S’apropa una Diada de Sant Jordi immersa en la quarta onada pandèmica i, per tant, obligada a adaptar-se a un seguit de restriccions i mesures, dictades pel PROCICAT i que cada Ajuntament adaptarà al seu municipi.

Com serà el Sant Jordi a Bellaterra?

A Bellaterra la majoria de parades es concentraran a la Plaça del Pi, on s’hi preveu trobar la Llibreria i quiosc Paper’s, la parada informativa de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Bellaterra, un acte organitzat per la Unió de veïns (UvB), que entrevistarà a diversos escriptors a micro obert i la nostra parada de Bellaterra Diari. Són propostes, però, a l’espera de confirmació per part de l’EMD, que està valorant l’adaptació d’aquestes a la normativa del PROCICAT.

La darrera celebració del dia del llibre i de la rosa, tot just fa un any, va quedar posposada al mes de juliol, quan la majoria de ciutats i pobles de Catalunya van fugir de les concentracions i aglomeracions distribuint les parades de llibres i roses davant les llibreries i floristaries, sense concentrar-se en un espai únic, com sol ser tradició.

El Sant Jordi a Cerdanyola, Sant Cugat, Sant Quirze i Sabadell

Aquest any, les instruccions del PROCICAT conviden a repetir el mateix model descentralitzat. Una de les ciutats que ha anunciat que celebrarà així Sant Jordi és Cerdanyola del Vallès, des d’on, a més, s’han programat altres activitats. Parlem d’actes adaptats al context actual, com ara la presentació de la novel·la de Víctor Garcia Tur, L’aigua que vols o d’actes que requeriran inscripció prèvia con el Taller de confecció de llibres o la trobada de Tales Trucks, de màgia i circ.

Parlem doncs d’espais perimetrals, preferiblement a l’aire lliure, amb parades de llibres i roses separades com a mínim a dos metres de distància assegurant cues separades i personal destinat a controlar l’assistència.

També s’organitzarà així la jornada a Sant Quirze la diada de Sant Jordi, que normalment es concentra al Parc de les Morisques o a Sant Cugat, on s’omplia la Plaça de l’Octavià.

Una altra de les mesures que s’han pres per aquest any és dividir la jornada en diversos dies. Cerdanyola és un dels municipis que ha optat per aquesta opció, amb activitats del 15 al 26 d’abril, igual que la ciutat de Sabadell, on se celebrarà Sant Jordi des del dilluns 19 d’abril fins el mateix divendres.

Cal tenir en compte, però, que el document elaborat pel PROCICAT contempla que les mesures puguin variar en funció de si es tracta de ciutats de més de 5000 habitants, on es prioritzaran les parades dels professionals, de menys de 5000 habitants, on es podran instal·lar parades d’entitats i organitzacions o si es tracta de Barcelona.

Restriccions adaptades a Barcelona

En aquest cas, les activitats començaran el 21 d’abril i s’hi permetran “Petites fires” en trams concrets com la Rambla del Poble Nou, plaça Reial, els jardins de Palau Robert i trams de passeig de Picasso, la Diagonal, entre altres, encara per confirmar.

FOTO: Sant Jordi a Bellaterra | Laia Tardós