Una desena de bellaterrencs convocats per la secció territorial de l‘Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Bellaterra es van concentrar a la plaça del Pi el 9 de març a les 20 hores. L’objectiu, denunciar la represió contra els exmembres del Govern català empresonats, el dia que s’ha sabut que el jutjat de vigilància penitenciària, a petició de la Fiscalia, els ha retirat el tercer grau penitenciari, una situació també coneguda com a règim de semillibertat.

Tots els exmembres del govern empresonats gaudien des del mes de juliol d’aquest règim de semillibertat que permet que els presos només hagin d’anar a dormir a la presó entre diumenge i dijous, i sortir-ne els caps de setmana. Ara, el jutge de vigilància penitenciària ha acceptat els arguments de la Fiscalia i ha revocat el tercer grau de tots ells perquè, segons afirma, és “prematur” i perquè no n’hi ha cap que hagi “assumit” que va cometre un delicte penal que va “trencar normes bàsiques de convivència”. Al febrer el jutge no va acceptar la suspensió del tercer grau que demanava la Fiscalia, però ara ja ha conclòs que, de moment, el seu lloc és a Lledoners.

Moment de lectura del manifest per part de l’ANC de Bellaterra

Els arguments del jutjat de vigilància penitenciària

Els arguments del jutge -que no és el mateix que el juliol de l’any passat va validar la semillibertat dels presos- són bàsicament tres. El primer, que considera que la decisió és “prematura”, malgrat que tots ja hagin complert una quarta part de la condemna. Per què? Pels anys que els queden per complir, entre sis i deu depenent del cas. “Es necessita més temps perquè el tractament penitenciari produeixi els seus efectes”, conclou la resolució.

El segon, la falta d’“assumpció de responsabilitat”: el jutge subratlla que només reconeixen una responsabilitat “política o moral”, però en cap cas “penal”. “Tots els fets que s’assumeixen semblen contextualitzats, minimitzats o justificats”, descriu. “No es veu en ells un mínim de responsabilitat penal en el sentit d’haver trencat normes bàsiques de convivència”, afegeix. I rebla: “No es tracta en cap cas que es produeixi un penediment [figura només prevista en delictes de terrorisme], sinó únicament tenir consciència de la comissió delictiva”. Precisament per això, la Fiscalia reclamava que se’ls apliqués un tractament penitenciari específic per resoldre aquesta qüestió, malgrat que la Generalitat remarca que en tres anys de presó ja s’ha pogut comprovar “una evolució positiva”. “No ens penedirem de tenir unes idees legítimes i nobles defensades pacíficament”, va respondre ahir Rull a Twitter.

I el tercer argument del magistrat és que el bon comportament dels presos i, especialment, el fet de tenir una xarxa familiar fora de la presó no són motius suficients per concedir-los el tercer grau. A més, tot i que la inhabilitació especial els impedeix ocupar càrrecs públics, la seva incidència política i els càrrecs que ocupen en partits i entitats no eliminen la possibilitat de la reiteració delictiva, segons el magistrat.

Turull, Romeva, Forn, Sànchez, Junqueras i Cuixart ahir al vespre arribant a la presó de Lledoners. PERE VIRGILi / ara

El manifest que va llegir l’ANC de Bellaterra

“L’Estat espanyol no entén el que és el respecte als drets fonamentals”, pronunciaven els membres bellaterrencs. “De fet, no ho entendrà mai”, seguien. “Les úniques paraules que entén són venjança, repressió, subordinació i rendició”, i es reafirmaven en la necessitat de combinar “la lluita antirepresiva amb la lluita d’alliberament nacional”.

“Seguim avançant cap a la llibertat de Catalunya. La independència és irrevocable i no hi tenen res a fer”, pronunciaven durant la lectura del manifest. Els presos Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Quim Forn, Josep Rull, Raül Romeva i Jordi Turull tornaven ahir a dormir a la presó de Lledoners. Carme Forcadell i Dolors Bassa són les úniques que segueixen en tercer grau a l’espera del que decideixi el jutjat número 1 o el Tribunal Suprem, que, també a petició de la Fiscalia, ha de valorar la suspensió de la semillibertat.

Amb tot, els membres de l’ANC de Bellaterra insistien en no “normalitzar” la situació i criticava el govern espanyol per manca d’actuació. Una situació, segons els independentistes, irreversible perquè “els fonaments de l’Estat són antidemocràtics i trituradors de Drets Fonamentals”.

Acabaven el seu discurs fent una referència “a totes les persones represaliades, empresonades i exiliades” i afirmaven amb contundència que: “La independència és Llibertat” L’acte va acabar amb el cant de l’Himne de Catalunya, Els Segadors. A nivell nacional, l’ANC i Òmnium Cultural també va convocar una concentració davant la presó de Lledoners contra la decisió del jutjat de vigilància penitenciària número cinc.

Cartell de convocatòria per l’acció a totes les places del país