d’Almeria va afirmar que “l’educació és tot, s’aprèn en un programa d’entreteniment, en un de ficció, i l’educació hauria de ser una transversal que assumís qualsevol programa”.

“Més que lamentar-se de l’escassetat d’audiència el que cal fer és donar-li a tota la televisió un vessant cultural, educativa, científica, d’intel·ligència general”, va afegir.

Fins a la data era Rosa María Mateo l’administradora única provisional d’RTVE. El 2018 es va realitzar un concurs públic en el qual un comitè d’experts va elegir a 20 possibles candidats. No obstant això, el procés es va bloquejar i les Corts es van dissoldre per les eleccions de 2019. El procés es va reprendre al novembre de 2020.

FOTO: El periodista i professor universitari José Manuel Pérez Tornero a la Facultat de Comunicació de la UAB, ubicada al campus de Bellaterra | Youtube