Avui és el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa i des de Bellaterra Diari hem volgut aprofitar aquesta ocasió per fer un recull d’idees relacionades amb la llibertat de premsa de periodistes i diversos professionals del món de la comunicació propers a Bellaterra. Veiem-ho!

Què és la llibertat de premsa?

Plàcid Garcia-Planas, periodista bellaterrenc i corresponsal a La Vanguardia

“La llibertat d’expressió i de premsa és com l’amor. L’has de cuidar cada dia, cada hora, cada minut. Si no queda només en una paraula buida. I en el món ara hi manca molt d’amor.”

Samuel Martínez, periodista sabadellenc. Publica a El Diario i Infolibre

“L’expressió de llibertat de premsa s’ha convertit en un lugar común que ningú sap molt bé què vol dir. Té tantes arestes i s’expliquen tan poc que ens costa definir-lo. Podríem parlar de “buidament semàntic” igual que passa amb paraules com democràciatransició feixisme, que acaben perdent significat perquè tothom se les vol atribuir i acabem perdent la noció de què volen dir. Tenir llibertat de premsa significa poder publicar qualsevol història que tingui uns mínims deontològics sense pressions governamentals, estructurals.”

Jordi de Arriba, director del iSabadell

“La llibertat de premsa està tan amenaçada com sempre aquest 2021, si no una mica més. Als tradicionals perills d’informar en zones calentes del planeta, o sobre conflictius interessos econòmics que fa pocs dies van costar la vida a dos professionals espanyols i un cooperant irlandès a Burkina Faso per investigar la caça furtiva, se sumen altres limitacions molt més prosaiques i quotidianes, menys perilloses per a la integritat física, que fins ara eren impensables.
Durant l’any 2020, i sobretot durant el primer confinament, la llibertat de premsa ha estat molt condicionada. Així s’ha dificultat, encara més del que ens havíem resignat a acceptar com habitual, l’accés de professionals gràfics o escrits a centres hospitalaris o tanatoris, tot sovint amb l’excusa generalitzada del respecte a un dret a la intimitat i la privacitat mal entès. I és que si aquestes mesures no han evitat la difusió d’imatges morboses a les xarxes socials o els mitjans més grocs, sí han dificultat en gran mesura un acostament periodístic a la realitat.
En un altre ordre de coses, l’aposta per rodes de premsa, compareixences, plenaris i comissions informatives telemàtiques ha condicionat, quan no determinat, la fiscalització que els periodistes apliquen als afers públics, una de les seves, si no la principal, raó de ser. Unes limitacions que corren el risc de perpetuar-se i que han arribat també a extrems impensables com limitar el nombre de professionals que poden cobrir esdeveniments culturals o esportius i que, tot sovint, han deixat fora mitjans de comunicació degudament acreditats.
En temps de fake news i xarxes que s’han convertit en un abocador a mig camí entre la inquisició i la barra d’una taverna, enfortir un sistema de mitjans proper, transparent i potent com a intermediaris entre la ciutadania i la realitat és una de les poques garanties per rebre una informació veraç.”

Laia Tardós Roda, periodista i fundadora de BellaterraDiari

“La Llibertat de Premsa és un concepte molt ampli, sensible i amb moltes arestes. I és que cal exercir aquest dret amb responsabilitat, respecte i professionalitat. Un mitjà, un periodista o una persona pot publicar el que vulgui, però no ho farà mai sol. L’acompanyarà sempre una responsabilitat envers ell i envers els altres, a tothora i en tot moment. De la mateixa manera, igual d’estrictes haurien de ser les polítiques dels governs. No permetre’s ni un sol funcionament erràtic si parlem de professionals del món de la comunicació. “

Quin és l’estat actual de la llibertat de premsa?

Joan Manuel Tresserras, bellaterrenc, exconseller de cultura i Mitjans de Comunicació

“Hem viscut períodes molt millors. El suport digital ha comportat una gran precarietat i un trencament de la cadena de responsabilitat, amb la proliferació de comentaris anònims i fonts poc clares. Aquests preceptes que havien trigat un segle o dos a consolidar-se ara són vulnerats constantment. Ha canviat el paradigma tecnològic i els procediments a traves dels quals ens informem. No s’ha construït el nou ordre que proporciona garanties a la gent i  això crea una gran incertesa i sensació de descontrol.”

Mónica Garcia, cap de redacció del Tot Cerdanyola

“Crec que actualment no hi ha una llibertat de premsa completaAbans, les amenaces a la llibertat de premsa eren molt evident a través de la censura dels Estats i els atacs directes (tot i que això encara passa a molts països). En el cas de Catalunya i Espanya, penso que les amenaces actuals a la llibertat de premsa són més subtils. Els interessos monetaris i de poder del sector econòmic i polític condicionen la llibertat de premsa dels mitjans de comunicació.”

Núria Ferrer, periodista i directora de Cerdanyola al Dia

“Recentment s’ha presentat el nou Mapa de la Censura de l’Observatori Crític dels Mitjans ,que documenta atacs a la llibertat d’expressió i el dret a la informació a periodistes i ciutadania als Països Catalans. Des de l’1 de gener de 2019, 476 incidents han compromès aquests drets fonamentals. En els primers quatre mesos d’aquest 2021 han recollit un total de 61 casos, en què destaquen 26 agressions físiques i 20 amenaces i intimidacions. La llibertat de premsa i la pluralitat dels mitjans de comunicació sempre estarà en el punt de mira dels violents. Alguns no volen un periodisme lliure perquè desitgen només una informació al seu gust. Aquella màxima que sense periodisme no hi ha democràcia és ben certa. Sense llibertat de premsa la societat no és lliure. Però ens hem de creure tots.”

Com encarem el futur periodistes i ciutadania?

Samuel Martínez, periodista sabadellenc. Publica a El Diario i Infolibre

Kapuchinsky a Los cínicos no sirven para este oficio ens diu que si vols parlar de bon periodisme, no pots parlar d’un periodisme que obeeix a cap poder econòmic, aleshores deixa de ser periodisme. Si el que volem és un bon periodisme i un país on només hi hagi llibertat de premsa sinó que s’exerceixi s’ha d’aconseguir que hi hagi nínxols que escapin d’aquest poder. Quanta més publicitat hi hagi als mitjans, menys lliure serà.”

Mónica Garcia, cap de redacció del Tot Cerdanyola

“Crec que la clau perquè hi hagi llibertat de premsa de veritat està en la ciutadania. Primer, cal tenir governs que respectin la llibertat de premsa i entenguin el paper dels mitjans de comunicació en la societat. Però també cal que la gent aposti per la premsa i se la cregui. Apostar per la premsa passa per pagar pel contingut perquè els mitjans no depenguin tant dels interessos econòmics de la publicitat.”

Aina Sanllehí Galera, redactora a Bellaterra Diari

Per què el que hauria de ser el baluard de la democràcia s’ha pervertit fins al punt de convertir-se en una mercaderia? Una població ben informada és la clau per una democràcia sana i aconseguir aquesta fita és cosa de tots i totes i no només els qui exercim com a periodistes. És cosa de la classe política, que ha d’acceptar que li toca jugar net i prioritzar la tasca de proporcionar  informació veraç als mitjans enlloc de controlar-los, és cosa del veïnat, assemblees, entitats, organitzacions, que han d’estar predisposats a prestar-se al periodisme pel bé comú, i és un deure de tots i totes el de defensar el periodisme com un bé essencial i no seguint-lo encasquetant en la categoria d’un mitjà a través del qual el poder polític i econòmic obté encara més poder polític i econòmic.  

Toni Alfaro, ex-redactor de Bellaterra Diari. Actualment al Diari de Sabadell i l’Independent de Barberà

“Els mitjans més locals tenen més facilitats per anar en contra de certs poders econòmics per dependre’n menys, i són potser la millor via per dir el que cal dir s’enfadi qui s’enfadi. Cal, però, que les direccions d’aquests mitjans apostin per la qualitat informativa i que aquesta primi en cas de conflicte amb la vessant comercial. Per això és també imprescindible apostar per bons professionals periodístics, que cal que estiguin ben pagats per poder dur a terme la seva tasca amb independènciaqualitat rigor. Per últim, els mateixos lectors han de repensar la seva relació amb la informació, i no caure en la gratuïtat indiscriminada que només implica pitjor qualitat laboral i desinformació.

Laia Tardós Roda, periodista i fundadora de BellaterraDiari

“I és que sovint veiem pràctiques antidemocràtiques – també en l’àmbit local – i aquestes són tan senzilles com no atendre a periodistes o a ciutadans, dificultar l’accés a la informació, negar entrevistes o vetar o engegar campanyes de desprestigi cap a mitjans de comunicació. La Llibertat de Premsa fa referència a poder opinar però, per opinar, abans ens hem de poder informar. Per tant, l’accés a la Informació i els professionals que la treballen es converteixen també en essencials. No assistir a debats electorals – o organitzar-ne de paral·lels amb les teves regles del joc -; no atendre a alguns mitjans de comunicació – o tenir-ne d’altres redactats i finançats per tu – és una trampa, articulada en forma de propaganda, que veiem també a Bellaterra i que cal corregir urgentment.”


“Aprofitem el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa per desitjar que la propera campanya electoral bellaterrenca no begui dels exemples de Madrid on la candidata no s’ha volgut presentar als principals debats electorals i on els insults i les faltes de respecte creuades han estat la tònica habitual. Siguem professionals, no normalitzem aquesta situació. Perquè l’escenari és fràgil… o és que els principis bàsics democràtics de respecte i debat ja no ens els creiem?”