El mètode “collita” consisteix a llençar monedes a prop de la víctima per distreure-la i robar-li les seves pertinences que ha deixat al cotxe

Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Cerdanyola del Vallès van detenir, el passat 16 de març, una dona de 24 anys com a presumpta autora de quatre furts i pertinença a grup criminal. Durant el mes de març es va detectar un augment significatiu dels furts tipus collita en diversos aparcaments de centres comercials de Montcada i Reixac, Cerdanyola, Barberà del Vallès i Badia del Vallès.

Des del cos policial expliquen que aquesta tipologia delictiva l’acostumen a realitzar un mínim de tres lladres que es reparteixen les tasques: un distreu la víctima, l’altre furta la bossa de mà o qualsevol objecte de valor de l’interior del vehicle i el tercer els espera en un vehicle per fugir ràpidament.

La forma de distracció utilitzada dona nom al furt, collita. Un dels autors llença a terra, prop de la víctima i del seu cotxe, unes monedes, unes claus o qualsevol objecte per fer-la creure li ha caigut. Això provoca que descuidi la seva bossa de mà o els efectes personals dins del seu cotxe i és en aquest moment que un altre home, que s’havia mantingut amagat, aprofita per emportar-se’ls. Tot seguit, els dos homes són recollits en cotxe pel tercer i marxen ràpidament. Els cotxes que utilitzen acostumen a ser llogats a nom de terceres persones no relacionades amb els delictes o bé a nom d’algun dels autors que no consti en els arxius policials.

El passat 16 de març, agents del grup d’investigació de Cerdanyola van detenir una dona, veïna de Viladecans i de nacionalitat cubana, que formava part d’un grup criminal especialitzat en aquesta modalitat delictiva i se l’acusa de quatre furts comesos aquest mes de març a Cerdanyola i a Barberà del Vallès. A més, els agents han aconseguit identificar els altres tres membres d’aquest grup que es troben en crida i cerca.

D’altra banca, agents de la Unitat d’Investigació de la comissaria deGranollers van denunciar penalment, el passat 16 de març, tres homes per cinc furts d’aquesta tipologia comesos durant els darrers dos mesos a Granollers, Montcada i ReixacVilanova i la Geltrú, el Vendrell i Blanes

“Tot apunta que hi ha hagut una adaptació d’una delinqüència que estava més especialitzada en el furt de carteres o bosses de mà i que, davant la disminució de turistes o usuaris de transport públic o aeroports, han buscat un nou punt d’afluència de persones com serien els centres comercials per realitzar les seves activitats delictives”, destaquen des de Mossos

Consells de Seguretat per evitar ser víctima d’aquest delicte:

El cos de Mossos d’Esquadra fa un seguit de recomanacions per prevenir davant aquest tipus de furts:

  • En el moment d’arribar a l’estacionament o al adreçar-nos al nostre vehicle comprovar si veiem alguna persona a prop en actitud d’espera.
  • Si en el moment de carregar les compres i els nostres efectes personals al vehicle o a l’arribar a l’estacionament algú requereix la nostra atenció, fer cas omís i tancar d’immediat el vehicle.
  • Si finalment sou víctimes intentar anotar o memoritzar la placa de matricula del vehicle quan fuig i trucar al 112 informant dels fets.
  • Caldrà que aneu a la comissaria de policia més propera per posar una denúncia.

FOTO: Vehicle dels Mossos d’Esquadra | Pau Quintana