El dimarts 6 d’abril moria l’economista i activista per la pau  Arcadi Oliveras, víctima d’un càncer. Oliveras va ser professor de la UAB i va estar fortament vinculat a Bellaterra. Un economista, però, poc convencional que es definia com a contrari al capitalisme. Doctor en Economia per la Universitat de Barcelona, el santcugatenc va comprometre’s durant tota la seva vida amb la pau i la democràcia, participant activament de diverses entitats reconegudes i en centenars de campanyes a la recerca de la pau.

L’activista presidia la Universitat Internacional de la Pau, entitat que va néixer l’any 1984 a Bellaterra amb l’objectiu de crear les condicions i facilitar les eines necessàries per a la formació, el debat, la reflexió i l’intercanvi d’opinions i experiències sobre conflictes i construcció de pau: “Mai hem tingut aquesta democràcia plena que havíem somiat a la dictadura, ni des del punt de vista polític, ni econòmic, ni ambiental, ni social, ni judicial”, deia Oliveres en la darrera entrevista que li va fer fa uns dies el TOT Sant Cugat. “Podem contribuir a fer un canvi, per una banda potenciant l’economia social, ecològica i sostenible, fent un consum responsable, amb les finances ètiques, amb el consum responsable de la informació”, explicava també en relació a l’economia.

Divendres hi haurà un acte de comiat als Caputxins de Sarrià.

Què és la Universitat Internacional de la Pau?

La Universitat Internacional de la Pau (UNIPAU) va néixer arrel d’una iniciativa del bellaterrenc Frederic Roda Pérez a través de l’Institut Victor Seix de Polemologia i d’Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la Pau. Actualment té un patronat del que n’és president Arcadi Oliveres Boadella i president honorífic Adolfo Pérez Esquivel.


De fet, l’activista defensava que la pobresa era una xacra que existia per “les relacions econòmiques i polítiques internacionals injustes”

A banda de les seves condicions com a activista, Oliveres ha estat professor d’economia a la Universitat de Barcelona, on va començar a impartir classes l’any 1980, i esdevenint un professor altament apreciat pels alumnes tant per la qualitat de l’ensenyament com per la qualitat humana.

Cal destacar que Sant Cugat va iniciar fa uns mesos els tràmits per fer fill predilecte de la ciutat al pacifista.

Més info: Pas endavant per fer fill predilecte de Sant Cugat a Arcadi OliveresCaricatura d'Arcadi Oliveres feta per Adolf

Caricatura d’Arcadi Oliveres feta per Adolf

Reconeixements

Oliveres ha estat guardonat amb premis per la seva implicació social i la seva tasca en pro de la pau, entre els quals destaquen la Medalla d’Or al Mèrit Cultural, Científic, Cívic o Esportiu de la Ciutat de Barcelona (2019); el Premi ICIP Constructors de Pau (2017); el Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat (2012); el Premi Internacional Alfonso Comín (2011); Premi Extraordinari Ciutat Sant Cugat (2009) i el Premi Memorial Lluís Companys (2000).

Compromís amb la democràcia i la pau

Arcadi Oliveres va mostrar un ferm compromís amb la democràcia i la pau durant el franquisme, en el marc de la seva època d’estudiant, implicant-se l’any 1966 amb el Sindicat Democràtic d’Estudiants, i participant en la famosa Caputxina del 1966. Ja en la dècada dels 70 es va implicar en diferents activitats en favor de la democràcia i l’autogovern de Catalunya participant en l’Assemblea de Catalunya. Al mateix temps, va militar, a partir de 1971, en l’organització Cristians pel Socialisme.

El 1974 va començar a participar en l’organització internacional catòlica Pax Christi, dedicada a la promoció de la cultura de la pau i la reconciliació entre els pobles, de la qual va ser copresident, a Catalunya (juntament amb Frederic Roda i Àngel Colom), entre 1974 i 1990.

En els últims anys del franquisme Pax Christi, amb Justícia i Pau, va promoure diverses campanyes d’oposició a la pena de mort. L’any 1976 va ser detingut per la Guàrdia Civil per la seva participació en una columna de les Marxes per la Llibertat i va passar tres dies detingut.

En la seva vida d’activista per la justícia social ha participat en un seguit de campanyes i activitats adreçades a potenciar els moviments de pau en diferents conflictes a escala internacional.

Redacció:  Ferran Mitjà Soto  | Tot Sant Cugat

FOTO: Arcadi Oliveres | Bernat Millet – Tot Sant Cugat