Investigadors de la UAB analitzen la percepció de la derrota a la literatura bèl·lica

by | març 22, 2021 | Cultura

La literatura ha tingut un paper clau en la idea que tenim de  “victoriosos” i “derrotats” en els conflictes bèl·lics. És per això que un equip d’investigadors en llengua anglesa de la la Universitat Autònoma de Barcelona han investigat la percepció de la derrota en la literatura bèl·lica

Una investigació que s’ha concretat en la publicació d’un llibre de 13 capítols: “The Spectre of Defeat in Post-War British and US Literature: Experience, Memory and Post-Memory”, editat per Cambridge Scholars Publishing, al Regne Unit.

Es tracta d’un estudi que analitza la resposta literària dels conflictes a finals del segle XIX i segle XX així com les seves repercussions socials. Parlem de conflictes com ara la Guerra Civil dels Estats Units, les dues Guerres Mundials, la guerra civil a Nigèria, conflictes d’Afganistan i l’onada d’exiliats produïda per les intervencions d’Occident a l’Orient Mitjà

Aquesta investigació ha permès contrastar l’experiència, la memòria i la post-memòria de la derrota de grans relats de guerra d’autors britànics i nord-americans, centrant-se ne obres d’autors com Carl von Clausewitz, Wolfang Schivelbusch i Michael Howard.

David Owen i Cristina Pividori són dos dels professors de la UAB, autors/editors del llibre, que han treballat conjuntament amb investigadors d’arreu partint de la idea que “Els vencedors, certament, escriuen una història, però no és l’única: els vençuts també escriuen la seva pròpia versió, igual o encara més eloqüent, dels fets”. 

En aquesta investigació ens expliquen, doncs, com la noció de derrota arriba a dominar el sentit de superioritat i de poder dels vencedors, basant-se en el convenciment que la literatura reflecteix de manera simbòlica i indirecta les preocupacions de les societats en què es produeix. 

A més, a banda d’aquest estudi, el Departament d’Anglès i Alemany de la UAB està desenvolupant el projecte de recerca Rewriting War, centrat  en l’anàlisi de narratives britàniques i nord-americanes publicades l’any 1975.  

Una investigació finançada el Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat des d’on s’exploren les dimensions ètiques de l’escriptura bèl·lica i les diferents possibilitats de reconciliació de les societats.

Foto: Portada del llibre publicat | UAB

Vols llegir més…?

Entrevista Marín: ‘Com més global sigui el món, més rellevància té l’ancoratge local’

Entrevista Marín: ‘Com més global sigui el món, més rellevància té l’ancoratge local’

Quina és la salut del panorama comunicatiu actual? Com ha evolucionat els darrers anys? Quina responsabilitat tenim cadascun dels actors socials en l’elaboració de periodisme de qualitat? Quins són els models de negoci amb els quals se sustenta l’ofici actualment? I quin és el model idoni per assegurar-nos un periodisme independent? I en el cas del periodisme local?

Recomanacions mediàtiques per aquest estiu 2022

Recomanacions mediàtiques per aquest estiu 2022

S’acaba la setmana de recomanacions culturals, en què hem pogut fer un petit tastet de llibres, sèries, pel·lícules i novetats musicals en català, però amb ella no voldríem passar per alt, el panorama mediàtic català i els nous continguts que s’hi fan periòdicament. És per això que farem una petita repassada a la varietat de podcasts i creadors de contingut en català que s’aproximen des de fa poc al món radiofònic i mediàtic. 

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: