La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha publicat un estudi que demostra que “compartir i gaudir els àpats en família millora la salut dels adolescents“.

Es tracta d’un investigació orientada a analitzar com la socialització dels àpats influeix en la salut. Ha estat publicada a la revista  International Journal of Environmental Research and Public Health i es va realitzar a base d’entrevistes en profunditat a famílies amb adolescents entre dotze i setze anys per demostrar que compartir aliments, seure al voltant d’una taula sense aparells digitals o tenir una conversa agradable és beneficiós per l’adolescència.

En van analitzar la freqüència i durada dels àpats per determinar el grau de convivialitat en les famílies així com l’ús dels aparells digitals, la preparació dels aliments i el tipus de comunicació que s’establia en les trobades.

La relació amb la dieta mediterrània

Van determinar que el tipus de trobada té relació té relació amb la dieta que se segueix. Quan les famílies els dedicaven menys temps, no s’asseien a taula, es distreien amb aparells electrònics o no mantenien converses agradables, seguien en menor mesura la dieta mediterrània.

Per a l’experta en nutrició i investigador de l’estudi, Anna Bach-Faig, preservar les tradicions en la manera de menjar és essencial per conservar els beneficis de la dieta mediterrània i promoure la salut de les noves generacions. Però, des de fa diverses dècades, la dieta mediterrània perd pes davant l’anomenada “dieta occidental“, en la qual predominen els aliments processats i el fet de menjar de manera ràpida, moltes vegades davant del televisor.

Un aspecte que els mateixos investigadors de l’estudi ja han tractat en ocasions anteriors, quan per exemple, des de la Generalitat de Catalunya ja es va posar en marxa una dieta “Implica’t: ingredients per un creixement saludable i feliç“.

FOTO: Sopar de Festa Major de Bellaterra | Laia Tardós