A partir de l’1 d’abril de 2021 les furgonetes de categoria N1 sense etiqueta ambiental ja no podran circular per la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de les Rondes de Barcelona en l’horari estipulat.  Un tipus d’automòbil que se suma a la restricció de vehicles més contaminants i que s’ha anat aplicant de manera progressiva. 

En aquest cas parlem de furgonetes N1 de benzina anteriors a la norma Euro 3 i de diesel anteriors a la Euro 4, que no podran circular a la ZBE durant els dies laborables, de dilluns a divendres de set del matí a vuit del vespre. 

És des de l’1 de gener de 2020 que s’està restringint permamentment la circulació dins dins de les zones de baixes emissions (ZBE) de tots aquells vehicles els quals no els correspon cap distintiu de la DGT. 

Els primers afectats van ser els anomenats turismes (M1) de benzina habitualment matriculats abans de l’any 2000 i els dièsel matriculats abans del 2005 o 2006. A posteriori, es preveu que els propers afectats siguin els camions (N2 i N3) i els autobusos (M2 i M3) sense etiqueta ambiental.

Tot i així, aquesta nova normativa contempla certes excepcions en cas que se sol·liciti al Registre Metropolità autoritzacions diàries de circulació. Un organisme que permet a vehicles sense distintiu o estrangers informar-se i gestionar principalment de forma digital els diferents tipus d’autoritzacions. 

Foto: L’autopista C-58 al seu pas per Bellaterra | Pau Quintana