“El teatre no és essencial”

by | març 26, 2021 | Opinió

Proclamar una cosa “essencial” és com dir que és més important que altres coses. Quina basta pretensió i quina gran presumpció. El teatre com a art contemplatiu requereix d’una gran dosi d’humilitat i d’agraïment.

Altre cosa fora titllar al teatre d’essència, és a dir: “allò que hi ha en una cosa de permanent i invariable” o “allò per què una cosa és el que és” o “allò que constitueix el fons de l’ésser, la natura pròpia d’una cosa”. Cal, doncs, entretenir-nos en aquesta essència i deixar l’essencial per als que maneguen la indústria teatral i cultural.

En el Dia Mundial de Teatre hem de recordar, tots els que fem teatre, per què ens dediquem a aquest ofici. I dic ofici amb la veu ben alta i reivindicant tant la seva vessant de treball manual com de litúrgia.

En aquest temps de maltempsada, la defensa del teatre l’hem de fer des d’un cert recolliment i no pas proclamant el bo i millor que és per a la societat. El teatre no necessita aquesta defensa ni la societat ho demana, perquè el teatre forma part de l’essència de l’ésser humà i fins m’atreviria a dir de tot ésser vivent.

No ens deixem seduir per escenografies vanes i, en aquest dia, recuperem la nuesa del teatre, l’esperit que el conforma i que un dia ens va seduir.

Reclamen, això sí, temps pel teatre, aquell temps que una societat de consum ferotge ens roba, amb una pressa que ens malmet la reflexió, la pausa, la contemplació.

És això, sí! L’etimologia del mot teatre, un lloc per contemplar, no necessàriament físic sinó del moment, per saber absorbir les imatges i les paraules amb tots els sentits, i meditar.

Que sigui, doncs, aquest Dia Mundial del Teatre un temps de meditació, que el teatre és ben viu!

Vols llegir més…?

Jaume Sarramona: ‘Tens moltes ganes de jubilar-te?’

Jaume Sarramona: ‘Tens moltes ganes de jubilar-te?’

Aquesta és la pregunta que, lògicament, li podem fer a qui encara no s’ha jubilat, i tot seguit suggerir-li que si pot escollir quan fer-ho abans parli amb gent jubilada,  així es farà més càrrec del què realment significa restar fora del món laboral ordinari, per damunt de tòpics i simplicitats.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: