Els llibres resisteixen

by | abr. 28, 2021 | Cultura

La cultura ha estat un dels sectors més tocats en aquest any de pandèmia. Teatres, museus i sales de conerts han hagut de tancar durant mesos a causa del confinament i les restriccions posteriors. Tot i això, observem una dinàmica diferent en el cas dels llibres, un sector que durant el 2020 va experimentar un creixement d’un 1% en el cas de Catalunya i un 20% a l’estat espanyol, en un context on el 38% de la població no llegia “mai”.

Així ho constata el Gremi d’ Editors, que apunta que el percentatge de persones que llegeix habitualment va passar del 50% al 57%. Durant mesos ha estat impossible assistir a actes culturals i, d’aquesta manera, moltes persones han trobat en els llibres, una forma de passar millor el temps obligat a casa. Per a l’ocasió, parlem amb dues llibreries properes, Paper’s de Bellaterra i la llibreria Éfora de Cerdanyola, regentada per una bellaterrenca.

El retorn a les llibreries de proximitat

El tancament de les grans superfícies i la consciència que s’ha creat per mantenir el comerç de proximitat, són els dos factors que la Neus, de la llibreria Éfora, considera que han beneficiat a les llibreries. També ens explica que abans de la pandèmia només venien llibres de forma presencial, però que la situació els va obligar a obrir la botiga també en línia: “El primer que vam fer va ser contractar un dissenyador perquè ens fes la web”.

La digitalització: clau en temps de pandèmia

Així mateix, en Víctor, de la Llibreria Paper’s, reconeix com les xarxes socials l’han ajudat a mantenir la botiga activa. Ell mai abans s’havia plantejat fer el salt al digital i, tot que encara té pendent l’obertura de la botiga en línia, ja hi està treballant. A continuació també apunta com a claus l’agilitat per donar resposta immediata al que volen els clients, en un context on la immediatesa i la novetat són les regles primordials: “La única possibilitat que tenim és ser més ràpids”, concloïa.

Tanmateix, cal tenir en compte que no tot han estat flors i violes per a les petites llibreries, ja que les principals beneficiades de l’augment de vendes de llibres, han estat les plataformes digitals, amb increments del 500%, de la mateixa manera que ha augmentat de forma significativa el tràfic de llibres pirates a través de serveis com WhatsApp, Telegram i Facebook.

FOTO: Una bellaterrenca a la llibreria Paper’s Bellaterra | Pau Quintana

Vols llegir més…?

Entrevista Marín: ‘Com més global sigui el món, més rellevància té l’ancoratge local’

Entrevista Marín: ‘Com més global sigui el món, més rellevància té l’ancoratge local’

Quina és la salut del panorama comunicatiu actual? Com ha evolucionat els darrers anys? Quina responsabilitat tenim cadascun dels actors socials en l’elaboració de periodisme de qualitat? Quins són els models de negoci amb els quals se sustenta l’ofici actualment? I quin és el model idoni per assegurar-nos un periodisme independent? I en el cas del periodisme local?

Recomanacions mediàtiques per aquest estiu 2022

Recomanacions mediàtiques per aquest estiu 2022

S’acaba la setmana de recomanacions culturals, en què hem pogut fer un petit tastet de llibres, sèries, pel·lícules i novetats musicals en català, però amb ella no voldríem passar per alt, el panorama mediàtic català i els nous continguts que s’hi fan periòdicament. És per això que farem una petita repassada a la varietat de podcasts i creadors de contingut en català que s’aproximen des de fa poc al món radiofònic i mediàtic. 

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: