El servei d’Agents Cívics de Bellaterra passarà a ser supervisat pel cos de la Policia Local de Cerdanyola i seleccionats i formats per la Diputació de Barcelona a través d’un pla d’ocupació. Aquestes són les novetats més destacables que es desprenen del nou protocol de col·laboració que han firmat l’Ajuntament de Cerdanyola i l’EMD de Bellaterra, reunits de forma presencial el passat 16 de març.

Així, segons afirmen els responsables, el servei es tornarà a activar de forma “imminent” aquesta setmana, o bé la vinent. La iniciativa substituirà l’antic cos contractat directament a través de l’empresa de seguretat i oci nocturn, Catch & Control, i que es va posar en funcionament l’abril del 2019, un mes abans de les eleccions municipals.

Dos mesos més tard de la seva posada en marxa, l’EMD delimitava les funcions del projecte. Llavors hi havia tres agents cívics entre setmana i tres més els caps de setmana donant servei les 24 hores del dia i els 7 dies de la setmana. I és que el cos ha tingut una bona acollida generalitzada pel que fa a aumentar la seguretat i prevenir robatoris en cases – motiu pel qual argumenten que es va activar tot plegat -, però ha rebut crítiques pel que fa a la garantia de la seva continuïtat, estabilitat i forma de contractació i delimitació de funcions. Segons l’Ajuntament, el servei tal com estava plantejat abans, estaria incorrent a ingerències amb les tasques de la Policia Local, un cos preparat per a la seguretat pública i davant del qual va interposar un contenciós.

El debat sobre les seves funcions va tornar al ple del mes de febrer del 2020, on es va aprovar una nova regulació i també se’n va reduir un torn. Tot i així, amb l’arribada de l’estat d’alarma es va suspendre el servei, que tornaria en format de “serveis mínims”, un mes més tard. Des de llavors, hem tingut 1 agent cívic de 16h a 00h i només entre setmana. Fins l’últim dia de febrer que es va aturar el servei per posar en marxa la nova regulació. 

Com serà el nou equip d’Agents Cívics?

El nou equip d’Agents Cívics formaran part d’un cos de 17 agents cívics que actuaran pel conjunt del municipi de Cerdanyola, 4 dels quals aniran per Bellaterra. Les quatre persones treballaran de 08 h a 20h de dilluns a diumenge i portaran a terme funcions cíviques: d’acompanyament per camins escolars, vigilància de la neteja, la circulació i seguiment i atenció d’incidències en la via pública. Durant l’última setmana de febrer varen fer ja una formació a Bellaterra i, segons confirmen des de l’EMD, sí que utilitzaran els vehicles rotulats.

Per contactar-los ja no disposaran de telèfon mòbil, sinó que s’haurà de trucar directament a la Policia Local (93 691 20 00)

Contractació:

 • El Servei Municipal de Treball i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cerdanyola i la Policia Local són els encarregats del procés de selecció
 • En la mesura que les bases de la convocatòria de la subvenció ho permeti, se seleccionaran 4 agents cívics (dues persones al matí i dues a la tarda)
 • La Policia Local és qui organitza les tasques i torns i ha d’informar a l’EMD Bellaterra

Funcions:

 • Difondre de forma pedagògica actituds cíviques
 • Donar suport a la Policia Local en les següents accions:
  • Col·laboració en el projecte ‘Camins Escolars’
  • Participació en campanyes de divulgació sanitària; mosquit tigre, etc
  • Participació en campanyes de vigilància i control de propietaris de gossos.
  • Vigilància de la neteja a la via pública.
  • Participació en esdeveniments culturals i esportius donant recolzament a la Policia Local.
  • Vigilància de compliment de la normativa en matèria de circulació a la via pública de vianants, bicicletes, patinets elèctrics i altres elements de mobilitat urbana.
  • Seguiment de l’estat dels embornals.
  • Seguiment de l’estat dels sacs d’obra. 
  • Seguiment del compliment de la normativa relativa a la recollida de mobles que es deixen a la via pública.
  • Seguiment i vigilància de la situació a les places i espais públics amb concentració de joves.
  • Atenció a incidències a la via pública; informar sobre caiguda d’arbres, desperfectes al mobiliari urbà, etc.
  • Suport a la Policia Local els dies de mercat a l’aire lliure.
  • Suport a la Policia Local en el respecte per les places d’aparcament per a persones amb discapacitat.
  • Altres tasques considerades d’interès que puguin sorgir i que impliquin el suport a la Policia Local.  

Els agents cívics/ques també realitzaran les següents tasques relacionades amb l’actual situació sanitària:

 • Suport en la vigilància del compliment de mesures de seguretat a la via pública. 
 • Suport en la vigilància del compliment de mesures de seguretat en espais com bars i terrasses.
 • Suport en la vigilància d’espais públics de lliure circulació com carrers tancats al trànsit.

Aquí sota podeu llegir el document que han firmat ambdues administracions:

FOTO: Moment de la firma del protocol que regularà el nou cos d’agents cívics | EMD Bellaterra