“L’anomenat PDU (Pla Director Urbanístic de la Àrea Metropolitana de Barcelona), que ha de substituir el PGM de 1976, es va acostant al seu tram final. Ara és el moment de defensar el model urbanístic que volem per Bellaterra en els propers 30 anys.

El context és de transició del model econòmic i social de les darreres dècades cap un model més respectuós amb el medi ambient i que faci front a l’emergència climàtica. Una emergència provocada per l’excés d’emissions de CO2 que estan escalfant el planeta.

Des de la Unió de Veïns ja fa temps que hi estem treballant. Primer es va fer un estudi urbanístic i ambiental de Bellaterra que es va presentar en obert a tothom el Novembre de 2017. Podeu veure aquest estudi clicant aquí. Aquest estudi ens ha servit per defensar el projecte del Parc de la Bonaigua davant l’Ajuntament i l’AMB, també per l’estudi de la Dependència del Carboni de Bellaterra, realitzat a 2019 per un grup de Màster de l’Escola d’Arquitectura del Vallés i, per elaborar la proposta de nou model urbanístic de Bellaterra.

De fet, la primera formulació elaborada per la Unió de Veïns, es va presentar també el Novembre de 2017. El contingut d’aquesta el podeu veure clicant aquí. També podeu veure la gravació en vídeo:

És la idea que es va presentar a l’EMD (entrada oficialment a l’EMD el 11 Octubre 2019 i comentada el Gener de 2020) i la que també que es va comentar informalment amb els tècnics d’Urbanisme de l’Ajuntament de Cerdanyola (Desembre 2019).

Aquesta recull principalment la voluntat de poder convertir les parcel·les unifamiliars residencials en bi-familiars o fins i tot tri-familiars, en funció de la seva mida i sense modificar la morfologia de “ciutat jardí” de Bellaterra. 

Des de fa més d’un any, s’està duent a terme un estudi de per part del prestigiós urbanista Sebastià Jornet, que encara es troba en fase de redacció.  Un estudi pagat per la Diputació de Barcelona i del que sabem que l’EMD ja ha rebut un primer esborrany.

Entenem que s’acosta el moment de parlar de nou d’aquest tema, tan transcendental pel futur de Bellaterra. L’Informe del Gabinet del Sr. Jornet deu estar a punt d’arribar i confiem en tenir tot seguit la reunió amb l’EMD per comentar-lo i fer el mateix amb l’Ajuntament.”

Unió de Veïns de Bellaterra

FOTO: Vista panoràmica de Bellaterra | Pau Quintana