Al ple del mes de febrer l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès es va comprometre a tenir presents únicament dones referents a l’hora de nomenar nous equipaments municipals, espais i carrers al municipi. A més, es va reafirmar el seu compromís amb el Decàleg per a la construcció de ciutats feministes.

Parlem d’una iniciativa dels grups municipals d’Esquerra Republicana i Guanyem-Amunt, que van presentar en motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones, que se celebraria el proper 8 de març, amb la intenció de “reivindicar els drets de les dones i apostar d’una forma decidida per normalitzar la seva visibilitat al municipi”.

Així doncs, els dos grups que criticaven que de 500 carrers registrats al municipi, només 25 tenien noms de dona, una xifra que es correspon a un 5% del total de carrers de Cerdanyola, xifra que es redueix a 2 en el cas de Bellaterra. On hi ha present només dos carrers amb noms femenins: Carrer Mercè Rodoreda i Plaça Verge de Montserrat.

A més, especificaven que d’aquests 25, 18 noms corresponen a verges i santes i només 6 d’aquests fan referència a una dona concreta, cosa que redueix la xifra a un 1% dels carrers.

Explicaven que els carrers són un dels espais on queda clarament palesa aquesta desigualtat entre gèneres i on la majoria de noms corresponen a homes escriptors, polítics, arquitectes o doctors: “Ja va sent hora doncs, que reivindiquem també les dones il·lustres de la nostra història que aquest sistema ha invisibilitzat”, expressaven.

De fet, el repte de generar genealogia femenina per recuperar la memòria històrica i les contribucions de les dones a l’esdevenir del municipi és un dels punts del Decàleg per a la construcció de les ciutats feministes, al que l’Ajuntament va reafirmar en aquest ple la seva adhesió.

Consulteu aquí el Decàleg complet:

FOTO: Escales Ramon Llull | Laia Tardós