La Pista Coberta d’Atletisme de Catalunya, situada a Sabadell, serà un punt de referència per la vacunació massiva pels ciutadans i ciutadanes del Vallès Occidental. Ho van indicar des del govern de la Generalitat de Catalunya aquest dimarts 23 de març a la tarda, quan en roda de premsa van anunciar com haurà de funcionar la campanya de vacunació al gruix de la població al territori. L’espai tindrà així previsiblement utilitat com a hospital de campanya després d’un any després que s’adaptés sense arribar-se a utilitzar.

Segons deia la consellera de Salut, Alba Vergés, la campanya de vacunació a la majoria de la població començarà després de Setmana Santa, que finalitzarà el pròxim dilluns 5 d’abril. Tot i que la data concreta sobre l’obertura de la pista coberta com a centre de vacunació és una incògnita, el govern català ja va anunciar la seva intenció d’obrir aquest i altres punts de vacunació massiva quan es rebin més de 200.000 dosis a la setmana.

En total, la Generalitat preveu posar fins a 500.000 dosis setmanals a fi d’immunitzar en el menor temps possible fins al 70% de la població més gran de 15 anys. Això és considerat pels experts com a percentatge mínim necessari per aconseguir la immunitat de grup, que aturi finalment la propagació del SARS-CoV-2, i implicaria la vacunació d’un total de 5,4 milions de persones només a Catalunya. Tanmateix, en previsió de l’arribada de les vacunes, la Generalitat ha preparat una estratègia escalable, segons la quantitat de dosis que arribin.

Es destaca especialment la creació dels grans espais de vacunació, com la Pista Coberta d’Atletisme de Sabadell, a més d’altres espais repartits pel territori, com la Fira de Barcelona, la Fira de Cornellà, el pavelló Onze de Setembre de Lleida, el Palau Firal de Girona i un indret encara per determinar al Camp de Tarragona. També es contempla que el Camp Nou sigui un possible setè espai de vacunació massiva, tot i que dependrà del nombre de vacunes disponibles. Tanmateix, la major part de les vacunes se seguiran administrant als 443 centres d’atenció primària (CAP) i els espais externs als mateixos que ja estaven administrant vacunes, que a Barberà es concreten en el Centre Cívic Ca n’Amiguet.

El Departament de Salut assegurava en la roda de premsa d’aquest dimarts que disposarà de 10.000 sanitaris per posar les vacunes a la població, tot i que es preveu que s’hi vagin incorporant més a mesura que arribin les vacunes. D’ells, 9.000 són voluntaris entre els que es troben estudiants d’infermeria i medicina, treballadors jubilats d’aquestes professions, treballadors sanitaris en actiu que vulguin fer hores extra, odontòlegs i tècnics d’emergències mèdiques. Segons destacaven des del govern, cada CAP destinarà entre dos i tres professionals únicament a les vacunacions.

FOTO PORTADA: Pista Coberta d’Atletisme de Sabadell, adaptada com a hospital de campanya | Ajuntament de Sabadell