Investigadors de la UAB analitzen la percepció de la derrota a la literatura bèl·lica

by | març 22, 2021 | Cultura

La literatura ha tingut un paper clau en la idea que tenim de  “victoriosos” i “derrotats” en els conflictes bèl·lics. És per això que un equip d’investigadors en llengua anglesa de la la Universitat Autònoma de Barcelona han investigat la percepció de la derrota en la literatura bèl·lica

Una investigació que s’ha concretat en la publicació d’un llibre de 13 capítols: “The Spectre of Defeat in Post-War British and US Literature: Experience, Memory and Post-Memory”, editat per Cambridge Scholars Publishing, al Regne Unit.

Es tracta d’un estudi que analitza la resposta literària dels conflictes a finals del segle XIX i segle XX així com les seves repercussions socials. Parlem de conflictes com ara la Guerra Civil dels Estats Units, les dues Guerres Mundials, la guerra civil a Nigèria, conflictes d’Afganistan i l’onada d’exiliats produïda per les intervencions d’Occident a l’Orient Mitjà

Aquesta investigació ha permès contrastar l’experiència, la memòria i la post-memòria de la derrota de grans relats de guerra d’autors britànics i nord-americans, centrant-se ne obres d’autors com Carl von Clausewitz, Wolfang Schivelbusch i Michael Howard.

David Owen i Cristina Pividori són dos dels professors de la UAB, autors/editors del llibre, que han treballat conjuntament amb investigadors d’arreu partint de la idea que “Els vencedors, certament, escriuen una història, però no és l’única: els vençuts també escriuen la seva pròpia versió, igual o encara més eloqüent, dels fets”. 

En aquesta investigació ens expliquen, doncs, com la noció de derrota arriba a dominar el sentit de superioritat i de poder dels vencedors, basant-se en el convenciment que la literatura reflecteix de manera simbòlica i indirecta les preocupacions de les societats en què es produeix. 

A més, a banda d’aquest estudi, el Departament d’Anglès i Alemany de la UAB està desenvolupant el projecte de recerca Rewriting War, centrat  en l’anàlisi de narratives britàniques i nord-americanes publicades l’any 1975.  

Una investigació finançada el Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat des d’on s’exploren les dimensions ètiques de l’escriptura bèl·lica i les diferents possibilitats de reconciliació de les societats.

Foto: Portada del llibre publicat | UAB

Vols llegir més…?

BicMan signarà el seu llibre a la botiga de Cerdanyola Impressions.cat

BicMan signarà el seu llibre a la botiga de Cerdanyola Impressions.cat

El conegut ‘BicMan’ en les xarxes socials (sobretot a Instagram) aterra a la botiga ‘Impressions.cat’ de Cerdanyola, ubicat al carrer de Santa Marcel·lina, per tal de signar el seu llibre: un recull d’il·lustracions dibuixades amb el famós i típic boli de la marca ‘bic’.

Els joves de 18 anys rebran un bo cultural de 400 euros

Els joves de 18 anys rebran un bo cultural de 400 euros

El Govern espanyol destinarà part dels pressupostos a incentivar la cultura entre els més joves, concretament els que compleixin 18 anys el 2022, que rebran una ajuda directa de 400 euros per la compra de llibres o el consum de teatre, cinema, música i dansa

Arriba el 14è concurs literari AMIC-Ficcions

Arriba el 14è concurs literari AMIC-Ficcions

Ja s’han obert les inscripcions per participar al 14è concurs literari per a joves “AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries”. Un certamen que té com a objectiu impulsar la creació literària i el treball en equip dels estudiants de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà que en la darrera edició va aplegar més de 2970 estudiants de més de 223 instituts de tots els Països Catalans

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: