La cultura ha estat un dels sectors més tocats en aquest any de pandèmia. Teatres, museus i sales de conerts han hagut de tancar durant mesos a causa del confinament i les restriccions posteriors. Tot i això, observem una dinàmica diferent en el cas dels llibres, un sector que durant el 2020 va experimentar un creixement d’un 1% en el cas de Catalunya i un 20% a l’estat espanyol, en un context on el 38% de la població no llegia “mai”.

Així ho constata el Gremi d’ Editors, que apunta que el percentatge de persones que llegeix habitualment va passar del 50% al 57%. Durant mesos ha estat impossible assistir a actes culturals i, d’aquesta manera, moltes persones han trobat en els llibres, una forma de passar millor el temps obligat a casa. Per a l’ocasió, parlem amb dues llibreries properes, Paper’s de Bellaterra i la llibreria Éfora de Cerdanyola, regentada per una bellaterrenca.

El retorn a les llibreries de proximitat

El tancament de les grans superfícies i la consciència que s’ha creat per mantenir el comerç de proximitat, són els dos factors que la Neus, de la llibreria Éfora, considera que han beneficiat a les llibreries. També ens explica que abans de la pandèmia només venien llibres de forma presencial, però que la situació els va obligar a obrir la botiga també en línia: “El primer que vam fer va ser contractar un dissenyador perquè ens fes la web”.

La digitalització: clau en temps de pandèmia

Així mateix, en Víctor, de la Llibreria Paper’s, reconeix com les xarxes socials l’han ajudat a mantenir la botiga activa. Ell mai abans s’havia plantejat fer el salt al digital i, tot que encara té pendent l’obertura de la botiga en línia, ja hi està treballant. A continuació també apunta com a claus l’agilitat per donar resposta immediata al que volen els clients, en un context on la immediatesa i la novetat són les regles primordials: “La única possibilitat que tenim és ser més ràpids”, concloïa.

Tanmateix, cal tenir en compte que no tot han estat flors i violes per a les petites llibreries, ja que les principals beneficiades de l’augment de vendes de llibres, han estat les plataformes digitals, amb increments del 500%, de la mateixa manera que ha augmentat de forma significativa el tràfic de llibres pirates a través de serveis com WhatsApp, Telegram i Facebook.

FOTO: Una bellaterrenca a la llibreria Paper’s Bellaterra | Pau Quintana